Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul zaharat: cum se evalueaza scorul de risc

15 mai 2024
Share

Tendintele actuale ale medicinei ne directioneaza catre depistarea precoce si prevenirea diabetului zaharat (DZ), prin identificarea factorilor de risc. Prevalenta acestui sindrom este in continua crestere, atat la nivel national, cat si global.

 

Conform estimarilor OMS, in anul 2000 erau 171 milioane cazuri de diabet in lume, iar numarul lor se va dubla in 25 de ani, ajungand la 366 milioane pana in 2030, din cauza cresterii cu 150% in tarile in curs de dezvoltare, printre care ne aflam si noi. Aceste estimari tin cont de populatia in continua crestere, de persoanele in varsta si de tendinta de urbanizare (migratia populatiei urbane la orase). Riscul de diabet este mai mare in cadrul acestei populatii, ca urmare a tendintei spre sedentarism si obezitate.

Momentan, in Romania sunt aproape 800.000 de diabetici, dintre care circa 90% au diabet tip 2. Dintre acestia, aproximativ 560.000 primesc tratament, restul sunt pe dieta sau neinregistrati in Registrul National, de curand operant. Se inregistreaza peste 50.000 de cazuri noi pe an.

 

Factori de risc in aparitia diabetului zaharat tip 2

  • Factorul genetic aduce o contributie importanta la scorul de risc. Pana in prezent, s-au identificat peste 65 de gene asociate cu DZ tip 2. Pentru a evalua riscul, este suficient un simplu arbore genealogic, usor si rapid de efectuat, cu identificarea rudelor de gradul I si II cu diabet zaharat.
  • Dupa varsta de 45 de ani creste riscul pentru diabet tip 2. Aceasta scade foarte mult fata de acum cateva decenii, ajungand si la varsta copilariei, in cazuri rare.
  • Sexul pacientului este important astfel: sindromul apare cu aceeasi frecventa la ambele sexe pana la 65 de ani, dupa care sexul feminin inregistreaza o crestere neta, probabil din cauza bolii ovarului polichistic sau a faptului ca multe femei cu diabet gestational vor dezvolta mai tarziu in viata diabet zaharat (40% in urmatorii 15 ani). Copiii lor se estimeaza ca vor avea un risc mare de a face diabet la varsta adulta. Cu risc crescut pentru diabet sunt si femeile care nasc copii macrosomi (peste 4 kg).
  • In ultimii 20 de ani, rata obezitatii s-a triplat in tarile in curs de dezvoltare, a caror populatie a adoptat un stil de viata occidental, cu scaderea activitatii fizice si supraconsumul de alimente ieftine si hipercalorice (zaharuri rafinate si bauturi carbogazoase indulcite, cu aditivi, conservanti etc.) sau modificate genetic. Obezitatea este relevanta prin dimensiunea perimetrului abdominal (>102 cm la barbati si >88 cm la femei) si durata excesului ponderal (riscul creste la durata >10 ani).
  • Sedentarismul este, in acelasi timp, o cauza si o consecinta a obezitatii. Celulele musculare au mai multi receptori de insulina decat celulele adipoase. Prin exercitiu fizic se poate creste sensibilitatea la insulina. Activitatea fizica scade si glicemia, prin stimularea eficacitatii insulinei.
  • Conexiunea dintre obezitate, sedentarism si obiceiurile alimentare necorespunzatoare a fost asociata cu un risc si mai mare de diabet zaharat tip 2. Alimentatia „occidentala” consta in consumul de alimente cu un continut lipidic si caloric ridicat fata de consumul energetic al organismului. Aceasta actioneaza prin macronutrienti, fibre, aditivi alimentari, dar si prin proprietatile lor fizice si interactiunea dintre nutrienti.
  • Hipertensiunea arteriala si dislipidemia sunt doua componente ale sindromului metabolic (alaturi de obezitate si toleranta scazuta la glucoza), contribuind la riscul de diabet si prin actiunea lor asupra vaselor sangvine. Astfel, sporesc riscul de complicatii cardiovasculare, de 4 ori mai mare decat la pacientii care nu au diabet.

 

Sfatul specialistului

Diabetul zaharat: cum se evalueaza scorul de riscAstfel, stilul de viata are o importanta majora in aparitia diabetului zaharat tip 2, iar acesta s-a modificat mult in ultimul timp, populatia avand din ce in ce mai mult tendinta spre sedentarism si alimentatie nesanatoasa. Pe aceasta baza, initierea modificarii stilului de viata, prin scaderea factorilor de risc variabili, la pacientii cu risc crescut ar putea preveni sau macar intarzia aparitia bolii.

Scorul de risc pentru romani a fost conceput de Prof. C. Ionescu-Tirgoviste si ar trebui calculat prin intermediul medicilor de familie la nivel national. Se lucreaza la efectuarea unui calculator electronic care va fi disponibil pe site-ul Asociatiei Medicale Romane.

 

Dr. Simona Carniciu

Institutul National de Diabet,

Nutritie si Boli Metabolice „N.C.Paulescu”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.