Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta si fibrilatia atriala: ce schimbari trebuie facute

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
7 februarie 2017
Share

Pentru a imbunatati sanatatea inimii, trebuie sa incepeti cu dieta. Exista trucuri simple ce pot aduce beneficii importante sau pur si simplu pot preveni complicatiile ulterioare daca aveti fibrilatie atriala.

O dieta de acest tip poate functiona daca vreti sa slabiti rapid pentru a imbraca hainele preferate in scurt timp. Insa, daca vreti sa va imbunatatiti sanatatea inimii, dietele drastice nu va vor ajuta. In schimb, adaptati dieta la un stil de viata sanatos si includeti cat mai multe legume, carne slaba si cereale integrale pentru efecte benefice pe termen lung.

Nu mancati mai mult decat va trebuie

Mancatul excesiv favorizeaza acumularea kilogramelor in plus, impreuna cu acele complicatii cunoscute, insa nu este tot ce se poate intampla. Studiile au aratat ca cele mai multe persoane sufera un infarct miocardic dupa mesele copioase.

Consumati mai putina sare

Sarea in exces nu este buna nici pentru persoanele sanatoase. Insa, daca suferiti de hipertensiune arteriala, trebuie mult redusa din dieta.

Cantitatea de sare trebuie luata nu doar din cea adaugata in mancarea preparata acasa. Cele mai multe alimente procesate, semipreparate si conservele contin cantitati imense de sare. Verificati intotdeauna eticheta inainte de a cumpara astfel de produse.

Limitati consumul de cafea si alcool

Daca aveti fibrilatie atriala, cofeina si alte substante stimulatoare pot accentua simptomele. Este adevarat ca un pahar de vin rosu este benefic pentru sanatatea inimii, insa tot ce trece de aceasta limita este deja prea mult. Acestea cresc tensiunea arteriala si pot declansa batai neregulate ale inimii in cazul persoanelor cu fibrilatie atriala.

Fibrilatia atriala: ce este si care sunt cauzele?

Alegeti carnea cu atentie

Carnea rosie este, de obicei, bogata in grasimi saturate ce dauneaza inimii. Insa, acest lucru nu inseamna ca trebuie s-o excludeti din dieta, ci trebuie doar s-o consumati cu moderatie. Alegeti carnea slaba (piept de pui, curcan sau peste) si eliminati grasimea de pe suprafata acesteia.

Consumati mai mult peste

Nu orice peste este benefic pentru inima. Este indicat sa optati pentru peste gras bogat in acizi grasi Omega-3 (somon, ton, sardine), preparat la gratar, nu prajit.

Optati pentru cereale integrale

Cerealele integrale ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar din sange, ce scade riscul de diabet. Acest lucru este extrem de important, deoarece diabetul creste riscul de boli cardiovasculare.

In plus, persoanele care consuma cereale integrale constant tind sa scape de kilogramele in plus. Alegeti painea integrala, orezul brun sau salbatic si fulgii de ovaz.

Evitati alimentele afumate

Alimentele afumate sunt pline de sare, nitriti si alti conservanti si coloranti ce dauneaza inimii. Le puteti inlocui, eventual, cu pui la rotisor pregatit in casa.

Consumati fibre din plinLa fibre result

Fibrele absorb grasimea in timp ce digerati mancarea si reduc riscul de umflare a arterelor. In plus, ajuta la controlul greutatii corporale, deoarece ofera senzatia de satietate mai rapid. Cele mai bune surse de fibre sunt reprezentate de fructe, legume, oleaginoase si fasole.

Pe langa schimbarea dietei, este necesar sa reduceti si portiile. Mai mult, nu uitati ca o viata sedentara dauneaza inimii. Faceti miscare cel putin de trei ori pe saptamana, minimum 15 minute.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Sursa: webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.