Revista care te menține sănătos

Știri

Dieta săracă în carbohidraţi vă poate ajuta să renunţaţi la medicaţia pentru scăderea glicemiei

Dora Chelariu; sursa: mailOnline.com
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Dieta săracă în carbohidraţi vă poate ajuta să renunţaţi la medicaţia pentru scăderea glicemiei

Dieta săracă în carbohidraţi (low-carb) ar putea fi benefică pentru persoanele care suferă de mult timp de diabet. Potrivit unor studii recente ar putea chiar să îi ajute pe bolnavii de diabet de tip 2 să renunţe complet la medicaţie.

Asociat de multe ori cu obezitatea sau cu un stil de viaţă nesănătos, diabetul de tip 2 ar putea fi ameliorat considerabil prin adoptarea unei diete sărace în carbohidraţi.

Carbohidraţii cresc nivelul de zahăr din sânge

Diabetul de tip 2 apare atunci când insulina, un hormon produs de pancreas pentru a transforma zahărul din alimente în energie, nu funcţionează la parametri normali sau nu este secretată în cantitatea necesară. Acest fenomen duce la o creştere anormală a zahărului în sânge, care, lăsată netratată, poate afecta organele şi distruge ţesuturile.

Diabetul de tip 2 poate creşte riscul bolilor cardiovasculare, bolilor de ochi şi poate cauza probleme severe la nivelul sistemului circulator.

Consumul regulat de alimente bogate în zahăr creşte nivelul acestuia în sânge, iar carbohidraţii precum pâinea, pastele, cartofii şi cerealele sunt şi ei vizaţi, pentru că o dată digeraţi, se transformă în zahăr.

Studiile noi arată că dieta săracă în carbohidraţi i-ar putea ajuta pe bolnavii de diabet de tip 2, inclusiv pe cei în vârstă care sunt mai greu de tratat, să renunţe complet la medicaţie. Persoanele mai în vârstă, care suferă de o perioadă lungă de timp de diabet de tip 2, răspund în general mult mai greu la tratament şi sunt mai greu de tratat, din cauza faptului că ficatul şi rinichii lor sunt deterioraţi şi nu mai pot procesa la fel de uşor tratamentul prescris. Mai mult, sunt pasibili de a dezvolta şi efecte adverse, precum hipoglicemie – un nivel foarte scăzut de zahăr în sânge care cauzează stări de ameţeală şi confuzie.

6 complicatii asociate diabetului zaharat de tip 2

dieta săracă în carbohidraţi, diabetul de tip 2, diabet, carbohidraţi, dieta,

Renunţarea la medicaţia pentru diabetul de tip 2 ar putea fi posibilă

Datele noi sunt promiţătoare pentru pacienţii care suferă de diabet de tip 2, chiar şi pentru cei în vârstă, care răspund greu la tratament.

Dieta săracă în carbohidraţi a oferit rezultate suprinzătoare şi i-ar putea ajuta să renunţe definitiv la medicamente.

Aceasta implică consumul a nu mai mult de 130 de grame de carbohidraţi zilnic. Printre alimentele care pot fi consumate se numără:

  • Carnea (porc, pui, vită, bacon)
  • Ouăle
  • Peştele
  • Brânza
  • Smântâna grasă
  • Iaurtul neîndulcit
  • Nucile
  • Legumele proaspete (conopidă, ardei gras, ceapă, spanac)
  • Uleiul de măsline
  • Untul

La studiu au participat 199 de persoane cu vârste cuprinse între 24 şi 91 de ani, dintre care 128 de bolnavi de diabet tip 2 şi 71 de prediabetici. Participanţii au adoptat o dietă săracă în carbohidraţi pentru o perioadă de 23 de luni, timp în care au fost sub supraveghere medicală. Rezultatul, 46% dintre aceştia nu au mai avut nevoie de insulină sau de alte medicamente, pentru a-şi ţine sub control valorile glicemiei.

Mai mult, 93% dintre cei care sufereau de prediabet au revenit la valorile normale ale glicemiei. Aproximativ două treimi dintre prediabetici prezintă riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dacă nu îşi modifică stilul de viaţă.

Surprinzător este şi faptul că pacienţii în vârstă care sufereau de diabet de tip 2 de cel puţin şase ani, au avut aceleaşi rezultate îmbucurătoare ca pacienţii mai tineri sau diagnosticaţi de mai puţin timp. Cel mai în vârstă pacient care a renunţat complet la tratament este în vârstă de 91 de ani.

De reţinut!

Dieta săracă în carbohidraţi este o alternativă de luat în considerare pentru bolnavii de diabet de tip 2, datorită rezultatelor promiţătoare. Însă orice schimbare în alimentaţie şi medicaţie trebuie discutată înainte cu medicul specialist.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.