Oamenii de stiinta sustin ca eliminarea grasimilor animale din dieta ar putea ajuta la tratarea diabetului tip II. O analiza amanuntita a unor studii anterioare a evidentiat faptul ca persoanele care renunta la alimentele care contin grasime animala ar putea beneficia de o imbunatatire a sensibilitatii la insulina.
O dieta care se bazeaza pe legume va reduce nivelul unei proteine-cheie numite hemoglobina glicozilata. Pentru oamenii care sufera de diabet, cu cat nivelul acestei proteine este mai crescut, cu atat mai mare este riscul de a dezvolta complicatii ca urmare a diabetului, complicatii precum leziuni ale nervilor, probleme cu vederea, boli de inima etc.
Consumul de legume si diabetul
In urma studiului s-a constatat ca o dieta vegetariana reduce nivelul proteinei cu 0,4-0,7 procente. Aceste rezultate sunt comparabile cu efectul medicamentelor care ii ajuta pe pacientii cu diabet sa controleze nivelul zaharului din sange. De asemenea, prin consumul de legume scade nivelul de colesterol, hipertensiunea arteriala, dar se poate mentine si o greutate corporala normala. Diabetul tip II este cauzat de rezistenta la insulina, iar renuntarea la grasimea animala ajuta organismul sa repare aceasta abilitate. In plus, o dieta vegetariana ii poate ajuta pe diabetici sa renunte la medicamente. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 347 de milioane de oameni sufera de diabet, iar acesta va deveni a saptea cauza a deceselor pana in 2030. Ca parte a acestui nou studiu, expertii au analizat obiceiurile alimentare a 255 de adulti cu diabet tip II din Statele Unite, Brazilia si Republica Ceha. S-a observat ca efectele sunt asemanatoare cu cele ale medicamentelor impotriva diabetului. O dieta pe baza de plante presupune si o absorbtie mai mare de fibre, fapt ce incetineste absorbtia de zahar in fluxul sangvin.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Dailymail.co.uk