Fiecare dintre noi, in functie de metabolism si de kilogramele pe care le are, isi doreste sa se ingrase sau sa slabeasca. O persoana cu un metabolism mai rapid arde imediat caloriile consumate, in timp ce o persoana cu un metabolism lent acumuleaza aproape toate caloriile ingerate.
De aceea, este important sa va identificati tipul de metabolism si, impreuna cu numarul de kilograme pe care il aveti, sa stabiliti ce fel de dieta va este necesara, dar toate acestea se hotarasc impreuna cu un nutritionist.
Principiile dietei pentru slabit
Daca ardeti mai mult de 500 de calorii decat ingerati zilnic timp de o saptamana, ar trebui sa pierdeti 1-2 kilograme.
Daca vreti sa slabiti repede, ar trebui sa mancati mai putin si sa faceti mai mult sport. De exemplu, daca mancati 1.000-1.200 calorii zilnic si faceti sport o ora pe zi, puteti pierde 3-5 kilograme in prima saptamana sau mai mult, in functie de greutate. Cu cat cantariti mai mult, cu atat slabiti mai repede.
Consumati cat mai multe legume (sunt bogate in fibre) pentru a mentine senzatia de satietate.
Beti multa apa, cel putin 2 litri pe zi.
Aruncati orice alimente tentante din casa si evitati sa le cumparati.
Asigurati-va ca aveti mai multe activitati. Anumite persoane mananca doar pentru ca se plictisesc.
Mancati doar dintr-o farfurie si stati la masa. Puteti opta pentru o farfurie mai mica de data aceasta, pentru a va oferi senzatia de „mai mult”. Evitati sa va uitati la televizor in timp ce mancati – exista pericolul de a manca mai mult decat va trebuie.
Nu sariti peste mese. Cu cat trece mai mult timp intre mese, cu atat veti avea tendinta de a manca mai mult, iar metabolismul se va incetini.
Tineti un jurnal in care sa va notati tot ce ati mancat intr-o zi. In acest fel, veti putea tine cont de numarul de calorii consumate, dar si de kilogramele pierdute sau castigate.
In cazul in care mancati excesiv in momentele de tristete, stres sau plictiseala, este recomandat sa discutati cu un specialist care va poate indruma. In aceste momente de slabiciune este posibil sa va refugiati in mancare, in special in alimente mai putin sanatoase si pline de calorii. Un specialist va poate invata cum sa tineti sub control sentimentele negative.
Nu uitati de exercitiile fizice. Pierderea kilogramelor in plus poate fi realizata alaturi de o dieta sanatoasa si echilibrata, fara dulciuri si fainoase, asociata cu o ora pe zi de exercitii fizice moderate (plimbari, aerobic, inot). Daca aveti o afectiune care va impiedica sa faceti miscare, discutati cu medicul inainte. Exista tipuri de exercitii pentru toata lumea.
Principiile dietei pentru luarea in greutate
Optati pentru alimente sanatoase (nu numai pline de calorii). O nutritie sanatoasa este intotdeauna calea cea mai buna. Este recomandat sa alegeti alimentele bogate in vitamine, minerale, nutrienti si calorii. Acestea includ iaurt, fructe, oleaginoase si grasimi sanatoase.
Mancati mai des si asigurati-va ca aveti parte de gustari substantiale. Incercati sa mancati sase mese pe zi care sa contina proteine, legume si grasimi.
Luati in considerare castigul de masa musculara. Este recomandat ca imediat dupa antrenament sa consumati un baton cu proteine, lapte degresat cu ciocolata sau un shake cu proteine pentru a „alimenta” muschii.
Mentineti apetitul crescut. O plimbare scurta inainte de masa este una dintre cele mai bune metode de crestere a apetitului. Atunci cand nu va este foame, puteti consuma alimentele preferate, iar condimentele pot spori savoarea acestora.
Lichidele, inclusiv apa, pot oferi senzatia de satietate. Deci, este recomandat sa beti lichidele separat de masa, pentru a face mai mult loc alimentelor consumate.
Beti un pahar cu smoothie inainte de masa. Gustul dulceag al fructelor poate creste apetitul.
Consumati alimente cu multe calorii, insa si cu grasimi sanatoase. Nucile, alunele, semintele, untul de arahide, avocado, hummus si uleiurile reprezinta cea mai buna sursa.
Fructele uscate adaugate in iaurt, salate, cereale si deserturi reprezinta o sursa sanatoasa de calorii.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie