Diformitatile urechii sunt, de fapt, defecte ale urechilor. Urechea este formata, din punct de vedere anatomic, din urechea externa, cea medie si cea interna. Diformitatile pot aparea la nivelul oricarei structuri a urechii – nu doar la partile vizibile -, putand afecta pacienti de orice varsta, dar in special pe copii.
Cauzele diformitatilor urechii
Exista mai multe cauze care pot determina aparitia diformitatilor urechii, dintre care:
- Sindroamele genetice. Unele sindroame genetice, printre care sindromul Down si altele mai rare, pot cauza diformitati ale urechii, cu defecte functionale.
- Infectiile din timpul sarcinii, precum rubeola sau influenza
- Agentii care afecteaza dezvoltarea intrauterina – tulburarile metabolice (diabetul), substantele chimice, expunerea la zgomot, malnutritia, expunerea la radiatii, medicamentele pentru epilepsie, deficitul de vitamina A.
- Hormonii. Deficitul de hormoni tiroidieni poate cauza atat diformitati ale urechii, cat si surditate si disfunctie cognitiva severa.
- Alcoolul. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate cauza numeroase diformitati congenitale.
- Fumatul. De asemenea, fumatul in timpul sarcinii poate duce la acelasi lucru, printre altele.
- Substantele toxice
- Istoricul familial
- Traumatismele. Rar, unele traumatisme (de exemplu, accidente auto) pot cauza diformitati ale urechilor.
Infectia urechii interne: remedii pentru ameliorarea simptomelor
Care sunt simptomele diformitatilor urechii
Semnele si simptomele nu constau doar in structura deformata a urechii, care este cel mai evident semn. Exista si alte simptome ce pot fi asociate, precum:
- Scaderea auzului
- Infectiile urechii
- Diformitatile faciale
- Anormalitatile dintilor
- Anormalitatile gurii
Cum se stabileste diagnosticul diformitatilor urechii
Este necesar un diagnostic corect pentru a clasifica malformatiile urechii si pentru a beneficia de un tratament corect. Testele imagistice (tomografia computerizata, RMN), examinarea fizica si audiograma (testarea auzului) sunt principalele investigatii necesare pentru diagnosticarea diformitatilor urechii.
Care este tratamentul diformitatilor urechii
Pentru a decide tratamentul corespunzator, este indicat sa fie luati in considerare si alti factori, precum unele afectiuni ale pielii, fiind necesara o buna comunicare intre medic si pacient.
Malformatiile congenitale ale copiilor pot fi corectate, de cele mai multe ori, prin interventii chirurgicale. In cazul malformatiilor urechii medii, interventia chirurgicala ar trebui amanata pana la varsta adolescentei sau chiar pana la cea adulta. In unele cazuri, este nevoie de instalarea unei proteze auditive. In cazul pierderii de auz unilaterala (la o singura ureche), este nevoie de un dispozitiv (aparat auditiv) la varsta mica, insa, la o varsta mai mare, este necesara interventia chirurgicala.
7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului
Implantul de cohlee este necesar atunci cand este vorba despre malformatii ale urechii interne si atunci cand nu exista afectare nervoasa, precum a nervului facial.
Metode de prevenire a diformitatilor urechii
In unele cazuri este aproape imposibil ca diformitatile urechii sa fie evitate, dar, de cele mai multe ori, este indicat sa:
- Evitati fumatul si consumul de alcool in timpul sarcinii
- Efectuati toate testele recomandate de medic in timpul sarcinii, in special daca aveti un istoric familial de diformitati ale urechii
- Evitati expunerea la zgomote puternice
- Tineti afectiunile tiroidiene sub control, daca este cazul
- Evitati expunerea la substante toxice