Durerea de burta poate sa apara atat in etajul abdominal superior (stomac, ficat), cat si in etajul inferior al acestuia (intestinul subtire si gros, uter, ovare, vezica urinara). Aproape oricine a avut macar o data o durere de burta si poate fi cauzata de oricare dintre organele din interiorul abdomenului.
Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de burta.
Pietrele de la vezica biliara
Aceste pietre se formeaza in vezica biliara, un sac mic situat sub ficat, ce are rolul de a dezorganiza bila pentru a digera grasimile. Pietrele de la acest nivel pot bloca ductele ce transporta bila in intestinul subtire, rezultand durere. Acest tip de durere se manifesta in partea dreapta superioara a abdomenului, in special dupa mesele bogate in grasimi.
Pancreatita
Inflamarea pancreasului poate cauza o durere de tip arsura la nivelul abdomenului superior sau mijlociu, ce poate iradia in spate. In plus, acest tip de durere poate fi asociata cu greata si voma, in special atunci cand va intindeti in pat.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian reprezinta intoarcerea acidului din stomac in esofag. Durerea apare ca o senzatie de arsura la nivelul stomacului si in spatele pieptului. Aceasta boala este cauzata de mesele bogate in alimente nesanatoase (grasimi, dulciuri, alimente acide). Scaderea in greutate, dieta adecvata, precum si anumite medicamente (antiacide, inhibitori de pompa de protoni) pot tine sub control simptomele acesteia.
Intoleranta la lactoza
Foarte multe persoane pot suferi de intoleranta la lactoza, fara sa stie. Aceasta se manifesta prin durere abdominala usoara, balonare, diaree si indigestie. Este recomandat sa se evite lactatele si produsele ce contin lapte.
Diverticulita
Diverticulita reprezinta inflamarea unui „buzunaras” ce se formeaza in invelisul intern al intestinului, mai precis la nivelul colonului. Acest „buzunaras” poate fi blocat cu fecale sau alte materiale straine. Simptomele includ crampe in etajul inferior al abdomenului, care cedeaza la administrarea de antibiotice. In cazuri mai grave, diverticulita poate cauza abcese, sangerare si chiar perforatie, avand ca rezultat durerea severa.
Intoleranta la gluten
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau. Cea mai severa forma de intoleranta la gluten este numita boala celiaca. In cazul intolerantei la gluten, intestinul subtire nu absoarbe nutrientii. Boala celiaca provoaca aparitia balonarii, a durerii ce variaza de la usoara la severa si a oboselii.
Tulburari ale tiroidei
Tiroida regleaza mai multe functii ale corpului, chiar si pe cea digestiva. Daca tiroida este prea activa (hipertiroidism), accelereaza tractul digestiv, rezultand diaree si crampe abdominale. Daca, insa, tiroida este mai lenta (hipotiroidism), tractul digestiv este incetinit si apare durerea (cauzata de constipatie) si balonare.
Ulcerul
Ulcerul stomacului sau al duodenului (prima portiune a intestinului subtire) poate cauza durere abdominala. Durerea apare, de obicei, in partea superioara a abdomenului, in special dupa mese. Cauzele majore de ulcer sunt reprezentate de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si de prezenta unei bacterii, Helicobacter pylori.
Stresul
Stresul si depresia pot cauza probleme digestive (pierderea apetitului si scaderea in greutate sau, din contra, acumularea de kilograme), precum si aparitia sindromului intestinului iritabil. Acesta se manifesta prin durere abdominala si alternarea de scaune diareice cu constipatie.
Cancerul
Cancerul care apare la nivelul oricarui organ din abdomen (ficat, pancreas, stomac, ovare etc.) poate cauza durere abdominala, dar, de obicei, tardiv. In acest caz, durerea este asociata si cu pierdere in greutate, pierderea apetitului, voma si balonare persistenta.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie