Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Dischinezia biliara, ameliorata de presopunctura

17 mai 2024
Share

In societatea moderna exista foarte multi factori care dezechilibreaza organismul uman, in special pe cel al femeii. Alimentatia deficitara si tulburarile endocrine pun in pericol sanatatea persoanelor trecute de prima tinerete. Dischinezia biliara este una dintre cele mai frecvente afectiuni care afecteaza mai mult femeile cu varste peste 40 de ani. Se estimeaza ca una din 13 femei sufera de dischinezie biliara.

Dischinezia biliara este o tulburare functionala motorie a cailor biliare extrahepatice. La unele persoane, boala poate sa apara ca o predispozitie genetica sau din cauza unor afectiuni hepatice, gastrointestinale, pancreatice. Multe dintre femeile aflate la menopauza ajung sa sufere de dischinezie biliara din cauza unor tulburari endocrine care pot sa apara in aceasta perioada a vietii. Stresul, frica, tristetea, mania, tulburarile de somn, nevrozele, parazitozele, afectiunile ginecologice sunt, de asemenea, factori declansatori ai bolii. De cele mai multe ori, bolnavul prezinta durere in hipocondrul drept, gust amar, flatulenta, migrena, oboseala fizica si intelectuala, astenie, lipsa poftei de mincare, arsuri epigastrice, indispozitie generala. Evolutia este ondulatorie, pe fondul sindromului dispeptic de tip biliar, accese dureroase de tipul colicii biliare. Se disting doua tipuri de dischinezii: hipotone si hipertone. Cele hipotone se caracterizeaza prin jena moderata sub rebordul costal drept, greturi, migrene, varsaturi, intoleranta la grasimi sau condimente. Dischinezia hipertona se manifesta prin dureri sub rebordul costal drept si este declansata de stres psihic, consumul de alimente condimentate sau stari conflictuale.

Presopunctura poate combate crizele

Afectiunea poate fi descoperita prin examen ecografic si beneficiaza de tratament. Ca principii de tratament alopat se folosesc colagoge sedative, tubaje evacuatorii, colecistochinetice sau antispastice, in functie de faza evolutiva sau de tipul dischineziei. Tratamentul urmareste evacuarea bilei prin combaterea spasmului, in cazul formelor hipertone sau stimularea veziculei biliare in forme hipotone. „In formele usoare si confirmate ca nefiind litiaze biliare (pietre), in multe situatii presopunctura poate ajuta ameliorarea si chiar combaterea crizelor”, spune dr. George Gearavela. Presopunctura este, de fapt, acupunctura fara ace. Daca acupunctura se face prin introducerea unor ace foarte subtiri, presopunctura se realizeaza prin apasarea cu varful sau cu extremitatea degetelor pe aceleasi puncte folosite si in acupunctura. In ambele cazuri este vorba de locuri precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului omenesc. Este o metoda terapeutica bazata pe masajul puternic al unor puncte existente la nivelul piciorului. In cazul dischineziei hipertone, se efectueaza un masaj pe urmatoarele puncte:
Un punct situat pe fata dorsala a labei piciorului, la unirea oaselor ultimelor doua degete; Un alt punct este situat la 3 cm sub varful rotulei, intre cele doua oase ale gambei (tibia si peroneul). Al treilea punct este situat pe fata dorsala a labei piciorului, in locul unde se unesc cele doua oase din prelungirea primelor doua degete. Dischinezia biliara hipotona beneficiaza de masaj puternic in urmatoarele puncte: Un punct situat in scobitura de sub genunchi, pe fata laterala, la unirea celor doua oase (tibie si peroneu); Alt punct este situat la mijlocul marginii interne a labei piciorului. „In paralel cu presopunctura, se poate efectua si tratament fitoterapeutic, cu ceaiuri din plante naturale. Presopunctura nu este recomandata in cazul in care exista o litiaza biliara sau o infectie a veziculei biliare”, mai precizeaza dr. Gearavela. Efectele tratamentului prin presopunctura la bolnavii cu dischinezie se resimt in scurt timp. Astfel, dupa cateva sedinte, pacientii se simt mai bine, au o stare generala mai buna. Ei constata ca nu mai au durerile si nici migrenele de alta data. De asemenea, li se lumineaza privirea, li se limpezeste gandirea si dispar tulburarile digestive.

Sfaturi practice pentru bolnavi

Femeile si barbatii care obisnuiesc sa fumeze trebuie sa renunte la acest viciu, macar in momentul crizelor. Alimentatia are un rol important in depasirea acestor episoade. Bolnavul trebuie sa manance lapte degresat, branza de vaci, iaurt, urda, paine prajita si biscuiti, fructe crude sau preparate sub forma de compot. De asemenea, trebuie sa consume carne fiarta sau la gratar de pui, curcan, vita, peste facut la cuptor sau la gratar, cartofi fierti sau copti, supe, legume preparate sub orice forma. Pacientii cu dischinezie au interzis la vinete, bauturi alcoolice sau sucuri carbogazoase, cafea, muraturi, varza, ceapa, usturoi, legume uscate, carne sau preparate din carne tocata, sosuri, grasimi animale sau vegetale. In ceea ce priveste lichidele, acestea se consuma doar la sfarsitul mesei.
Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. George Gearavela
vicepresedinte Societatea Romana de Acupunctura

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.