Venirea primaverii poate aduce pentru unii dintre noi acutizari ale unor afectiuni mai vechi. In aceasta categorie intra si persoanele diagnosticate cu ulcer peptic. Studiile arata ca primavara, situatie care se repeta si toamna, frecventa crizelor ulceroase atinge un maximum, motiv pentru care in acest numar al revistei vom discuta despre regimul alimentar recomandat pacientului care sufera de ulcer.
Ulcerul peptic nu este altceva decat o leziune de dimensiuni limitate, ce intereseaza in mod variabil structura peretilor gastrici si/sau duodenali. in 4 din 5 cazuri, principalul vinovat este Helicobacter pylori, bacterie localizata la nivelul mucoasei, care determina o inflamatie continua a acesteia, cu modificari care, ulterior, pot duce la dezvoltarea ulcerului peptic. in restul cazurilor este incriminat consumul de medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Descoperirea acestei bacterii a revolutionat tratamentul acestei afectiuni. Astfel, in prezent, principalele obiective terapeutice sunt eradicarea infectiei bacteriene si prevenirea aparitiei bolii la pacientii consumatori de AINS.
Dieta permisiva in cz de ulcer peptic
In ceea ce priveste tratamentul igieno-dietetic, lucrurile s-au schimbat profund. Indicatiile de dieta nu mai sunt la fel de drastice ca acum cateva decenii. Astfel, s-au inlaturat rapid ideile de tratament prin mese frecvente, consum de lapte si dieta usoara, deoarece s-a demonstrat ca mesele dese, prin prezenta alimentelor in stomac, stimuleaza secretia gastrica. in aceste conditii, are ca efect stimularea aciditatii (deci provoaca mai mult rau), iar consumarea laptelui dulce care produce initial neutralizarea acidului din stomac determina ulterior o hipersecretie acida (rebound), prin anumite mecanisme hormonale. in ceea ce priveste dietele usoare, acestea nu diminueaza durerea si nici nu grabesc vindecarea. Nu numai ca nu au niciun efect, dar, prin definitie, sunt si slab nutritive, fiind in prezent abandonate.
Consumati varza, telina, laptuca si cartofi!
In prezent, regimul alimentar isi pastreaza importanta in tratamentul bolii ulceroase, dar cu anumite nuante:
Nu mai exista alimente strict interzise, ci se merge pe toleranta digestiva individuala, cu alte cuvinte, regimul este adaptat pacientului! Exista, totusi, o exceptie in legatura cu bauturile care contin cofeina si alcoolul, deoarece acestea stimuleaza cresterea secretiei acide din stomac. Chiar si cafeaua decofeinizata stimuleaza secretia gastrica si nu trebuie folosita! Restul produselor alimentare sunt excluse sau permise, asa cum am spus si mai sus, in functie de toleranta digestiva individuala.
Fumatul este factor de risc pentru ulcerul peptic. Trebuie intrerupt, deoarece inhiba secretia de bicarbonat pancreatic, ce neutralizeaza acidul gastric si produce reflux duodeno-gastric, iritand suplimentar mucoasa gastrica.
Se recomanda mese regulate, fara gustari intre mese. Gustarile incetinesc procesul de golire gastrica. Alimentele vor stimula secretia gastrinei care, la randul ei, stimuleaza excesiv productia de acid gastric, exacerband simptomatologia. De asemenea, trebuie respectat un interval „liber”, de circa trei ore inainte de culcare, altfel alimentele vor creste secretia acida, iar durerea se poate declansa in timpul somnului.
Conform unor date recente, varza, laptuca si telina contin un factor antiulceros, numit „vitamina U”, care favorizeaza vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Folosirea sucului de varza pare ca ar grabi vindecarea ulcerului. Un efect alcalin, deci benefic asupra activitatii gastrice, il au si cartofii, care pot neutraliza aciditatea gastrica, avand in plus si un bogat continut in vitamina C.
O dieta bogata in zahar stimuleaza productia acida (creste aciditatea cu 20% conform unui studiu efectuat pe subiecti sanatosi!), dulciurile concentrate fiind de evitat. Pe de alta parte, hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei in sange) se asociaza cu o incidenta crescuta a ulcerului peptic. in concluzie, trebuie mentinut un echilibru.
Alimentele trebuie bine mestecate. Astfel, se amesteca urogastronul din glandele salire cu alimentele, protejand mucoasa intestinala de eroziune, cum s-a constatat in testele efectuate pe animale.
Trebuie evitate alimentele prea reci sau fierbinti, deoarece primele provoaca tulburari circulatorii locale (scad capacitatea locala de aparare), iar cele fierbinti (peste 50°C) irita mucoasa stomacului, pe care o congestioneaza. Acest fenomen poate fi punctul de plecare al primelor leziuni ulcerative.
Respectarea principiilor enuntate mai sus favorizeaza o vindecare mai rapida si prevenirea eventualelor recidive.
Avand in vedere abundenta legumelor proaspete cu care ne intampina primavara, recomandarea noastra este de a va adapta, cu ajutorul medicului curant, regimul alimentar, astfel incat sa beneficiati de o alimentatie echilibrata si sanatoasa, dar care sa previna exacerbarea bolii de care suferiti.
Dr. Venera Vartosu
Medic recuperare medicala
Consultant nutritie