Glaucomul este o boala multifactoriala care afecteaza mai mult de 13% din populatia peste 60 de ani. La nivel individual, glaucomul reprezinta o forma particulara de orbire care, spre deosebire de cataracta, e ireversibila. Glaucomul se caracterizeaza prin distrugerea completa si progresiva a nervului optic.
Campul vizual se restrange treptat pana apare orbirea. Boala este de obicei asociata cu o crestere a presiunii lichidului din interiorul ochiului (umoarea apoasa), insa alte teorii includ lipsa alimentarii adecvate cu sange a nervului optic. Umoarea apoasa este eliminata printr-un sistem de scurgere situat in unghiul irido-cornean. Cand acest sistem de scurgere este blocat sau nu dreneaza suficient lichid, presiunea intraoculara creste.
Orice persoana peste 40 de ani ar trebui sa mearga in mod regulat la oftalmolog, chiar daca nu are aparent probleme de vedere. Glaucomul nu doare, el orbeste! Tratamentul glaucomului are ca scop reducerea presiunii intraoculare si ameliorarea circulatiei arteriale a nervului optic. Mai nou, si o protectie suplimentara a nervului optic.
Care sunt factorii de risc in cazul glaucomului?
Factorii de risc includ:
- Varsta: persoanele peste 40 de ani au un risc crescut de a dezvolta glaucom;
- Rasa: afro-americanii sunt mult mai susceptibili decat caucazienii;
- Istoricul familial de glaucom;
- Conditiile medicale, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima etc.;
- Traumatismele oculare;
- Alti factori de risc legati de ochi: anatomia ochiului, grosimea corneei si aspectul nervului optic indica un risc pentru dezvoltarea glaucomului. Boli precum dezlipirea de retina, tumori oculare, inflamatii oculare pot induce, de asemenea, glaucom;
- Folosirea corticosteroizilor.
Diagnosticul precoce ofera cea mai buna sansa de a maximiza numarul anilor de vedere pentru pacientii cu glaucom. Orice pierdere de vedere cauzata de acesta si care s-a produs inainte de diagnosticare este irecuperabila. De aceea, diagnosticarea precoce si tratamentul sub supravegherea oftalmologului reprezinta elementele cele mai importante in prevenirea si stoparea evolutiei.
Optiuni terapeutice recomandate persoanelor cu glaucom
Manevrele terapeutice de reducere a tensiunii intraoculare par sa incetineasca progresia bolii la majoritatea pacientilor. Tratamentul glaucomului variaza in functie de tipul acestuia. De exemplu, in glaucomul congenital oportuna este interventia chirurgicala, in glaucomul primitiv cu unghi ingust se practica terapia laser, iar in glaucomul primitiv cu unghi deschis, o tensiune intraoculara tinta se atinge prin tratament medicamentos, iar cand acesta nu mai da rezultate, se apeleaza la interventia chirurgicala. Diagnosticul precoce si aplicarea unor tratamente medicamentoase sau chirurgicale corecte pot duce, in unele cazuri, la vindecare, cum este cazul glaucomului congenital, celui cu unghi ingust sau la stoparea evolutiei bolii.
Dupa operatia de glaucom, pacientul nu va vedea obligatoriu mai bine. Scopul acesteia nu este de a imbunatati vederea, ci de a stopa evolutia bolii prin reducerea presiunii intraoculare la un nivel care sa nu duca la scaderea ireversibila a vederii. Dupa interventie, presiunea scade la 30-50% fata de nivelul initial. O noutate pe plan mondial este implantarea unui mic dispozitiv care are rolul de a drena umoarea apoasa, reducand astfel presiunea intraoculara (PIO), numit Shunt Ex-Press.
Dr. Speranta Schmitzer
Medic primar oftalmologie
Clinica OFTALMESTET
Tel.: 021/322 82 45