Viata sexuala joaca un rol important in viata fiecaruia dintre noi. Oricum am privi acest aspect, face parte din natura umana. Functia erectila este un proces complex, ce implica mecanisme vasculare, hormonale si neurologice. Un deficit in acest segment atrage dupa sine frustrari, nemultumiri majore si probleme in cuplu.
Disfunctia erectila este definita ca incapacitatea de a obtine si mentine o erectie pentru un act sexual satisfacator. Durata medie a actului sexual la barbatii fara disfunctie erectila se situeaza intre 9 si 10 minute. In cazul in care disfunctia erectila se asociaza cu alte afectiuni (dislipidemie, diabet zaharat, hipertensiune), durata medie a erectiei poate scadea sub 1 minut. Problemele de erectie pot reprezenta un semnal de alarma timpuriu, ce prevesteste aparitia bolilor de inima, chiar si in cazul barbatilor sanatosi.
Care sunt cauzele disfunctiei erectile
Disfunctia erectila poate avea mai multe cauze: oboseala, factori ambientali, cauze psihogene, dar si medicale. Fiind un mecanism mediat vascular, factorii de risc sunt similari cu cei ai bolilor cardiovasculare: obezitate, fumat, lipsa miscarii, hipercolesterolemie. Dintre problemele medicale, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare reprezinta aproximativ 75%; si deficitele hormonale (in special de testosteron) si cele neurologice pot genera disfunctie erectila. Medicatia impotriva depresiei, insomniei, precum si chirurgia pentru cancerul de prostata pot avea un efect negativ asupra erectiei.
Semnal de alarma
Studiile epidemiologice actuale arata ca disfunctia erectila afecteaza 20% din populatia globala, procente mai mari fiind intalnite la seniori. Romania se situeaza intre tarile cu procentele cele mai mari de disfunctie erectila, in comparatie cu alte tari est-europene. In anul 2000, numarul barbatilor cu astfel de probleme era de aproximativ 1,35 milioane. Din pacate, se estimeaza o dublare a acestui numar pana in 2025. In cadrul unui studiu desfasurat in Australia, cercetatorii au analizat datele medicale a 95.000 de barbati peste 45 de ani, care au fost urmariti timp de 3 de ani si care au oferit raspunsuri cu privire la starea de sanatate si la stilul de viata.
Datele publicate in 2013 arata ca disfunctia erectila are legatura cu mai multe afectiuni cardiovasculare decat se credea. Barbatii care sufereau deja de boli de inima prezentau un risc mai mare de a fi spitalizati pentru o alta problema cardiovasculara, daca sufereau si de disfunctie erectila. Riscul crestea in functie de gravitatea disfunctiei erectile.
Disfunctia erectila si riscul cardiovascular
Potrivit statisticilor, barbatii cu disfunctie erectila severa prezinta un risc cu 60% mai mare de a fi spitalizati pentru afectiuni cardiace. De asemenea, acestia au un risc de deces de doua ori mai mare. Explicatia: problemele de erectie apar, in mare parte, din cauza blocarii arterelor care alimenteaza organul sexual masculin cu sange. Deoarece aceste artere sunt mai mici decat arterele majore din corp (inclusiv cele care alimenteaza inima), ele pot servi drept un indicator precoce pentru procesele ce au loc in celelalte artere. Barbatii care sufera de disfunctie erectila trebuie sa mearga la medic pentru a-si testa sanatatea inimii, dar si pentru a diminua, astfel, riscul de a suferi un atac de cord in urmatorii cinci ani.
Metode de tratament
In prezent, exista numeroase mijloace de tratare a disfunctiei erectile. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul disfunctiei erectile psihogene, posttraumatice si al celei provocate de probleme hormonale. Nu trebuie minimizat nici rolul terapiei de cuplu. Uneori, disfunctia erectila este rezultatul unor probleme complexe, ce implica ambii parteneri.
Multiple studii clinice indica o scadere cu pana la 70% a riscului de disfunctie erectila la barbatii care fac miscare zilnic. De asemenea, in cazul barbatilor obezi, scaderea in greutate si alimentatia sanatoasa pot aduce imbunatatiri semnificative. Barbatii care nu pot avea un act sexual satisfacator trebuie sa treaca prin trei etape: acceptarea problemei, descoperirea motivului si tratarea.