Potrivit cercetatorilor, sistemul olfactiv este cel care controleaza aportul de alimente, iar intelegerea acestui mecanism ar putea contribui la o mai buna gestionare a problemelor in ceea ce priveste obezitatea. Dimineata, atunci cand nu ati luat inca micul dejun, mirosul unui croasant fierbinte va face pofta de mancare? Aceasta „atractie” fata de anumite produse alimentare ar putea fi declansata de sistemul olfactiv, condusa de nevoia de a manca. In mod evident, atunci cand va este foame, o varietate de mecanisme sunt pornite in creier, ceea ce provoaca o sensibilitate crescuta la mirosuri.
In revista stiintifica Nature Neuroscience se explica faptul ca totul se intampla in sistemul endocanabinoid (alcatuit din receptori specifici). Acest sistem colecteaza receptorii din creier si este implicat in diferite senzatii, cum ar fi cea de euforie, anxietate, durere, si sensibilitatea la substantele canabinoide. Receptorii canabinoizi controleaza un circuit care se conecteaza la bulbul olfactiv si cortexul olfactiv. Atunci cand ni se face foame, acesti receptori activeaza simtul olfactiv care devine mai receptiv. La persoanele anorexice sau obeze, mecanismul ar putea deregla sensibilitatea olfactiva.
Ruxandra Raica
Sursa: topsante.com