Tesutul osos este un tesut viu in care exista un transfer permanent de masa osoasa. Dupa varsta de 35 de ani pierderile sunt insa mai mari decat depunerile. Acest dezechilibru ce apare firesc odata cu inaintarea in varsta transforma oasele in structuri fragile. Aceste schimbari de structura provoaca aparitia fracturilor.
Tratamentul pentru osteoporoza se poate dovedi eficient, insa este necesara diagnosticarea la timp. Nu asteptati aparitia simptomelor pentru a merge la medic. Osteoporoza este o boala silentioasa, iar primele semne sunt de multe ori chiar fracturile.
Metode de diagnostic pentru osteoporoza
Primul pas in diagnosticare este evaluarea de catre medic a tuturor factorilor de risc: antecedente in familie, existenta altor boli cronice, debutul menopauzei, fumatul, stilul alimentar etc. Daca medicul considera ca este necesar, poate efectua un test de densiometrie osoasa. Prin acest tip de investigatie se determina densitatea minerala osoasa. Metoda care este folosita cel mai frecvent este absorbtiometria duala cu raze X (DEXA). In urma acestui test se obtine o anumita valoare, numita scorul T, si are la baza comparatia cu o densitate medie inregistrata in cazul tinerilor adulti. Comparatiile se fac tinandu-se cont de sex si etnie. Astfel nu poate fi folosita aceeasi scala pentru toate categoriile.
Pentru femeile din Romania care au intrat la menopauza ar putea fi folosita urmatoarea scala de valori:
Densitate osoasa normala: scor T egal sau > -1,0;
Osteopenie (deficit mic de masa osoasa): scor T cuprins intre -1,0 si -2,5;
Osteoporoza: scor T < -2,5.
Prin rezultatele acestui test medicul poate determina riscul de aparitie a unei fracturi si monitorizeaza rezultatele.
Testul de densiometrie osoasa este recomandat femeilor peste 60 de ani. In functie de factorii de risc medicul il poate recomanda incepand de la 45 de ani. Aceste teste sunt indicate cel putin o data la 2 ani.
Putem trata osteoporoza?
La modul general tratamentul pentru osteoporoza presupune administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D si a medicamentelor care au drept scop oprirea pierderii de masa osoasa sau depunerea ei. Alte tipuri de medicamente se adreseaza calmarii durerilor aparute in urma fracturilor. In administrarea suplimentelor nutritive se recomanda intre 700 si 1200 mg de calciu, impreuna cu 40-800 UI vitamina D pe zi. Intreruperea tratamentului determina insa reaparitia simptomelor. Pacientul trebuie sa il urmeze pe toata perioada vietii. Daca osteoporoza apare drept consecinta a unui alt tip de medicatie (terapia cu corticosteroizi), problema se poate remedia dupa incetarea tratamentului.
Sportul ca tratament pentru osteoporoza
Un rol important in tratamentul si prevenirea osteoporozei il are sportul. Exista insa sporturi solicitante care nu sunt indicate in cazul osteoporozei: sporturi care necesita ridicarea de greutati, rasuciri ale corpului, alergatul sau sporturile cu mingea. Inainte de a alege un anumit tip de sport este bine sa consultati medicul. Daca nu, mersul pe jos este un gen de activitate fizica ce nu comporta prea multe contraindicatii.
Alimentatia in osteoporoza
Regimul alimentar este o axa foarte importanta in combaterea osteoporozei. Astfel, consumul regulat de peste, carne si oua poate aduce un plus de vitamina D. Daca osteoporoza este instalata, suplimentele de vitamina D sunt insa indicate, alimentatia neputand asigura necesarul organismului. Pentru evitarea pierderii de masa osoasa pacientului i se recomanda renuntarea la fumat, cafea si alcool.
Tratament hormonal dupa aparitia menopauzei
In cazul femeilor care au ajuns la menopauza sau sunt in premenopauza, tratamentul cu estrogen sau progesteron de sinteza poate mentine densitatea osoasa. Aceasta terapie are insa o serie de riscuri. Estrogenul poate duce la aparitia trombembolismului, la cancer endometrial si de san.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Daniel Melente,
Medic rezident endocrinolog,
E-mail: [email protected]