Azi, 14 noiembrie, este Ziua Mondiala a Diabetului, moment ce coincide cu emiterea unui comunicat de presa alarmant al Federatiei Internationale a Diabetului. Conform acestuia, 371 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet, iar 187 de milioane nu sunt inca diagnosticati, iar 4 din 5 bolnavi traiesc in tari unde veniturile sunt mici sau medii.
Lipsa de informare duce la complicatii ale bolii, asa ca va oferim un ghid de alimentatie pentru mentinerea diabetului sub control!
Recomandarile de nutritie ce urmeaza sunt puse la dispozitia publicului larg de Asociatia Franceza a Diabeticilor, ce este recunoscuta de Ministerul Sanatatii din Franta. Specialistii recomanda persoanelor care sufera de diabet o dieta variata, echilibrata si sanatoasa, respectand cateva reguli bine definite.
Ce regim trebuie sa urmeze persoanele cu diabet?
Conform Asociatiei Franceze a Diabeticilor, medicina moderna nu mai impune urmarea unui regim strict pentru persoanele care sufera de aceasta boala, ci sa urmeze anumite principii dietetice simple, sa se informeze cu privire la ingrediente si sa-si monitorizeze aportul nutritiv zilnic.
Este important sa cunoasteti grupele alimentare principale si sa le includeti in meniul zilnic, in proportii sanatoase. O masa echilibrata contine:
- O portie de fructe sau legume proaspete;
- O portie de carne, peste sau oua;
- O garnitura pe baza de legume gatite sau pe baza de cereale;
- Un produs lactat;
- Paine integrala si apa.
Cele 7 grupe alimentare indicate persoanelor cu diabet
1. Lichide
Lichidele ofera minerale si oligoelemente, fiind recomandat sa beti zilnic 1-1,5 litri de lichide. In cazul temperaturilor ridicate sau al efortului fizic crescut, cantitatea trebuie marita. Dintre bauturi, doar apa este indispensabila. Limitati consumul de bauturi cu zahar, hiperglicemiante.
2. Fructe si legume
Acestea asigura organismului glucidele, vitaminele, mineralele si fibrele de care aveti nevoie. Nutritionistii din toata lumea recomanda sa mancati 5 portii de fructe si legume pe zi, dintre care 2-3 sa fie portii de fructe.
3. Paine, cereale si leguminoase
Alimentele din aceasta categorie aduc organismului glucide, proteine vegetale, fibre si furnizeaza necesarul de energie. Puteti consuma o portie din aceste alimente la fiecare masa, insa inclinati balanta in favoarea produselor integrale, cu tarate de grau, secara, faina integrala.
4. Lapte si produse lactate
Organismul are nevoie de aceste alimente pentru proteinele animale, grasimi si calciu, esentiale pentru sanatate. Este recomandat sa le mancati la fiecare masa, adica de 3-4 ori pe zi, insa limitati consumul de branza, pentru ca este mai grasa decat celelalte alimente.
5. Carne, peste si oua
Acestea furnizeaza in special proteine de origine animala, dar si grasimi, fier, vitaminele din complexul B, in special vitamina B12, care nu se regaseste din abundenta in alte alimente. Puteti manca alimentele din acest grup o data, de doua ori pe zi, insa in cantitate mai mica decat garnitura din legume sau cereale. Variati tipurile de carne pe care le mancati, dar mizati pe cele slabe si incercati sa mancati peste gras o data pe saptamana (somon, sardine, ton, macrou), intrucat contine acizi grasi esentiali.
6. Grasimi
Grasimile fac parte si ele dintr-o alimentatie echilibrata, dar nu trebuie sa depasiti 1-2 linguri de grasimi la o masa. Dintre acestea, sunt de preferat grasimile de origine vegetala – uleiul de masline, de soia sau de nuca. Evitati pe cat posibil grasimile de origine animala (unt, smantana).
7. Dulciuri
Din punct de vedere nutritiv, organismul nu are nevoie de un aport mare de zahar, insa este normal sa va doriti sa mancati „ceva dulce”, din cand in cand. Consumati dulciurile ocazional si intotdeauna insotite si de alte alimente (dupa masa, de exemplu) pentru a limita efectul hiperglicemiant. De asemenea, puteti cumpara dulciuri speciale pentru persoanele diabetice, fara zahar, din cofetariile Candy Cat (www.candycat.ro).
Raluca Baciu
Surse: idf.org, afd.asso.fr