Desi in ultima vreme se vorbeste despre taierea carbohidratilor din alimentatie, acesti macronutrienti reprezinta una dintre cele mai importante componente ale alimentelor pe care le consumati. Cerealele, legumele, fructele si produsele lactate reprezinta surse importante de carbohidrati si ar trebui sa fie aproximativ 45-64% din totalul caloriilor ingerate zilnic.
O dieta saraca in carbohidrati poate duce la efecte adverse neplacute iar, in timp, la complicatii serioase. Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului. Fiecare gram de carbohidrati consumati contine aproximativ 4 calorii. Atunci cand consumati carbohidrati, enzima amilaza le transforma in glucoza, principala sursa de energie necesara pentru desfasurarea activitatii celulelor. Inima, creierul, rinichii si muschii necesita carbohidrati pentru a functiona normal. Carbohidratii in exces pot fi stocati in ficat si muschi pentru a fi utilizati mai tarziu, dupa ce au fost transformati in glicogen.
Dieta saraca in carbohidrati
Atunci cand reduceti carbohidratii din dieta, puteti avea anumite simptome, precum schimbari de dispozitie, greata, ameteala, slabiciune si depresie. Pe masura ce corpul intra in ketoza (stare in care grasimea si proteinele sunt folosite pentru energie, in locul carbohidratilor), poate aparea respiratia urat mirositoare. De asemenea, puteti avea tulburari de concentrare, pe masura ce creierul ramane fara glucoza si nu mai poate functiona corespunzator.
Dieta saraca in carbohidrati este recomandata pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus, deoarece sunt sarace si in calorii. Acest lucru poate fi benefic pentru a trata obezitatea, deoarece astfel de diete se rezuma la consumarea a 1.300 de calorii in cazul femeilor si 1.700 in cazul barbatilor. Daca urmati o astfel de dieta, este recomandat sa luati suplimente cu fibre.
Alt avantaj al dietelor sarace in carbohidrati este reprezentat de faptul ca se limiteaza la cantitati mici de carbohidrati cu indice glicemic mic, in combinatie cu grasimi si proteine. Acest lucru previne organismul de pierderea masei musculare. Unele studii recente au aratat ca dietele sarace in carbohidrati, dar bogate in proteine, pot scadea nivelul trigliceridelor si al glucozei. Problema majora a dietei sarace in carbohidrati este reprezentata de deprivarea organismului de micronutrienti esentiali. Acest fenomen poate fi insa evitat prin planificarea detaliata a dietei, precum si prin anumite suplimente alimentare.
Dieta bogata in carbohidrati
Studiile recente au aratat ca dietele bogate in carbohidrati contin cantitati mari de vitamine (A, C, folati, caroten, calciu, fier, magneziu), insa cu un nivel scazut de zinc, sodiu si vitamina B12. Acest lucru trebuie sa fie luat in considerare daca aveti deficite nutritionale si decideti sa urmati o dieta bogata in carbohidrati.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu o dieta abundenta in carbohidrati au un indice de masa corporala mai mic. De asemenea, acestea tind sa includa in dieta alimente bogate in fibre si apa, dar sarace in grasimi, precum cereale, fructe, legume si lactate degresate. In general, este redus consumul de grasimi saturate, nocive pentru organism.
Cea mai mare problema a dietelor bogate in carbohidrati este reprezentata de tipul carbohidratilor consumati, ce pot duce la acumularea kilogramelor in plus. Carbohidratii se pot consuma in exces daca nu aveti un plan de dieta bine stabilit. De aceea, indiferent de dieta pe care vreti s-o adoptati, este recomandat sa consultati un nutritionist pentru a dobandi rezultate optime atat pentru sanatate, cat si pentru mentinerea greutatii corporale normale.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie