Unul dintre cele mai comune motive pentru care se prezinta o femeie la medicul ginecolog este disconfortul, uneori mergand pana la durere in timpul actului sexual (in termeni medicali, dispareunie).
In urma studiilor si multiplelor chestionare aplicate se poate spune ca majoritatea femeilor active sexual au avut, la un moment dat, experienta unei dispareunii.
Cauzele durerii din timpul sexului
In general, se deosebesc dispareunemiile de penetrare sau superficiale, care survin la inceputul penetrarii, si dispareunemiile profunde, resimitite in burta atunci cand penetrarea este completa. O dispareunemie poate fi primara, survenind la primele relatii sexuale, sau secundara, ca urmare a unui eveniment marcant.
Dispareunia poate avea o cauza organica, de cele mai multe ori o afectiune inflamatorie pelvina sau cistita, sindrom uretral, varice vulvare, chiar si constipatia sau cicatricea perineala dupa nastere. De cele mai multe ori insa ea este de natura psihosomatica, avand la origine anxietatea, teama, dar si ignoranta sau lipsa unei emancipari sexuale, uneori o trauma suferita anterior.
Dispareunia este o problema de cuplu
Lipsa comunicarii cu partenerul, care poate are prioritati diferite, anumite conflicte ce apar in familie, spre exemplu cele legate de contraceptie (frica de a nu ramane gravida, lipsa asumarii responsabilitatii si de catre partener), pot fi cauza de disconfort in timpul actului sexual. Toate acestea subliniaza ideea ca dispareunia este o problema de cuplu. Acest disconfort, mai ales daca se prelungeste in timp, duce la insatisfactie sexuala, dezamagire, femeia se simte frustrata, dezgustata si isi respinge partenerul.
De ce este important examenul ginecologic?
Examenul ginecologic poate diagnostica o cauza organica. Medicul are rol in informarea pacientei asupra naturii problemei si asupra posibilitatii rezolvarii ei prin consiliere, deoarece cauzele organice, de obicei, interfereaza cu cele personale sau de relatie.
Tratamentul durerii din timpul sexului
Tratamentul dispareunemiei de tip organic consta in tratarea afectiunii care produce durerea, iar in cazul celei de origine afectiva este necesara interventia unei psihoterapii, asociata sau nu cu tehnici de reeducare sexuala. Adresarea la un cabinet de ginecologie este un prim pas in recunoasterea existentei unei probleme si tratarea ei.
Dr. Magda Dorobantu,
Medic specialist obstetrica-ginecologie,
Centrul Medical Medicover Grozovici.