Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta în gută: ce trebuie să știți

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 decembrie 2023
Share
Dieta în gută: ce trebuie să știți

Guta reprezintă creșterea acidului uric în sânge. Acidul uric poate forma niște cristale solide ce se depun la nivelul articulațiilor și determină apariția durerii, rigidității și umflării acestora, în special a degetelui mare de la picior. Șansele de a dezvolta gută sunt crescute dacă sunteți supraponderal ori în cazul în care consumați prea mult alcool sau carne.

Este necesar să scăpați de kilogramele în plus, dacă aveți gută. O dietă echilibrată, împreună cu un program de exerciții fizice, vă poate ajuta să țineți sub control simptomele de gută. Discutați cu medicul în legătură cu dieta potrivită în gută și cu planul de acțiune individualizat. Unele alimente sunt permise în gută, în timp ce alte alimente pot determina apariția unui atac de gută.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrata. Ajută la reducerea durerii articulare, contribuie la menţinerea articulaţiilor flexibile şi grăbeşte recuperarea după traumatisme.

Alimente recomandate în gută

Iată ce alimente să consumați dacă aveți gută:

Apă

Dacă aveți gută, schimbările în dietă trebuie să înceapă cu un consum mai mare de apă. Deshidratarea favorizează atacurile de gută. Persoanele care beau 5-8 pahare de apă pe zi au un risc cu 40% mai mic de apariție a atacurilor de gută. Este necesar să evitați băuturile carbogazoase, care favorizează, de asemenea, un atac de gută.

Evitați aceste alimente care favorizează atacul de gută

Pierderea în greutate este cea mai bună metodă de a ține sub control guta, însă puteți avea beneficii și dintr-o dietă săracă în purine (proteine ce formează acidul uric). Unele alimente, precum organele, sardinele, anșoa, sunt bogate în purine și pot determina apariția atacului de gută. Alte alimente, în schimb, sunt sărace în purine (fasolea, lintea, asparagus). Întrebați medicul în legătură cu alimentele pe care le puteți consuma în siguranță, în funcție de condiția pe care o aveți.

citrice, dieta gută

Consumați fructe din belșug

Fructele sunt bogate în carbohidrați și alți nutrienți ce vă ajută să beneficiați de o dietă echilibrată și de o greutate ideală. În plus, acestea sunt sărace în purine, fiind pe lista alimentelor recomandate în gută. Fructele bogate în vitamina C, precum citricele, pot preveni atacurile de gută.

Alegeți carbohidrații potriviți

Dacă urmați o dietă bogată în proteine sau grăsime, este probabil să aveți parte de prea multe purine. Carbohidrații procesați (pâinea albă, pastele albe, orezul alb) au un conținut scăzut de purine, însă pot duce la acumularea kilogramelor. In dieta pentru gută puteți include alimente bogate în carbohidrați sănătoși, precum ovăzul, cartofii dulci, fasolea și legumele.

Grăsimile esențiale

Acizii grași reduc inflamația. De aceea, mai ales daca suferiți de gută, este recomandat să includeţi în dieta dumneavoastră alimente bogate în acizi grași: somon sau ton, semințe de in și alte tipuri de semințe, precum și oleaginoase (nuci, migdale). Pentru salate, este recomandat să folosiți ulei bogat în acizi grași, precum uleiul de măsline. În plus, eliminați grăsimile trans din alimentație. Acestea includ grăsimile animale, dulciurile procesate, produsele de patiserie și altele.

Limitați consumul de alcool și cafea

Alcoolul poate crește riscul de apariție a atacurilor de gută, deoarece este bogat în purine. Dacă, însă, nu puteți renunta definitiv la alcool, este recomandat să vă limitați la bere și un pahar de vin.

Consumul moderat de cafea este în regulă pentru persoanele cu gută. Însă, o cantitate mare de cofeină poate crește nivelul de acid uric. Discutați cu medicul pentru a stabili dacă aceasta este cauza atacurilor de gută în cazul dumneavoastră.

Consumați mai puțină carne și mai multe lactate degresate

Daca suferiți de gută, puteți consuma cantități mici de carne de pui, porc și curcan, însă este recomandat să renunțați definitiv la organe. În plus, pentru o dietă corectă și pentru a evita atacurile de gută, renunțați la produsele din carne procesată (mezeluri, cârnați).

În ciuda credințelor populare, lactatele se află pe lista de alimente indicate în gută. În special lactatele degresate, care pot scădea riscul de atacuri de gută cu până la 40%.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.