Multe afecțiuni psihiatrice prezintă simptome similare. Cu toate acestea, există diferențe importante pe care profesioniștii din domeniul sănătății mintale le caută pentru a oferi un diagnostic precis. Iată care sunt diferențele dintre fobii și alte tulburări psihice sau anxietate.
Tulburările psihice
Unele dintre tulburările psihice, cum ar fi schizofrenia și tulburarea delirantă, pot cauza temeri care seamănă cu fobiile sau cu anxietatea în foarte multe moduri. Cu toate acestea, cei care suferă de o astfel de tulburare cred, de obicei, că temerile lor sunt întemeiate și bazate pe realitate.
Adulții cu fobii sau o altă tulburare anxioasă recunosc că temerile lor sunt iraționale. Ei înțeleg că obiectul sau situația de temut este practic inofensivă și că temerile lor sunt proporționale cu nivelul real de risc.
Tulburarea obsesiv-compulsivă
Este frecvent ca persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive să evite un obiect sau o situație specifică, ce este, de asemenea, comună pentru persoanele cu fobii. Cu toate acestea, tulburarea obsesiv-compulsivă, spre deosebire de o fobie sau tulburarea anxioasă, este marcată de îngrijorarea constantă și de accentuarea fricii, chiar și atunci când este îndepărtată de situația de temut. Suferinzii dezvoltă ritualuri elaborate, cunoscute sub numele de compulsii, pe care simt că trebuie să le „completeze” pentru a minimiza anxietatea.
Depresia
Este ușor să confundăm depresia cu agorafobia sau fobia socială. Multe persoane cu depresie se închid în sine, preferând să stea singuri acasă decât să petreacă timp cu prietenii sau familia.
Cu toate acestea, persoanele cu depresie nu se tem de o anumită situație. Dacă sunt constrânși să participe la un eveniment, se pot bucura sau nu de situație, dar nu vor arăta un răspuns fobic, ci pur și simplu nu sunt interesați să participe.
Tulburarea bipolară
Anxietatea este un simptom frecvent al tulburării bipolare, în special în timpul episoadelor maniacale. Totuși, acest lucru se manifestă rar ca o frică de ceva specific. Tulburarea bipolară este o afecțiune complexă, cu numeroase simptome specifice, care nu sunt prezente la cei cu fobie sau alte tulburări de anxietate.
Tulburările de alimentație
Este posibil să existe o fobie specifică pentru unul sau mai multe alimente. Această fobie este cunoscută sub numele de cibofobie sau frica de alimente. În plus, unii oameni cu fobie socială se tem să mănânce în fața altor oameni. Aceste fobii pot provoca simptome care seamănă cu o tulburare alimentară. Tulburările de alimentație nu sunt cauzate de o frică de mâncare sau de o teamă de a mânca în public. În mod obișnuit, cineva cu o tulburare alimentară are o vedere distorsionată a propriei greutăți și forme corporale. Această viziune distorsionată a sinelui este cea care duce la tulburarea de alimentație.
Diagnosticarea tulburării anxioase sau a altei tulburări mintale este în mare parte subiectivă, necesitând abilități de judecată clinică. Multe tulburări mintale au simptome similare și prin urmare, este foarte important să vedeţi un profesionist calificat în domeniul sănătății mintale pentru a primi un diagnostic și un tratament precise.