Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Diabetul zaharat si sarcina – partea a II-a

9 martie 2022
Share

Diabetul, o afectiune cu o frecventa ridicata in randul populatiei generale, necesita o atentie deosebita daca este prezent la femeile insarcinate. In editia iunie a revistei Farmacia Ta va prezentam factorii de risc care duc la aparitia diabetului, cum poate fi el diagnosticat, precum si efectele bolii asupra copilului. Continuam in aceasta editie cu tratamentul diabetului in sarcina si metodele de prevenire.

Adesea femeile cu diabet gestational sunt asimptomatice, dar pot prezenta un risc crescut de hipertensiune arteriala in timpul sarcinii si de a avea un fat macrosom. Aceasta poate conduce la nevoia de a naste prin cezariana pentru a nu produce leziuni traumatice vaginale in timpul travaliului.

Diabetul gestational dispare dupa nasterea copilului, insa mama este predispusa la a dezvolta boala si la sarcinile urmatoare.

La femeia cu diabet gestational, posibilitatea de a dezvolta diabet zaharat de tip II mai tarziu pe parcursul vietii este intre 5 si 50%. Acest procent larg al incidentei este influentat de: greutatea corporala, istoricul familial, nivelul glicemiei, de nevoia tratamentului cu insulina pe parcursul sarcinii, de metoda contraceptiva aleasa si stilul de viata dupa terminarea sarcinii. De aceea, femeile cu diabet gestational trebuie atent monitorizate dupa nastere.

Cum tratam diabetul gestational?

Tratamentul reprezinta parcurgerea unor pasi pentru a mentine valoarea glicemiei intr-un interval tinta. Pentru aceasta, viitoarele mamici vor avea nevoie de un plan dietetic, activitate fizica si de insulina in anumite situatii.

Planul dietetic pentru diabetul gestational va fi intocmit de catre un dietetician cu experienta sau diabetolog care va stabili alimentele care sunt sanatoase pentru mama si copil. Veti afla ce alimente trebuie sa mancati, cat de mult si cand. Aceste amanunte sunt toate importante in mentinerea glicemiei la valori normale.

Planul dietetic modificat pentru sarcina trebuie sa includa 25-35 kcal/kg corp greutate ideala, din care 40-55% sunt carbohidrati, 20% proteine si 25-40% grasimi. Caloriile trebuie distribuite in trei mese principale si trei gustari. Toti pacientii trebuie invatati cum sa-si numere carbohidratii ingerati si sa utilizeze tabele cu valoarea energetica a alimentelor. Scopul terapiei nu este reducerea ponderala, ci prevenirea hiperglicemiei bazale si postprandiale.

Activitatea fizica, cum ar fi plimbatul sau inotul, poate ajuta gravida sa aduca valoarea glicemiei in limite normale. O parte dintre femeile cu diabet gestational necesita, pe langa dieta si activitate fizica, si insulina, iar diabetologul va invata viitoarea mamica cum sa si-o administreze. Aceasta nu este nociva pentru copil.

Verificarea glicemiei in cazul diabetului de sarcina

Utilizand un glucometru, gravida isi va autodetermina glicemia la trezire, inainte de mese si la 1 sau 2 ore dupa micul dejun, pranz si cina. Valorile de atins pentru majoritatea pacientelor sunt: la trezire – nu mai mari de 95 mg/dl, la 1 ora dupa masa – maximum 140 mg/dl sau la 2 ore dupa masa – maximum 120 mg/dl.

Toate pacientele cu diabet gestational ar trebui sa efectueze la 6-10 saptamani dupa nastere un test de toleranta orala la glucoza pentru un viitor management medical al afectiunii.

Preveniti aparitia diabetului zaharat de tip II

Pentru a preintampina aparitia diabetului zaharat tip II mai tarziu in cursul vietii, este important ca pacienta sa atinga si sa mentina o greutate rezonabila.

Chiar daca este atinsa o greutate mai mare decat cea ideala, pierderea a 5-7% din greutatea corporala este suficienta pentru a face diferenta. Spre exemplu, daca aveti o greutate de 91 de kg, slabirea cu 4,5-6,5 kg reduce semnificativ sansa de a dezvolta diabet. Fiti activa 30 de minute zilnic – puteti alege plimbarea, inotul, exercitiile fizice sau dansul! Urmati o dieta sanatoasa – mancati mai multe cereale, legume si fructe. Renuntati la grasimi si calorii. Un dietetician va poate ajuta cu un astfel de plan.

Verificati-va valoarea glicemiei in mod regulat – femeile care au avut diabet gestational continua sa fie testate pentru diabet o data pe an, deorece acest lucru ajuta la prevenirea complicatiilor tardive cum sunt bolile cardiovasculare.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare medicala,
Medicina fizica si balneologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.