Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si se caracterizeaza prin valori crescute ale glicemiei (glucoza in sange), peste 100 mg/dl.
Diabetul zaharat afecteaza toate categoriile de varsta:
Tipul I sau insulino-dependent este mai frecvent la copii si tineri;
Tipul II sau nonisulino-dependent intereseaza in special persoanele mature, peste 40 de ani. Insulina este un hormon pancreatic responsabil de mentinerea in limite normale a glicemiei. Cand acest hormon se sintetizeaza in cantitati scazute, glicemia creste.
Cum apare diabetul zaharat?
Diabetul zaharat poate aparea din mai multe cauze:
- Afectiuni pancreatice care duc la scaderea sintezei de insulina (in special pancreatita cronica intalnita la alcoolici);
- Alte boli endocrine;
- Administrarea de hormoni sterili;
- Alte medicamente ce produc hiperglicemie.
Exista si o predispozitie genetica spre diabet zaharat, demonstrata de numarul mare de cazuri in anumite familii. Diabetul produs de stres este o realitate, conditia stresanta referindu-se la anumite situatii deosebite: arsuri grave, infarct miocardic acut, alte boli amenintatoare de viata in cursul carora se descarca o cantitate crescuta de hormoni ce maresc glicemia.
Manifestari clinice ale diabetului de tip 2
Ca manifestari clinice, diabetul zaharat poate debuta acut direct prin coma diabetica sau, mai frecvent, prin simptome legate de hiperglicemie: bolnavul mananca, bea si urineaza mai mult ca de obicei.
Diagnosticul este unul de laborator si se bazeaza pe dozarea glucozei in sange dimineata pe nemancate. De multe ori, este o descoperire intamplatoare in cadrul unui control medical de rutina, persoana respectiva putand sa nu aiba inca nicio manifestare a afectiunii. Insa diabetul zaharat va progresa in lipsa unui tratament adecvat spre niste complicatii cu adevarat redutabile.
In timp, diabetul produce leziuni la nivelul aparatului cardiovascular: cardiopatie ischemica severa, mergand pana la infarct miocardic caracterizat de obicei prin lipsa durerii, artero-scleroza responsabila de probleme circulatorii la nivelul picioarelor, cu dureri si mers greoi, precum si de impotenta sexuala la barbati.
Ochiul este alt organ important afectat sever in diabet. Se poate ajunge, nu de putine ori, la orbire.
Rinichiul diabeticului dezvolta o afectiune grava care duce ireversibil la insuficienta renala tratabila numai prin dializa renala sau transplant renal.
Foarte frecventa este neuropatia diabetica, afectarea nervilor fiind responsabila de dureri, amorteli, intepaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare, tulburari ale tractului gastro-intestinal (dificultati la inghitit, constipatie, diaree) sau ale tractului urinar cu urinare dificila.
Pacientul diabetic are o sensibilitate crescuta la infectii, acestea fiind cu germeni mai agresivi si raspunzand mai greu la tratament. Cicatricile rezultate in urma unor accidente se vindeca mai greu.
Complicatia acuta a diabetului zaharat o reprezinta coma diabetica hiperglicemica ce apare cand nivelul sangvin al glucozei este foarte ridicat. Ca o paranteza, trebuie spus ca exista si coma hipoglicemica, intalnita in cursul tratamentului cu insulina, atunci cand doza acesteia este prea mare si glicemia scade foarte mult.
Cum ne tratam de diabet zaharat?
Tratamentul diabetului de tip 2 include regim alimentar, insulina si antidiabetice orale. Regimul alimentar consta in dieta saraca in glucide, diabeticul trebuind sa aiba mare grija la consumul de dulciuri, zahar, paine, paste fainoase, cartofi. Exista astazi o gama larga de indulcitori artificiali care pot inlocui zaharul sau dulciuri speciale pentru diabetici.
Tratamenul cu insulina este injectabil si se adreseaza pacientilor cu diabet zaharat insulino-dependent, dar si multora cu diabet zaharat tip II noninsulino-dependent. Acestia din urma beneficiaza si de tratament cu antidiabetice orale.
In practica se constata o asociere frecventa intre surplusul ponderal si o usoara hiperglicemie la persoanele peste 40 ani. Este demonstrat ca la acesti pacienti simpla scadere ponderala prin regim alimentar duce la reanalizarea valorilor glicemiei, nefiind necesara administrarea de medicamente.
Este important de retinut ca tratamentul diabetului zaharat trebuie stabilit si monitorizat de catre medicul diabetolog.
In concluzie, diabetul zaharat este o boala cu o evolutie foarte severa ce poate fi considerabil ameliorata printr-un tratament adecvat, in urma unui diagnostic precoce. De aici rezulta importanta deosebita a controalelor medicale periodice (anuale) ce trebuie efectuate chiar si de catre persoane aparent sanatoase.
Dr. Popescu Corina,
Medic specialist medicina generala,
Centrul Medical Medsana,
Telefon: 021/408.78.00.