Sunteti mereu ocupate: cu serviciul, cu familia, dar si cu prietenii, insa aveti grija si de voi? In cele mai multe cazuri, in aceasta situatie se afla femeile care pun pe ultimul plan propria sanatate, care amana controalele periodice si vizitele la medic in cazul aparitiei unor simptome, desi acest lucru ar trebui sa fie o prioritate.
Nu este un lucru neobisnuit ca femeile sa mearga la medic dupa o perioada lunga de timp in care unu sau mai multe simptome au persistat. De cele mai multe ori, femeile tind sa ignore durerea, disconfortul si oboseala. Oricum, cine are timp sa dea atentie acestor simptome? Dumneavoastra, doamnelor – este necesar ca toate femeile sa asculte semnalele transmise de organism, pentru a identifica eventualele probleme. De la dureri de cap sacaitoare pana la nopti nedormite, urmariti daca apar aceste simptome potential grave pentru sanatate.
· Oboseala excesiva
Chiar daca aveti nenumarate responsabilitati si sarcini ce trebuie indeplinite, sentimentul de epuizare este unul dintre simptomele pe care nicio femeie nu ar trebui sa le ignore. De ce? Oboseala excesiva poate semnala o multitudine de afectiuni, precum depresie, afectiuni ale tiroidei, diabet, chiar unele mai grave, precum insuficienta cardiaca sau cancer. Daca simtiti ca sunteti epuizata si nu va puteti recapata energia prin odihna, exercitii fizice si o dieta echilibrata, faceti o vizita medicului. Oboseala excesiva nu este un simptom usor de identificat, insa nu trebuie niciodata ignorat.
Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, masa osoasa scade, fiind nevoie de calciu pentru a reduce astfel riscul de osteoporoza. In general, o femeie are nevoie de un aport intre 1.000 si 1.500 mg de calciu pe zi, in functie de varsta. Puteti ajunge la aceasta cantitate fie prin consumul de produse lactate, suc natural de portocale, fie prin administrarea suplimentelor pe baza de calciu.
· Durerea abdominala
O mica durere la nivelul abdomenului, ce apare din cand in cand, probabil ca nu este o problema serioasa. Insa balonarea constanta si disconfortul la acest nivel pot fi. Durerea abdominala poate aparea doar din cauza prezentei gazului, insa poate fi, de asemenea, un simptom al apendicitei, ulcerului gastric sau al unei afectiuni a vezicii urinare. Daca durerea abdominala nu se amelioreaza (in special daca este persistenta si localizata intr-un punct fix la nivelul stomacului), vizitati-va medicul pentru a discuta despre aceste simptome. Ati putea avea nevoie imediat de investigatii suplimentare.
· Durerea in piept
Nu ignorati niciodata durerea sau presiunea la nivelul pieptului. Desi durerea in piept, denumita angina atunci cand este cauzata de o afectiune cardiaca, nu reprezinta intotdeauna semnul unui infarct, poate fi un simptom al unei afectiuni coronariene. Daca simtiti orice tip de durere in piept sau presiune la acest nivel, consultati un medic fara sa stati pe ganduri.
· Palpitatiile cardiace
Simtiti cum va bate inima repede atunci cand intalniti persoana iubita? Nu trebuie sa va ingrijorati. Insa, daca fara motiv simtiti acest lucru, poate fi un semn al unei afectiuni ce trebuie investigata. Palpitatiile cardiace pot surveni in cazul unui abuz de cofeina, dar si in cazul unor probleme mai serioase, precum oxigenarea insuficienta a sangelui, o boala a valvelor inimii sau in cazul hipertiroidismului. Faceti o programare la medic pentru a discuta simptomele si pentru a va investiga inima.
· Durerea in timpul actului sexual
Daca simtiti durere in timpul actului sexual, nu o ignorati. Acest tip de durere poate fi semnalul multor afectiuni ginecologice, precum o infectie vaginala, schimbari hormonale sau endometrioza (cresterea anormala a celulelor care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie). Daca simtiti durere in timpul actului sexual, nu ezitati sa mergeti la ginecolog.
· Nodulii la nivelul sanului
Daca gasiti un nodul suspect la nivelul sanului, este oarecum normal sa va duceti cu gandul la cancer. Insa, un nodul poate insemna si un chist sau alta crestere benigna de acest gen. In cazul unui nodul al sanului, ca si in cazul oricarei afectiuni ce poate aparea la o femeie, este absolut necesar sa fie investigat amanuntit. Programati o vizita la medic pentru a va examina cu atentie sanii si pentru a stabili cauza exacta a nodulului.
· Durerile de cap intense
Desi cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap sunt reprezentate de zilele stresante de la serviciu sau de tipetele copiilor, persistenta acestora poate fi un semnal de alarma. Desi, poate sunteti obisnuita cu durerile de cap (cunoscute si sub numele de migrene), in unele cazuri rare, pot fi un simptom al accidentelor vasculare cerebrale, al unor infectii ale creierului, al unei tumori sau unui anevrism. Daca nu gasiti un remediu pentru acestea, discutati cu medicul dumneavoastra.
· Dispneea
Simtiti uneori o lipsa de aer atunci cand respirati? Scurtarea respiratiei este un simptom comun in randul femeilor cu afectiuni cardiace sau chiar la risc de infarct miocardic. Daca simtiti ca nu aveti aer (in special cand este asociata cu oboseala, ameteala sau alte simptome), consultati medicul. Daca aveti senzatia de greata sau durere in piept, cautati imediat ajutor medical.
· Tulburarile de somn
Cele mai multe femei au parte de nopti albe ocazional, insa, daca noapte de noapte nu aveti parte de somn, atunci poate exista o problema de sanatate ce va tulbura odihna. Multe femei experimenteaza tulburarile de somn atunci cand ajung la menopauza. Mai ales daca sunt asociate cu dificultati de respiratie in timpul noptii, pot fi un simptom in cazul femeilor cu evenimente cardiace (de exemplu, infarct miocardic), cu astm sau cu o slabire a muschiului inimii. Un somn suficient si odihnitor este crucial pentru sanatatea unei femei, asa ca nu ezitati sa discutati cu medicul dumneavoastra despre lucrurile care va tin treaza noaptea. Va veti putea odihni mai bine odata ce veti face acest lucru.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie