Kilogramele acumulate dupa nastere reprezinta una dintre problemele de care nu scapa nicio proaspata mamica. Fie ca e vorba de un numar mai mic sau mai mare de kilograme, majoritatea femeilor devin preocupate de eliminarea acestora intr-un timp cat mai scurt.
In timpul sarcinii si al nasterii, corpul sufera transformari majore: bazinul se largeste pentru a facilita trecerea fatului, uterul se mareste, ceea ce explica faptul ca abdomenul ramane umflat de-a lungul mai multor saptamani, corpul inmagazineaza multiple rezerve in vederea alaptarii, iar tesuturile devin laxe. E nevoie de 5-6 luni pentru ca acestea sa-si reia tonicitatea, si de aproximativ 9 luni pentru ca femeia sa revina la silueta de dinainte de a ramane insarcinata.
Nu mai e niciun secret faptul ca alimentatia face casa buna cu sportul. In general, de activitatea sportiva a mamicilor are grija… cel mic. Mersul pe jos ramane activitatea fizica de baza. Plimbati-va cu copilasul zilnic si mergeti in pas alert cel putin jumatate de ora. O practica frecventa este mersul pe role, in timp ce impingeti caruciorul. Retineti: este de preferat sa puneti accent pe regularitate si pe durata, si nu pe intensitate. Cat despre alimentatia dupa sarcina, multe mamici sustin ca nu pot tine dieta, intrucat nu vor sa se priveze de nutrientii de care beneficiaza si bebelusii lor, atunci cand sunt alaptati la san. Insa nu despre dieta este vorba, ci despre schimbarea obiceiurilor alimentare avute pe parcursul sarcinii.
Silueta noua = obiceiuri alimentare noi
Intre alaptare, pregatitul biberoanelor, schimbatul scutecelor, cumparaturi, griji si nopti nedormite, cu siguranta nu va ramane mult timp la dispozitie pentru a va reface fortele. Daca alaptati, regimul alimentar strict este exclus, in caz contrar, v-ati expune carentelor alimentare, crescand astfel nivelul de oboseala. Alaptatul permite arderea caloriilor si favorizeaza pierderea in greutate. Dar asta nu inseamna ca aveti voie sa cedati tuturor poftelor. Mancati ca si pana acum, punand accent pe produsele care contin calciu (lactate), fier (peste si carne la gratar), folati (legume cu frunze verzi: spanac, sparanghel, varza, broccoli) si beti peste 1 litru de apa minerala zilnic. Regula de aur in dieta dupa sarcina este sa nu depasiti 1500-1800 kilocalorii pe zi.
Iata cateva reguli de urmat daca vreti sa reveniti cat mai repede la kilogramele dinaintea sarcinii:
- Evitati rontaitul!
Acesta este foarte tentant atunci cand stati in casa toata ziua. Putina oboseala sau o usoara depresie, si dati iama in frigider. Va suna cunoscut, nu-i asa? Daca este asa, cel putin nu va umpleti frigiderul cu prajituri, biscuiti, ciocolata, foarte bogate in zaharuri si grasimi, ci cu fructe. Cand va e foame, mancati 2-3 fructe. Veti obtine rapid senzatia de satietate. Puteti lua o gustare dimineata si una dupa-amiaza, de exemplu un iaurt si un fruct sau o felie de paine integrala cu un ou fiert.
- 3 mese principale
Aceasta este cea mai buna metoda pentru a manca atat cat trebuie si pentru a pierde kilograme. Organizati-va frigiderul in asa fel incat sa va fie mai usor: legume congelate, fileuri de peste, carne alba, iaurturi, branzeturi, fructe. Optati pentru gatitul fara grasimi: la abur, la gratar, in folie si mancati multe legume care, asigurandu-va necesarul de fibre si zaharuri lente, va vor tine de foame multe ore.
- Fixati-va obiective realiste!
O pierdere de 500 grame pe saptamana este un obiectiv rezonabil si sustenabil pe termen lung. Nu uitati ca metabolismul vostru s-a confruntat, de-a lungul sarcinii, cu destule tulburari, iar acum trebuie sa revina pe fagasul normal. Nu este momentul sa-l brutalizati urmand un regim strict.Retineticamajoritatea femeilor revin la greutatea initiala cam intr-un an de la nastere.
Exemplu de meniu pentru dieta dupa sarcina
- Mic-dejun
Ceai sau cafea fara zahar;
O portie de lactate slabe;
2 tartine cu paine integrala, cu unt sau 40 grame cereale;
Un fruct.
- Pranz
150 g carne sau peste la gratar;
Legume la abur cu o lingurita de ulei;
Un produs lactat;
Un fruct.
- Cina
Supa;
50-100 g carne alba sau peste;
Legume la abur cu o lingurita ulei;
O felie de paine cu 30 g branza;
Un fruct.
Oana Anghel
Surse: Doctissimo.fr; Aufeminin.com