Odata cu sosirea primaverii, organismul iese din amorteala iernii. Metabolismul devine mai intens si avem nevoie de mai multi nutrienti si vitamine pentru a functiona corespunzator.
Daca una dintre vitaminele esentiale lipseste, apare o stare cunoscuta sub numele de avitaminoza.
Cauzele ei sunt multiple, dar alimentatia joaca un rol esential. Dieta dezechilibrata, alimentele semipreparate si rafinate, curele de slabire si, uneori, medicamentele administrate, pot scadea cantitatea de vitamine din corp. Absorbtia slaba a nutrientilor la nivelul intestinului subtire poate fi, de asemenea, o cauza posibila a avitaminozei.
Iarna alimentatia este saraca in vitamine
Iarna, mai ales in ultimele luni ale anotimpului rece, alimentatia este mai saraca in vitamine. Cerealele pastrate un timp indelungat isi pierd o parte din vitaminele pe care le contin (complexul B), astfel incat si derivatele lor (painea si produsele de cereale), vor avea un continut mai scazut in vitamine.
Lipsa de vitamine si minerale creeaza probleme de sanatate
Luand in calcul lipsa fructelor si legumelor verzi din dieta, putem intelege de ce la inceputul primaverii exista pericolul unei carente in vitamine si saruri minerale, din cauza careia toti oamenii sunt afectati intr-o masura mai mica sau mai mare. La acestea se adauga influentele daunatoare ale mediului inconjurator: temperatura care se modifica, efectele toxice ale unor comportamente precum fumatul, consumul de alcool si de cafea cu zahar in exces. Zaharul are nevoie de mai multe vitamine pentru a se metaboliza, inclusiv vitamina C, situatie care duce la slabirea suplimentara a sistemul imunitar.
Caseta: Citricele si merele, daca au fost bine pastrate, pot reprezenta surse bogate de vitamina C in prima perioada a primaverii.
Copiii, mai afectati de avitaminoze decat adultii
Organismul uman are capacitatea de a se adapta la conditiile in permanenta schimbare ale mediului inconjurator, pana in momentul in care toti factorii negativi amintiti mai sus ating un punct critic. In aceasta situatie poate aparea o decompensare in orice moment, iar copiii sunt susceptibili la acest tip de modificari intr-o mai mare masura decat adultii.
Legumele verzi ofera necesarul de vitamine si minerale
Legumele care apar primavara aduc, pe langa avantajul unei varietati in alimentatie, si un mare beneficiu pentru sanatate. Pentru a acoperi necesarul vitaminic si de minerale, legumele verzi ce apar timpuriu sunt de un real ajutor: urzici, spanac, stevie, ceapa verde, untisor, papadie, salata verde. Mai tarziu apar ridichile, loboda, varza timpurie, dovleceii etc., dupa care ne putem delecta cu cirese de mai si capsuni, care completeaza cu succes aportul vitaminic daca sunt consumate in cantitati adecvate.
Fructele si legumele de primavara sunt o sursa importanta de vitamine, in special vitamina C, acid folic si caroten. Celelalte vitamine esentiale se gasesc in carne, ficat, oua, lapte, unt si uleiuri vegetale, paine si cereale.
Vitamina D ajuta absorbtia calciului si fosforului
Unele vitamine sunt produse de catre organism. De exemplu, vitamina D ia nastere la nivelul pielii, din colesterol, sub influenta luminii ultraviolete. Bucurati-va de razele soarelui primavaratic, dar cu moderatie: 10-15 minute de soare pe zi, trei zile pe saptamana, vor ridica nivelul de vitamina D. Aceasta are un rol deosebit in absorbtia calciului si a fosforului din intestin, ajutand la depunerea lor la nivelul scheletului si al dintilor. Totodata, ajuta la buna functionare a tiroidei, paratiroidelor si hipofizei.
Vitamina A creste rezistenta organismului la infectii
Vitamina A asigura acuratetea vederii, mentine integritatea pielii, a mucoaselor, scheletului si dintilor, creste rezistenta organismului la infectii. Vegetalele de primavara sunt bogate mai ales in caroten: morcovi, spanac, urzici, loboda, salata verde, cirese, fragi.
