Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Din ce cauza facem pietre la rinichi

12 februarie 2014
Share

Calculii renali (litiaza renala) reprezinta conglomerate de minerale localizate la nivelul rinichiului. Pot varia de la focare cristaline microscopice la calculi de cativa centimetri in diametru. Un calcul mare, numit coraliform, poate modela si umple efectiv intreg sistemul pielocaliceal renal.

Desi multi calculi sunt asimptomatici, ei produc de obicei durere (colica renala), sangerare (hematurie), obstructie si infectie secundara.

Durerea lombara sau colica renala poate aparea atunci cand calculii astupa unul sau mai multe calice, bazinetul sau ureterul. Colica renala este in mod caracteristic chinuitoare si intermitenta, avand de obicei originea in flanc (partea laterala a abdomenului) sau in regiunea lombara, putand sa iradieze de-a lungul abdomenului pe traiectul ureterului, frecvent pana in regiunea genitala sau pe fata interna a coapsei.

Calculii apar din cauza formarii de cristale in cazul in care urina devine prea concentrata. Aproximativ 80% din calculi sunt compusi din calciu, in principal oxalat de calciu, 5% din acid uric, 2% din cistina, iar restul sunt din fosfat amoniomagnezian.

Deshidratarea, cea mai frecventa cauza

Factorii care determina concentrarea urinei sunt:

  • Deshidratarea. In aceasta situatie, sarurile, mineralele si alte substante din urina precipita si formeaza calculul. Este cea mai frecventa cauza de producere a litiazei renale.
  • Alimentele bogate in oxalati (spanac, ciocolata, cafea, ceai), in special daca alimentatia este si saraca in calciu.
  • Anumite boli sunt asociate cu litiaza renala – bolile inflamatorii intestinale, interventiile chirurgicale la nivelul intestinului, bolile biliare sau pancreatice cronice, hiperparatiroidismul.
  • Aportul alimentar excesiv de purine (carne rosie, organe, vanat) duce la formarea calculilor de acid uric.
  • Infectiile urinare frecvente pot determina aparitia calculilor fosfatomagnezieni.
  • Litiaza renala poate fi si o boala mostenita care poate aparea de-a lungul mai multor generatii.
  • Suplimentele cu vitamina D sau C administrate fara sa existe carente.

Calculii vezicali pot produce durere suprapubiana. Frisoanele, febra, hematuria (urina cu sange), polakiuria (mictiunile frecvente si in cantitate redusa) se manifesta des, in special cand calculul migreaza de-a lungul ureterului. Pot aparea si simptome gastrointestinale – greata, varsaturi, distensie abdominala, constipatie.

Investigatii necesare

Diagnosticul se stabileste in urma unei anamneze amanuntite, a unui examen clinic si a unor investigatii imagistice si de laborator. Majoritatea calculilor renali pot fi evidentiati pe radiografia abdominala. Totusi, calculii din acid uric, unii calculi cistinici sau fosfatomagnezieni sunt radiotransparenti. Tomografia computerizata fara contrast, in spirala, este investigatia de electie pentru litiaza renala. Urografia intravenoasa este o investigatie radiologica ce foloseste substanta de contrast injectata intravenos, ce arata marimea, forma si functionarea aparatului urinar, evidentiind si calculii. Urocultura indica prezenta unei infectii urinare, iar sumarul de urina masoara o serie de parametri, printre care aciditatea urinei (pH-ul) si continutul de cristale din urina.

Tratamentul are scopul de a reduce durerea

Tratamentul colicii renale are drept scop diminuarea durerii prin administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, antispastice, antialgice. In cazurile mai grave, derivate opioide. Consumul de lichide in colica trebuie redus la minimum. Nefrectomia (eliminarea chirurgicala a rinichiului) este indicata in cazurile cu obstructii importante ale rinichiului. Calculii de acid uric pur sunt singurii care se pot dizolva complet sub tratament medicamentos.

Sfaturi pentru prevenirea afectiunilor renale

  • Consumati o cantitate suficienta de lichide (apa plata de preferat), 10-12 pahare pe parcursul intregii zile.
  • Evitati excesul de sare si limitati consumul de branzeturi sarate, muraturi, afumaturi si mezeluri care pot contine cantitati crescute de sare. Pentru a da savoare mancarurilor, puteti inlocui sarea cu zeama de lamaie sau alte condimente.Totodata,consumati o cantitate optima de proteine.
  • Controlati-va tensiunea arteriala.
  • Nu folositi des antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Preveniti obezitatea, care este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric adecvat.
  • Evitati fumatul.
  • Controlati-va glicemia pentru a diagnostica si/sau preveni instalarea diabetului zaharat.

Majoritatea calculilor cu dimensiuni sub 5 mm se pot elimina. Pentru calculii care nu se elimina spontan, se foloseste litotritia extracorporeala, o metoda neinvaziva de sfaramare cu unde de soc a calculilor si eliminarea lor. Litotritia endoscopica este o metoda interventionala minim invaziva de sfaramare si eliminare a calculilor cu ajutorul endoscopului.

Dr. Daniela Burlacu

Medic primar medicina interna

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.