De curand, Organizatia Natiunilor Unite a emis un document din care rezulta ca actuala epidemie de diabet si obezitate trebuie inclusa printre amenintarile planetare globale, alaturi de terorism. Astfel, in 2011 existau in lume peste 370 de milioane de pacienti cu diabet zaharat.
In functie de mecanismul de aparitie a bolii, exista doua forme principale, cunoscute sub numele de tipul 1 si tipul 2 de diabet. Diabetul zaharat de tip 2 este forma cea mai frecventa, reprezentand peste 80% din totalul cazurilor. Aproape toti acesti pacienti sunt supraponderali sau obezi. La acestia, diabetul apare pe fondul unei predispozitii ereditare pentru o functionare defectuoasa a celulelor din pancreas care produc insulina (celulele beta), la care se asociaza in timp prezenta obezitatii. Astfel, tesutul adipos in exces produce multe substante „nocive” care, in cele din urma, contribuie la aparitia bolii.
Se estimeaza ca numarul persoanelor cu diabet va creste pana in anul 2030 la peste jumatate de miliard, reprezentand aproape 15% din populatie. Ingrijorarea cea mai mare vine din scaderea alarmanta a varstei la care apare diabetul zaharat de tip 2, odinioara intalnit numai la persoanele adulte, afectand din ce in ce mai frecvent si copiii.
Diabetul zaharat tip 1, frecvent la copii si tineri
Diabetul de tip 1 se intalneste mai des la copii si la tineri. El apare din cauza faptului ca sistemul imun al corpului (globulele albe) distruge celulele beta pancreatice secretoare de insulina, considerandu-le niste celule straine (proces numit autoimunitate). Consecinta directa este faptul ca aceasta forma de diabet nu poate fi tratata decat cu insulina.
Indiferent de mecanismul de aparitie, diabetul este anuntat de unele simptome caracteristice, printre care: sete excesiva insotita de ingestie crescuta de lichide (chiar si peste 6 litri pe zi), urinare frecventa si abundenta (poliurie), apetit crescut si ingestie sporita de alimente, scadere spontana in greutate (fara a tine o dieta). Aparitia acestor simptome ar trebui sa alerteze si sa determine prezentarea de urgenta la medic.
Modificarea stilului de viata, principala masura preventiva
Medicul va diagnostica foarte usor boala prin determinarea glucozei („zaharului”) din sange, analiza numita glicemie. Valorile normale ale glicemiei dimineata pe nemancate sunt de sub 100 mg/dL. O valoare repetata peste 126 mg/dL pune diagnosticul de diabet. In sfarsit, o glicemie cuprinsa intre 100 si 126 mg/dL poarta numele de „prediabet”, reprezentand etapa imediat premergatoare aparitiei bolii. In aceasta etapa, modificarea radicala a stilului de viata poate preveni efectiv aparitia bolii. Intrucat diabetul zaharat de tip 2 se asociaza in circa 90% dintre cazuri cu excesul ponderal, principala masura preventiva dovedita a fi eficienta este optimizarea stilului de viata prin cresterea activitatii fizice, in primul rand, si prin scaderea aportului caloric, in al doilea rand.
Metode de tratament pentru diabetul zaharat
Daca tratamentul diabetului zaharat de tip 1 se face doar cu insulina, tipul 2 de diabet poate fi echilibrat initial prin aceeasi modificare a stilului de viata amintita mai sus. Pe masura progresiei bolii insa, tratamentul medicamentos va fi necesar, de regula, la inceput, cu tablete (antidiabetice orale), in final (dupa 10-20 de ani de evolutie) fiind recomandat tot tratamentul cu insulina.
Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste
Institutul National de Diabet,
Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. C. Paulescu”
Membru corespondent al Academiei Romane