Vara si-a intrat in drepturi si din punct de vedere calendaristic. Din acest motiv ne-am gandit ca in acest numar al revistei sa abordam dieta in boala diareica acuta, fiind bine cunoscut faptul ca incidenta acestei afectiuni creste in sezonul estival.
Diareea reprezinta perturbarea temporara a mecanismelor de secretie si/sau absorbtie intestinala a apei si electrolitilor, manifestata clinic prin evacuarea rapida a continutului intestinal, cu aparitia de scaune frecvente si abundente. Se asociaza cu manifestari clinice ca: greata, varsaturi, inapetenta (lipsa poftei de mancare), meteorism abdominal (balonare), febra, astenie etc. Principala cauza este cea infectioasa (virusuri, bacterii, paraziti, fungi). De asemenea, mai pot fi implicati si alti factori: intoxicatii, medicamente (antibiotice), alergii alimentare, deficienta de vitamine, oligoelemente si zinc etc.
Ce lichide consumam daca ne conruntam cu diareea?
Trebuie precizat ca alimentatia bolnavului cu afectiune diareica acuta difera in functie de stadiul evolutiv al acesteia. In primele doua zile se administreaza o dieta hidrica alcatuita, dupa cum arata si numele, numai din lichide. Daca diareii i se asociaza si varsaturi, se administreaza cu lingurita apa plata sau fiarta si racita, la intervale scurte (din 5 in 5 minute), pana la 2-3 l/zi, in functie de gradul de deshidratare al bolnavului. Daca acesta nu varsa, lichidele se pot administra fractionat, din ora in ora, sub forma de ceaiuri de menta, musetel, tei, fara zahar sau doar usor indulcite, sucuri de fructe diluate (mai ales din cele cu efect astringent: afine, coarne, mere). Lichidele vor fi usor caldute deoarece cele reci accelereaza peristaltismul intestinal. Exista in prezent pe piata si solutii electrolitice de rehidratare, foarte utile in aceasta faza a bolii.
Alimente recomandate in boala diareica
Din a treia zi se suplimenteaza alimentatia cu supe de legume limpezi, cu sare, strecurate, supe mucilaginoase, mucilagiu cu orez, orez pasat, supa de morcov sau cu morcov pasat.
Daca evolutia este favorabila, se vor adauga fainoase fierte in apa, supe-creme de legume (fara cartofi), apoi se pot incerca alimente bogate in proteine, ca: branza de vaci, branza telemea desarata, urda, adaugate in fainoase (orez). Totodata, preparatele mai pot contine mere rase, mere coapte, carne slaba, fiarta, peste slab fiert, paine alba veche de o zi, albus de ou. Dintre legume, cartoful se introduce ultimul, deoarece produce fermentatie. Raman excluse mai multa vreme alimentele bogate in celuloza grosolana, cele cu efect excitant pentru tubul digestiv, cele prea sarate, afumaturile, condimentele iuti, conservele (aceasta si in functie de gravitatea bolii, gradul de deshidratare etc.).
Mese reduse cantitativ si tratament prescris de medic
Mesele vor fi frecvente si reduse cantitativ, iar preparatele, consumate la temperatura optima (nu reci, nu fierbinti).
Trebuie precizat ca dieta, desi este unul din pionii importanti ai tratamentului in boala diareica acuta, nu este singurul. Tratamentul medicamentos (simptomatic si etiologic) prescris de medic trebuie urmat ca atare.
Dr. Venera Vartosu
Medic recuperare medicala,
Consultant nutritie