Colesterolul este o forma de grasime de care organismul uman are nevoie in sinteza de celule. Colesterolul in exces, insa, creste riscul pentru unele afectiuni cu impact major asupra sanatatii: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, arteriopatia obliteranta a membrelor, bolile hepatice si pancreatice.
Colesterolul provine din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Acesta este cel care sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman.
Nivelul adecvat de colesterol pentru adultii sanatosi este de 200mg/dl; Nivelul adecvat de colesterol pentru adultii care deja prezinta unele afectiuni (obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala etc.) este mai redus, 180mg/dl.
Colesterolul „rau” determina ateroscleroza
Colesterolul circula in organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele sunt fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL – low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, din cauza faptului ca determina ateroscleroza (obtureaza arterele). In cazul pacientilor cu niveluri crescute de colesterol total, medicii recomanda reducerea nivelurilor de LDL. Nivelul de LDL este considerat optim intre 100 si 129 mg/dl.
Nivelul ridicat de colesterol „bun” previne infarctul miocardic
Lipoproteinele cu densitate ridicata (HDL) ajuta la eliminarea colesterolului rau din sange si la prevenirea aterosclerozei. HDL este tipul bun de colesterol. Nivelurile ridicate de HDL (60 sau peste 60 mg/dl) protejeaza impotriva infarctelor miocardice. Trigliceridele sunt un alt tip de grasime din sange, frecvent crescute la persoanele obeze, diabetice, consumatoare de alcool. Nivelul adecvat de trigliceride este sub 160 mg/dl. In cazul in care sunt crescute atat nivelurile sangvine de trigliceride, cat si de LDL, creste mult riscul de infarct miocardic, paralizie, accident vascular cerebral, dar si de pancreatita acuta.
Greutatea corporala peste limita creste nivelul de trigliceride si scade HDL-colesterolul. De asemenea, lipsa de activitate fizica creste nivelul de LDL-colesterol, iar fumatul scade nivelul de HDL-colesterol si creste mult riscul de boli cardiace si vasculare.
Riscul bolilor cardiace scade prin sport, fructe, legume si tratament
Cresterea colesterolului si a trigliceridelor reprezinta factori de risc care pot fi controlati, modificati. Sezonul cald este o excelenta oportunitate de a creste eficienta tratamentului medicamentos care, singur, nu poate reduce riscul colesterolului crescut. Adaugand tratamentului medicamentos dieta bogata in legume, fructe si cresterea activitatii fizice in aer liber, cel putin mers pe jos progresiv (3 km pe zi), riscul bolilor cardiovasculare si digestive scade, precum si riscul complicatiilor acestora.
Dieta de vara ajuta la diminuarea dozei medicatiei
Vara si toamna ofera bolnavilor cardiaci, hipertensivi, diabetici posibilitatea reducerii dozelor mari de statine si fibrati (medicamente care scad colesterolul si trigliceridele). Deoarece nivelurile de colesterol au tendinta de a creste odata cu varsta, este foarte importanta indreptarea atentiei catre dieta si programul de exercitii. Retineti ca acceptarea si realizarea acelei aparent dificile modificari a stilului de viata recomandata de medici este mult mai usoara in acest sezon. Este indicat sa va pregatiti de acum pentru intrarea in sezonul rece cu cateva kilograme in minus si nivelul grasimilor sangvine redus.
Scaderea in greutate si renuntarea la fumat ajuta la reducerea colesterolului
O dieta saraca in grasimi saturate si colesterol, un program de exercitii fizice, scaderea in greutate si abandonarea fumatului pot preveni aparitia sau complicatia bolilor cardiovasculare si pancreatice. Pentru multe persoane, aceste modificari ale stilului de viata reprezinta tot ceea ce este necesar pentru reducerea nivelului de LDL-colesterol si cresterea nivelului de HDL-colesterol. Deosebit de importanta este si controlarea altor probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat.
Conf. Dr. Mira Florea,
Medic primar medicina interna,
Medcenter Cluj-Napoca,
0264/592.854,
www.medcenter.ro