Este deja un lucru bine cunoscut faptul ca dieta mediteraneana previne aparitia anumitor boli si se pare ca ar fi secretul unei vieti lungi. Acum insa oamenii de stiinta au descoperit ca acest tip de dieta poate preveni si depresia.
In urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia ca persoanele care urmau aceasta dieta erau mai fericite, respectiv mai putin stresate. Expertii sustin ca acizii grasi Omega-3 joaca un rol vital in ceea ce priveste mentinerea sanatatii mentale. Dieta se bazeaza pe consumul de legume, fructe, nuci, seminte, ulei de masline, peste si vin rosu cu moderatie. De asemenea, in cadrul dietei se mai pot consuma carne rosie, dulciuri si alimente procesate, dar intr-o cantitate foarte mica.
Alimente cu dragoste
In cadrul studiului, au fost recrutate 82 de persoane care sufereau de depresie, cu varste intre 18 si 65 de ani. Le-a fost testata sanatatea mentala si apoi le-a fost urmarita dieta. Specialistii au descoperit o legatura intre aceasta dieta si anumite probleme la nivel mental. Nu este vorba despre faptul ca persoanele devin depresive si abia dupa aceea incep sa aiba o dieta gresita, ci chiar dietele neadecvate conduc la aparitia depresiei. Inflamatia si rezistenta la insulina cauzeaza boli de inima si depresii, iar creierul este un organ ca oricare altul, insa are mai multe nevoi, de la fluxul de sange pana la livrarea de oxigen, glucoza si nutrienti. Iar lipsa fluxului de sange poate afecta creierul in aceeasi masura ca orice alt organ. Dieta mediteraneana este bogata in substante nutritive, vitamine, grasimi sanatoase si antioxidanti care pastreaza buna functionare a creierului. Deficitul acestor nutrienti poate afecta functionarea creierului si conduce la aparitia depresiei. Si nu este vorba doar despre nutrienti, ci si despre fibre. Alimentele bogate in fibre va ajuta sa nu experimentati schimbari de dispozitie. Pe de alta parte, alimentele procesate cresc nivelul de glucoza din sange, fapt ce conduce la sensibilitatea la insulina – hormonul care controleaza cat de mult zahar este in sangele nostru. Astfel, creierul este afectat. In momentul in care suntem anxiosi, organismul elibereaza hormoni de stres si nu mai absoarbe nutrientii.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Dailymail.co.uk