Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta in bolile hepatice acute

11 ianuarie 2009
Share

Ce putem manca atunci cand suntem diagnosticati cu o afectiune hepatica (hepatita acuta sau cronica, ciroza hepatica)? Este o intrebare la care vom raspunde in acest numar al revistei, fiind si primul articol dintr-o serie in care vom aborda tratamentul dietetic recomandat in cadrul celor mai frecvente afectiuni. Pentru inceput, vom vorbi despre regimul alimentar in hepatitele acute, urmand ca, in partea a doua a articolului sa discutam si dieta in bolile hepatice cronice.

Ficatul este unul dintre organele cele mai importante, cu rol deosebit in digestie (secretia biliara) si metabolism. Trebuie mentionat ca dezechilibrele produse in alimentatie se pot repercuta nefavorabil asupra ficatului. Afectiuni ca pelagra (deficit de vitamina PP) sau unele tezaurismoze determina, totodata, si afectare hepatica. Astfel, dieta si calitatea alimentelor consumate este foarte importanta pentru regenerarea hepatica si reprezinta unul dintre punctele importante in abordarea terapeutica a disfunctiilor hepatice.

 

Regimul in hepatita acuta este individualizat

Hepatita acuta reprezinta o boala contagioasa care poate fi transmisa pe cale digestiva (hepatita virala A sau E) sau sangvina (hepatita virala B, C, D). Boala poate evolua in mai multe faze (de incubatie, preicterica, de stare, de declin), dar, uneori, poate fi inaparenta clinic, descoperindu-se intamplator, cu ocazia unor analize de laborator. Poate prezenta un tablou clinic atipic, ramanand, astfel, nediagnosticata o perioada mai lunga de timp.

Regimul alimentare al pacientului cu hepatita acuta va fi individualizat, in functie de starea de nutritie a acestuia, stadiul evolutiv al afectiunii si de simptomatologia prezenta. Ca principii generale, se va avea in vedere:

Asigurarea unui aport nutritiv optim, in general 40-45 kcal/kg corp

Proteinele se vor da in cantitate normala (evitandu-se denutritia proteica ce poate insoti afectarea hepatica). Exceptie face coma hepatica

Grasimile se vor da in proportie normala, dar proaspete si corect pregatite. In faza icterica se poate instala o reducere a tolerantei fata de acestea, situatie in care aportul lor va fi redus temporar

Glucidele sunt dificil de tolerat si, de aceea, sunt preferate cele din fructe, legume, cereale. Se recomanda evitarea dulciurilor concentrate care duc la o crestere brutala a glicemiei si la o suprasolicitare a pancreasului

Vitaminele sunt necesare doar daca, in cazuri selectionate, nu se poate asigura un aport optim prin dieta. De exemplu, in faza icterica, atunci cand dieta este hipolipidica, poate fi utila adaugarea vitaminelor liposolubile in doze fiziologice.

 

Dieta alimentara pentru hepatita se tine aproape un an

In perioada de convalescenta, se recomanda regimul de crutare hepatica (tabel 1). Sunt interzise mesele voluminoase si alimentele prajite. De preferat sunt mesele reduse cantitativ si dese, si prepararea alimentelor prin fierbere, inabusire, coacere sau frigere. Dieta va fi respectata aproximativ un an, in conditiile in care evolutia este spre vindecare.

Hepatitele cronice sunt afectiuni care reprezinta adesea o continuare a hepatitei acute virale, cu evolutie nefavorabila sau incorect tratata. Mai pot aparea in intoxicatii cu diverse substante toxice sau medicamente, in dezechilibrele nutritionale etc.

Interzis la sare si mese copioase

Alimentatia (tabel 1) acestor bolnavi trebuie corect supravegheata, avand un rol important in schema terapeutica.
Principii generale:
Regim normocaloric (daca starea de nutritie nu este afectata);
Aport optim de proteine care contribuie la regenerarea si mentinerea tesutului hepatic; 1 g/kg corp in general;
Aportul lipidic va fi moderat;
Glucidele recomandate sunt cele din legume, fructe, cereale si nu sub forma de dulciuri concentrate;
Consumul de sare trebuie limitat. Sodiul produce retentia de lichide in organism si genereaza edeme. Trebuie evitate alimentele care contin mari cantitati de sodiu precum baconul, carnatii, legumele conservate, sosurile, supele instant, snacksurile etc.

 

Alimente permise

Alimente interzise

Lactate

Lapte degresat, iaurt;

Branza de vaci, cas, telemea desarata;

Branzeturi fermentate

Oua

Doar fierte si maximum 2 oua/saptamana; exceptie: cand se asociaza litiaza biliara, vor fi complet interzise

Oua prajite

Oua de rata

Carne si derivate

Pui, vita fiarta sau la gratar

Peste (pastrav, calcan, salau, stiuca)

Porc, oaie, miel, gasca, rata, vanat

Mezeluri (carnati, pastrama)

Carne tocata

Icre, peste gras (somon, crap, biban)

Legume

Cu un continut redus in celuloza (mazare verde, morcovi, rosii, sfecla fiarta, cartofi, spanac etc.)

Sub forma de supe, piureuri (fara prajeli)

Castraveti, varza, vinete, ceapa, usturoi, muraturi, cartofi prajiti.

Cereale si fainoase

Paste fainoase, orez, gris, malai (bine fierte)

Biscuiti, paine alba veche de o zi sau prajita

Cereale integrale

––––––––––

Fructe

Mere, struguri, pepene, portocale etc.

Sub forma de sucuri, ca atare, compoturi, gemuri

Nuci, alune, avocado, migdale, curmale, unt de arahide

Grasimi

Unt si smantana degresate, proaspete si nesarate

Uleiurile

maximum 50 g/zi

Maioneza si sosuri condimentate si grase

Slanina, untura

Dulciuri

Miere de albine, gemuri, jeleuri

Prajituri preparate din aluat uscat

Prajituri cu unt sau multe oua

Placinte, cozonac, clatite, gogosi, cacao, ciocolata, inghetata

Bauturi

Sucuri din fructe (struguri si citrice)

Compoturi, ceaiuri (tei, menta, cozi de cirese)

Toate tipurile de bauturi alcoolice (minimum 1 an)

Condimente

Patrunjel, marar, dafin, leustean, cimbru, chimen, suc de lamaie

Otet slab (de preferat din fructe)

Piper, ardei iute, hrean, mustar

De asemenea, vor fi evitate mesele copioase, unice si voluminoase, servite la ore neregulate sau seara, inainte de culcare. Se mentine recomandarea de a consuma mese mici si dese (5-6 mese/zi). Cina se va lua cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Dr. Venera Vartosu,
Medic recuperare medicala, Consultant nutritie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.