Statistici alarmante de Ziua Mondiala a luptei impotriva diabetului: Romania pare a se afla pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste incidenta diabetului zaharat de tip 2, conform studiului epidemiologic PREDATORR care a indicat o prevalenta de 11.6% pacienti cu diabet zaharat si 18.4% cu prediabet, procent ce va evolua in viitor in diabet zaharat de tip 2. Aceeasta pozitie se va modifica probabil odata cu finalizarea unor studii epidemiologice in mai multe tari europene.
De altfel, diabetul zaharat de tip 2 este o problema globala de sanatate publica, cu o incidenta de peste 400 de milioane de pacienti la nivel mondial, estimandu-se o crestere de 50% in urmatorii 15-20 de ani.
Diabetul zaharat de tip 2, in evolutia sa, duce la aparitia a numeroase complicatii. Cel mai dificil de abordat ca preventie si tratament este cresterea riscului cardio-vascular: riscul aparitiei infarctului miocardic, al accidentului vascular celebral sau a bolii arteriale periferice. Riscul cardio-vascular este de 3-4 ori mai mare fata de pacientii fara diabet zaharat.
Complicatiile specifice bolii sunt:
– retinopatia diabetica – prima cauza de orbire la adulti
– boala renala diabetica – prima cauza de intrare in sistemul de dializa si transplant renal
– piciorul diabetic – prima cauza de amputatie non-traumatica a membrelor
Cauzele exacte ale aparitiei diabetului zaharat nu sunt cunoscute. Cu toate acestea,specialistii recomanda preventia prin normalizarea greutatii si un stil de viata sanatos. Dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat reprezinta cea mai eficienta metoda de preventie. Medicii atrag atentia asupra faptului ca o dieta sanatoasa nu este reflectata doar prin alimentele consumate, ci si prin modul de preparare (gastrotehnia), frecventa si orarul meselor.
“Pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, singura metoda eficienta la nivel national este screening-ul. Insa acesta trebuie sa fie organizat, desfasurat periodic si urmat de o evidenta clara a pacientilor. Cum vorbim despre un proces care nu este implementat in Romania, pacientii ajung la medic in stadii avansate, cand tratamentele recomandate sunt foarte costisitoare. De curand, au fost adaugate pe lista tratamentelor compensate noi molecule care vor salva vietile multor oameni”, declara Conf. Dr. Cristian Serafinceanu – Sef Disciplina Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. C. Paulescu” si Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.
Inclusiv copiii pot face diabet zaharat de tip 2
Conform studiului PREDATORR realizat de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prevalenta diabetului zaharat de tip 2 la grupa de varsta 60-79 de ani este de 21.9%, la grupa de varsta 40-59 de ani este de 13.4%, iar cei cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani au o prevalenta de 3%. Si copiii pot fi diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, incepand cu varsta de 10 ani, cand specialistii recomanda testarea celor cu risc pentru depistarea timpurie a bolii. Riscurile in cazul copiilor apar atunci cand sunt prezente obezitatea, antecedente heredo-colaterale la rudele de gradul 1 sau stigmate de insulino-rezistenta.
“MSD Romania se implica activ in programele de educare si informare a pacientilor romani si isi doreste cresterea calitatii vietii acestora. Astfel, investind temeinic in informatia oferita publicului, MSD Romania contribuie activ la cresterea starii de sanatate a romanilor.”, declara Fabrizio Giombini, Director General MSD Romania.
Platforma „Impreuna pentru viata”, dezvoltata de MSD ROMANIA, se adreseaza tuturor celor implicati in sistemul de sanatate din Romania si are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii, prin facilitarea accesului la informatii relevante si incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale, avand in centrul atentiei pacientul.