Schimbarile bruste de temperatura atrag dupa sine probleme de sanatate. Organismul se adapteaza la aceste schimbari de temperatura in 14 zile.
Mai mult decat atat, trecerea de la canicula la ploaie si vreme innorata afecteaza in special copiii, batranii si bolnavii cronici.
Vremea optima influenteaza favorabil organismul
Vremea optima este considerata vremea care influenteaza favorabil, producand buna dispozitie, menajand organismul de eventualele probleme. Asemenea tip de vreme se caracterizeaza prin mentinerea relativ uniforma a elementelor meteorologice, cand temperatura medie diurna nu oscileaza mai mult de 2°C.
Vremea excitanta si cea acuta creeaza disconfort
Vremea excitanta presupune perioada in care unul sau mai multe dintre elementele meteorologice se abate de la valorile optime. Aceasta vreme, desi este insorita, prezinta deseori un cer mohorat, iar umiditatea se ridica aproape de 90% umiditate relativa. Oscilatia temperaturii medii a zilei poate fi de pana la 4°C.
Vremea acuta face referire la vremea care prezinta modificari accentuate ale elementelor meteorologice, in momentul in care oscilatiile termice depasesc 4°C.
Fluctuatiile de temperatura cresc riscul declansarii unor afectiuni
Fluctuatiile de temperatura au un efect negativ asupra organismului uman, sunt de parere specialistii de la Institutul National al Sanatatii din Statele Unite ale Americii. Potrivit acestora, scaderea sau cresterea brusca a temperaturii afecteaza metabolismul, iar riscul aparitiei astmului, afectiunilor pulmonare si celor respiratorii, alergiilor, depresiei si problemelor de nutritie este destul de ridicat. Aceste studii au aratat ca organismul uman a inceput sa isi piarda capacitatea de adaptare la fluctuatiile de temperatura, iar atunci cand corpul este slabit, repercusiunile asupra sanatatii pot fi destul de grave.
Temperaturile ridicate au fost asociate cu cresterea numarului de pacienti afectati de stres sau probleme de nutritie, iar temperaturile scazute sunt responsabile de aparitia bolilor respiratorii, precum astmul, sau celor pulmonare.
Problemele cardiace, provocate de schimbarile de temperatura
De asemenea, aceste fluctuatii pot duce si la agravarea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, o persoana care sufera de hipertensiune arteriala, afectiune ce poate fi tinuta sub control, risca sa faca un atac de cord. Una dintre explicatii ar fi ca aceste schimbari climatice interactioneaza cu medicamentele prescrise pacientilor hipertensivi. Printre persoanele cele mai afectate de schimbarile bruste de temperatura se numara fumatorii.
Se schimba vremea, apar durerile reumatismale
Din cauza aerului rece si umed, persoanele care sufera de reumatism se confrunta cu dureri foarte mari. Mai mult decat atat, fronturile de aer umed agraveaza diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.
Imunitatea scazuta duce la aparitia virozelor
In momentul in care organismul este practic fortat sa treaca brusc de la o temperatura de peste 35° C la mai putin, de 17° C, acesta este slabit instantaneu. Explicatia este ca incearca sa faca fata acestei treceri, fiind confruntat cu umezeala si frigul. Sistemul imunitar slabeste, iar organismul devine vulnerabil in fata virozelor. Totodata, prezenta polipilor nazali, alergiilor, care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.
Ameteli, dureri de cap si oboseala excesiva
In momentul in care vremea se raceste brusc, foarte multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator. Din acest motiv, este bine sa ajutam sistemul imunitar consumand, pe de o parte, multe legume si fructe, deoarece contin vitamine si minerale, iar pe de alta parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afectiunile provocate de aceste oscilatii de temperatura.
Dr. Costin Anca,
Medic primar medicina de familie,
Clinica Med Center Iasi,
0332. 405. 266.