Vitamina E protejeaza inima, tesutul muscular si nervos
Vitamina E are un rol important in procesul de reproducere, cu efect favorabil asupra inimii, sistemului imunitar, tesutului muscular si nervos. Se gaseste in proportii considerabile in germenii de cereale, oua, ficat, lapte, leguminoase uscate, ulei de floarea-soarelui, paine neagra sau intermediara.
Vitamina C previne anemia si stimuleaza pofta de mancare
Vitamina C intareste sistemul imunitar, ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si participa la vindecarea plagilor. De asemenea, intervine in mecanismul de stopare a hemoragiilor, previne anemia, stimuleaza pofta de mancare. O gasim cu precadere in alimente de origine vegetala: salata verde, spanac, patrunjel verde si fructe: capsuni, fragi, lamai, portocale, mandarine, grepfrut.
Vitamina K are un rol important in procesul de coagulare (inchegare) a sangelui. Se gaseste in cantitati mari in legumele verzi: spanac, salata verde, urzici, varza.
Complexul de vitamine B mentine activitatea nervoasa
Complexul de vitamine B contribuie la mentinerea unei bune activitati nervoase si participa la metabolismul energetic (descompunerea glucidelor si proteinelor alimentare). Putem procura vitaminele B din cereale nedecorticate, conopida, spanac, patrunjel.
Legumele de primavara, foarte bogate in vitamine
Legumele de primavara sunt o alternativa reala si gustoasa la radacinoasele pe care le-am consumat de-a lungul iernii:
Telina contine cantitati importante de vitaminele B6, C, K, fosfor, potasiu, magneziu si mangan. In plus, este o sursa importanta de fibre, contribuind la mentinerea sanatatii tractului digestiv; Ridichile furnizeaza vitamina C, cu rol antioxidant si antiinflamator, dar si potasiu, important pentru sanatatea rinichilor si sange; Spanacul contine vitaminele C si K, acid folic, magneziu si fier. Este si o sursa de vitamina B6 si flavonoizi, care s-a demonstrat ca scad riscul dezvoltarii cancerului. Spanacul ajuta la prevenirea cataractei si a bolilor cardiace; Ceapa de primavara este saraca in calorii, bogata in potasiu, fosfor si calciu, fiind un diuretic natural. Totodata, este eficienta in tratarea astmului si scaderea nivelului de colesterol.
Suplimentele nutritive intaresc sistemul imunitar
Suplimentarea multivitaminelor si mineralelor ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor de mediu daunatori si completeaza deficitele provocate de un aport alimentar dezechilibrat. In general, aceste suplimente contin vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C, D, E si minerale precum calciu, magneziu, zinc, iod, seleniu, cupru, mangan si crom.
Obtineti cantitatea maxima de vitamine din alimentele preparate!
Intrucat continutul vitaminic existent in legume poate fi scazut prin depozitarea lor in conditii necorespunzatoare sau prin pregatire incorecta, iata cateva sfaturi pentru a obtine cantitatea maxima de vitamine din alimentele preparate:
Vitamina A este liposolubila si alimentele care contin grasimi contribuie la o mai buna absorbtie a ei. Din acest motiv, o salata de cruditati cu putin sos sau maioneza este mai sanatoasa decat una fara;
Vitaminele se oxideaza usor in contact cu aerul; taiati legumele chiar inainte de a le gati si fierbeti-le intr-o oala cu capac;
Vitaminele si acizii grasi esentiali din nuci si floarea-soarelui sunt distrusi prin prajire;
Gatiti legumele intr-o cantitate mica de apa, care fierbe cu sare. Nu le intepati frecvent cu furculita pentru a verifica daca sunt fierte, pentru ca astfel se pierd vitaminele;
Vitaminele sunt sensibile la contactul cu metalele. Astfel, sunt de preferat vasele emailate, din ceramica sau sticla. Vasele din teflon sunt recomandate pentru coacere.
Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
[email protected]