Regimul alimentar bogat in ulei de masline, fructe in coaja lemnoasa si peste poate reduce cu aproape 30% riscul de infarct, accident vascular cerebral si boli cardiace, se arata intr-o lucrare publicata in jurnalul New England of Medicine. O astfel de dieta este cunoscuta mai ales sub denumirea de dieta mediteraneeana, specifica tarilor din apropierea Marii Mediteraneene, care abunda in alimente sanatoase si demonstrate stiintific ca ar combate o gama larga de afectiuni.
Rachel Johnson, profesor la Universitatea din Vermont, purtator de cuvant al Asociatiei Americane a Inimii si nutritionist descrie aceasta descoperire ca fiind una „de mare importanta si extrem de relevanta”. Dieta mediteraneeana presupune consumul regulat de ulei de masline, fructe proaspete si fructe in coaja lemnoasa (alune, migdale, caju, fistic etc.), peste si carne slaba de pui, la care se adauga cel putin un pahar de vin la fiecare masa principala. Alimentele mai putin ingaduite intr-un astfel de regim alimentar sunt produsele lactate, carnea rosie si dulciurile.
Exista numeroase studii care au constatat eficienta regmului mediteraneean de-a lungul timpului, efecte observate in principal in rata scazuta a incidentei bolilor cardiace in randul populatiei din tarile mediteraneene.
Paula Rotaru
Sursa: Nytimes.com