Guta reprezintă creșterea acidului uric în sânge. Acidul uric poate forma niște cristale solide ce se depun la nivelul articulațiilor și determină apariția durerii, rigidității și umflării acestora, în special a degetelui mare de la picior. Șansele de a dezvolta gută sunt crescute dacă sunteți supraponderal ori în cazul în care consumați prea mult alcool sau carne.
Este necesar să scăpați de kilogramele în plus, dacă aveți gută. O dietă echilibrată, împreună cu un program de exerciții fizice, vă poate ajuta să țineți sub control simptomele de gută. Discutați cu medicul în legătură cu dieta potrivită în gută și cu planul de acțiune individualizat. Unele alimente sunt permise în gută, în timp ce alte alimente pot determina apariția unui atac de gută.
Alimente recomandate în gută
Iată ce alimente să consumați dacă aveți gută:
Apă
Dacă aveți gută, schimbările în dietă trebuie să înceapă cu un consum mai mare de apă. Deshidratarea favorizează atacurile de gută. Persoanele care beau 5-8 pahare de apă pe zi au un risc cu 40% mai mic de apariție a atacurilor de gută. Este necesar să evitați băuturile carbogazoase, care favorizează, de asemenea, un atac de gută.
Evitați aceste alimente care favorizează atacul de gută
Pierderea în greutate este cea mai bună metodă de a ține sub control guta, însă puteți avea beneficii și dintr-o dietă săracă în purine (proteine ce formează acidul uric). Unele alimente, precum organele, sardinele, anșoa, sunt bogate în purine și pot determina apariția atacului de gută. Alte alimente, în schimb, sunt sărace în purine (fasolea, lintea, asparagus). Întrebați medicul în legătură cu alimentele pe care le puteți consuma în siguranță, în funcție de condiția pe care o aveți.
Consumați fructe din belșug
Fructele sunt bogate în carbohidrați și alți nutrienți ce vă ajută să beneficiați de o dietă echilibrată și de o greutate ideală. În plus, acestea sunt sărace în purine, fiind pe lista alimentelor recomandate în gută. Fructele bogate în vitamina C, precum citricele, pot preveni atacurile de gută.
Alegeți carbohidrații potriviți
Dacă urmați o dietă bogată în proteine sau grăsime, este probabil să aveți parte de prea multe purine. Carbohidrații procesați (pâinea albă, pastele albe, orezul alb) au un conținut scăzut de purine, însă pot duce la acumularea kilogramelor. In dieta pentru gută puteți include alimente bogate în carbohidrați sănătoși, precum ovăzul, cartofii dulci, fasolea și legumele.
Grăsimile esențiale
Acizii grași reduc inflamația. De aceea, mai ales daca suferiți de gută, este recomandat să includeţi în dieta dumneavoastră alimente bogate în acizi grași: somon sau ton, semințe de in și alte tipuri de semințe, precum și oleaginoase (nuci, migdale). Pentru salate, este recomandat să folosiți ulei bogat în acizi grași, precum uleiul de măsline. În plus, eliminați grăsimile trans din alimentație. Acestea includ grăsimile animale, dulciurile procesate, produsele de patiserie și altele.
Limitați consumul de alcool și cafea
Alcoolul poate crește riscul de apariție a atacurilor de gută, deoarece este bogat în purine. Dacă, însă, nu puteți renunta definitiv la alcool, este recomandat să vă limitați la bere și un pahar de vin.
Consumul moderat de cafea este în regulă pentru persoanele cu gută. Însă, o cantitate mare de cofeină poate crește nivelul de acid uric. Discutați cu medicul pentru a stabili dacă aceasta este cauza atacurilor de gută în cazul dumneavoastră.
Consumați mai puțină carne și mai multe lactate degresate
Daca suferiți de gută, puteți consuma cantități mici de carne de pui, porc și curcan, însă este recomandat să renunțați definitiv la organe. În plus, pentru o dietă corectă și pentru a evita atacurile de gută, renunțați la produsele din carne procesată (mezeluri, cârnați).
În ciuda credințelor populare, lactatele se află pe lista de alimente indicate în gută. În special lactatele degresate, care pot scădea riscul de atacuri de gută cu până la 40%.