Un studiu recent, discutat în cadrul reuniunii Virtual SLEEP 2020, a găsit o asociere semnificativă între expunerea pe timpul serii şi al nopţii la dispozitivele digitale și fertilitatea masculină, respectiv calitatea slabă a spermei. Studiul a avut 116 participanţi, bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 59 de ani, care erau supuși unei evaluări la un centru de fertilitate din Israel. Chestionarele completate cuprindeau informaţii legate de sănătate, somn, dar și expunerea zilnică la dispozitive media digitale.
S-a dovedit că utilizarea frecventă a dispozitivelor digitale seara a fost corelată cu motilitatea redusă a spermei (capacitatea de a „înota” în mod corespunzător) și concentrația redusă a spermei. În special, utilizarea smartphone-urilor seara, utilizarea tabletelor după culcare și utilizarea televizorului seara au fost corelate cu o scădere a concentrației spermei, potrivit autorului principal, dr. Amit Green, liderul departamentului de cercetare și dezvoltare al Sleep and Fatigue Institute dinTel Aviv.
Inseminarea artificială vs FIV: care are cele mai bune rezultate
O altă concluzie a studiului este că, bărbații care dorm mai mult se bucură de o mai bună calitate şi motilitate a spermei. La polul opus, cei care au raportat o somnolență mai mare în timpul zilei au înregistrat o scăderea a numărului total de spermatozoizi și a procentului de spermă motilă.
Studiul poate explica de ce fertilitatea masculină este în declin
Constatările sunt deosebit de semnificative, deoarece un studiu publicat în 2017 de revista Human Reproduction Update a constatat că numărul de spermatozoizi și concentrația spermei au scăzut cu peste 50% între 1973 și 2011 în rândul bărbaților din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă. De atunci, s-a încercat identificarea factorilor de mediu și de stil de viață care ar putea contribui la acest fenomen de degradare a fertilității.
Acest nou studiu din Israel sugerează că scăderea calității spermei poate fi asociată cu expunerea de seară și de noapte la lumina cu lungime de undă scurtă (SWL) emisă de ecranele dispozitivelor digitale. Cercetările anterioare au arătat că expunerea de seară la SWL inhibă secreția de melatonină, un hormon produs de glanda pineală din creier care îi face pe oameni să se simtă somnoroși și îi ajută să rămână adormiți; ca urmare, expunerea la forme greșite de lumină seara poate avea un impact negativ asupra calității și cantității somnului, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.