Sensibilitatea dentinara este durerea aparuta in urma unor stimuli mecanici chimici sau fizici normali sau a masticatiei si apare atunci cand stratul de smalt se subtiazasi descopera dentina. Aceasta afectiune se intalneste mai frecvent la femei, din cauza consumului crescut de fructe.
Hipersensibilitatea dentinara este o problema de sanatate orala frecventa, care afecteaza aproximativ 16% din populatie si circa 80% dintre persoanele care sufera de parodontopatie.
Bruxismul favorizeaza aparitia hipersensibilitatii dentinare
Hipersensibilitatea poate aparea la pacientii care prezinta defecte de smalt, dar si la cei cu reflux gastro-esofagian, deoarece sucul gastric are pH acid. O alta cauza care favorizeaza aparitia hipersensibilitatii este bruxismul (scrasnitul din dinti). Prin bruxism, stratul de smalt se subtiaza pana la disparitie, dezgolind dentina si deschizand canaliculele dentinare.
Poate fi provocata si de retractiile gingivale
Poate aparea si in urma retractiilor gingivale, deoarece se descopera coletul dentar unde straturile superficiale ale dintelui sunt mult mai subtiri, permitand stimulilor sa patrunda pana la nivelul canaliculelor dentinare. Retractiile gingivale sunt cauzate de periajul incorect, de afectiunile parodontale care modifica structura si atasamentul ligamentelor parodontale si a gingiei si de periutele dure.
Din ce cauza apare hipersensibilitatea dentara?
Printre stimulii care provoaca durere de scurta durata se numara stimulii termici (alimente si lichide reci sau calde), stimuli chimici (dulce si acru) si stimuli mecanici (periajul dentar, aparatele ortodontice).
Periajul dentar corect este foarte important
Un prim pas in tratamentul hipersensibilitatii dentinare este inlaturarea cauzei. Mai exact, instruirea pacientului pentru efectuarea periajului dentar corect cu periute moi si folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare: ata dentara, periuta interdentara, apa de gura.
Controlul dietei ajuta la prevenirea afectiunii
Dupa consumarea de alimente cu pH acid, sunt recomandate alimente cu pH ridicat pentru echilibrarea celui din cavitatea bucala. Spre exemplu, dupa ce mancati fructe sau beti sucuri, este bine sa mancati si putina branza, cascaval sau alune. In plus, dupa consumul de alimente acide, nu trebuie efectuat imediat periajul dentar. Asteptati 10-15 minute pana la reglarea pH-ului cavitatii bucale.
Dintre alimentele care favorizeaza demineralizarea si subtierea smaltului, putem enumera: citricele, muraturile, fructele necoapte, limonadele si sucurile, cafeaua, ceaiul, vinul si iaurtul.
Metode de tratament
Dupa indepartarea cauzei, obiectivele metodelor de tratament vor fi:
- Obliterarea canaliculelor dentinare;
- Micsorarea excitabilitatii fibrelor nervoase;
- Stimularea producerii de dentina tertiara (de reparatie).
In acest sens, se folosesc urmatoarele metode: acoperirea suprafetei de dentina expusa, folosirea de agenti desensibilizanti si aplicarea de rasini care inchid canaliculele dentinare.
Elena Sandulescu,
Medic dentist generalist,
Clinica Stomatologica Royal Dental,
0725.00.88.00