Cercetatorii de la National Institutes of Healthdin Maryland, SUA, sunt de parere ca o alimentatie prea bogata in cartofi poate creste riscul de diabet gestational.
In cadrul studiului, care a durat 10 ani, au fost urmarite 21.700 de sarcini. Dintre acestea, 854 au fost afectate de diabet. Niciuna dintre participante nu suferea, inainte de sarcina, de vreo boala cronica. Scopul cercetatorilor a fost sa afle de ce anumite femei sunt mai predispuse sa dezvolte diabet zaharat in timpul sarcinii.
Legume, nu cartofi
La fiecare patru ani, participantele la studiu erau intrebate cat de des se regasesc cartofii in dieta lor. Studiul a luat in considerare si factori de risc, precum varsta, antecedentele familiale de diabet, dieta de ansamblu, activitatea fizica, obezitatea.
Cercetatorii au descoperit ca 27% dintre cazurile de diabet zaharat in timpul sarcinii au fost inregistrate in cazul femeilor care consumau, in mod obisnuit, intre doua si patru portii de cartofi intr-o saptamana. In cazul persoanelor care consumau, saptamanal, mai mult de cinci portii de cartofi, riscul de a dezvolta diabet gestational a crescut cu 50%.
Cercetatorii estimeaza ca, daca femeile ar inlocui, de doua ori pe saptamana, cartofii cu legume sau cereale integrale, riscul de diabet s-ar diminua cu 9-12%.
Elena Coroianu
Sursa: bbc.com