Persoanelor cu diabet li se recomandă să acorde o atenţie sporită imunizării. Motivul: gripa poate aduce un stres suplimentar organismului, ceea ce vă poate afecta nivelul glicemiei şi poate creşte riscul apariţiei unor complicaţii grave ale diabetului.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.
Persoanele cu diabet zaharat (tip 1 sau tip 2), chiar şi atunci când gestionează corespunzător diabetul, prezintă risc ridicat de complicaţii grave ale gripei, care pot duce la spitalizare şi, uneori, chiar la deces. Pneumonia, bronşita, infecţiile sinusale şi infecţiile urechii sunt unele dintre aceste complicaţii.
Relaţia dintre diabet şi gripă este una vicioasă, cu dublu sens. Respectiv, diabetul poate slăbi capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor. Iar gripa poate agrava problemele de sănătate, printre care se numără şi diabetul. În plus, gripa poate îngreuna controlul glicemiei. Boala vă poate creşte glicemia. Dacă bolnavul (de gripă) nu se hrăneşte corespunzător, poate ajunge în situaţia în care nivelul glicemiei este prea mic.
Verificaţi nivelul glicemiei şi al cetonelor
Dacă sunteţi gripat, va trebui să vă verificaţi de mai multe ori glicemia. Faceţi o măsurare la cel puţin 3-4 ore. Sunaţi imediat medicul dacă sesizaţi orice modificare majoră. Este posibil să fie nevoie să ajustaţi insulina sau medicamentele antidiabetice. Verificaţi cetonele, dacă aveţi diabet tip 1. Cetonele sunt substanţe chimice care se formează atunci când corpul nu produce suficientă insulină. În farmacii există teste pentru a depista nivelul cetonelor în urină. Dacă acestea devin prea mari, s-ar putea să aveţi cetoacidoză diabetică, ce poate provoca o comă sau chiar decesul. Cetonele mari sunt un alt motiv pentru a apela la medic.
Atenţie la hidratare!
Printre manifestările gripei se pot regăsi şi greaţa, vărsăturile, diareea. Dacă aveţi probleme în a consuma destule lichide pentru a atinge nivelul optim de hidratare, puteţi apela la un truc. Luaţi înghiţituri mici pe parcursul întregii zile.
Ţinta ar trebui să fie o cană sau un pahar de mărime medie, în fiecare oră. Alegeţi băuturi fără zahăr – apă, ceai – dacă glicemia este ridicată. Dacă este scăzută, consumaţi 15 grame de carbohidraţi, de exemplu, un sfert de cană de suc de fructe sau sirop îndulcit.
Dieta potrivită
Chiar dacă nu simţiţi nici foame, nici sete, este important să continuaţi dieta sănătoasă şi să beţi lichide regulat, pentru a putea controla glicemia şi diabetul. Ideal ar fi să nu vă abateţi prea mult de la planul obişnuit de masă. Dacă nu puteţi mânca, este recomandat să consumaţi băuturi bogate în carbohidraţi, pentru a oferi organismului energie. Monitorizaţi cu atenţie nivelul glicemiei şi, la nevoie, cereţi sfatul specialistului.
Corpii cetonici si diabetul: tot ce trebuie sa stiti
Diabeticii şi vaccinarea antigripală
Din cauza riscului de a dezvolta complicaţii grave, diabeticii sunt consideraţi un grup „la risc” atunci când vine vorba despre gripa sezonieră. De aceea, pentru ei, vaccinările sunt gratuite. Vaccinurile antigripale sunt actualizate în fiecare sezon, în funcţie de necesităţi, pentru a ţine pasul cu virusul în schimbare. De asemenea, imunitatea scade peste an, astfel încât vaccinarea anuală este necesară pentru a asigura cea mai bună protecţie posibilă împotriva gripei.
S-a demonstrat că vaccinarea antigripală reduce riscul de a vă îmbolnăvi de gripă şi reduce riscul de a suferi o complicaţie gripală gravă. Vaccinarea a fost, de asemenea, asociată cu spitalizări reduse în rândul persoanelor cu diabet.