Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Diabetul si afectiunile oculare

20 ianuarie 2016
Share

Diabetul favorizeaza aparitia afectiunilor oculare. Din acest motiv, vizitele regulate la oftalmolog sunt importante pentru a le evita sau, daca sunt deja prezente, pentru a le ameliora. Nivelul crescut de zahar din sange creste riscul aparitiei afectiunilor oculare in diabet. Diabetul este prima cauza de orbire la adultii cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani.

Nivelul crescut al zaharului din sange duce la aparitia schimbarilor la nivelul ochilor. Pentru a corecta aceste probleme oculare, este necesar sa mentineti nivelul zaharului din sange intre 90 si 130 mg/dl inainte de masa si mai putin de 180 mg/dl dupa o ora-doua de la masa. Pot fi necesare aproximativ trei luni pana cand vederea ajunge la normal dupa controlarea nivelul de zahar din sange.

Vederea incetosata poate fi un simptom al unei afectiuni oculare mai grave legata de diabet. Iata care sunt cele mai importante afectiuni oculare pe care le poate dezvolta o persoana cu diabet.

Cataracta

Reprezinta pierderea transparentei cristalinului ochiului. Cristalinul ne permite sa vedem si sa ne concentram pe o imagine. Desi oricine poate suferi de cataracta, persoanele cu diabet dobandesc aceasta afectiune mai timpuriu, iar progresia bolii se face mai rapid, comparativ cu persoanele care nu au diabet.

Daca aveti cataracta, puteti observa incetosarea vederii, ce nu va permite sa va concentrati asupra luminii. Cataracta poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala usoara, cu ajutorul careia cristalinul este inlocuit.

Glaucomul

Atunci cand fluidul de la nivelul ochilor nu se dreneaza corespunzator dupa o acumulare de presiune in interiorul ochilor, apare glaucomul. Presiunea exercitata lezeaza nervii si vasele de sange din interiorul ochilor, cauzand schimbari ale vederii.

Tratamentul glaucomului cu unghi deschis (cea mai frecventa forma de glaucom) necesita scaderea presiunii prin drenajul fluidului sau prin impiedicarea acumularii acestuia. Tratamentul medicamentos poate fi de ajutor in ambele variante. In glaucomul cu unghi deschis pot sa nu existe simptome pana in momentul in care boala este intr-un stadiu avansat si exista o pierdere a vederii semnificativa. In formele mai putin frecvente ale glaucomului, simptomele pot include dureri de cap, de ochi, vedere incetosata, lacrimarea ochilor si pierderea vederii.

Tratamentul glaucomului in diabet include picaturi de ochi speciale, proceduri cu laser, medicamente sau interventie chirurgicala.

Retinopatia diabeticadiabet si afectiuni oculare

Retina reprezinta un grup de celule specializate, ce transforma lumina ce intra prin cristalin in imagini, iar nervul optic transmite informatia vizuala catre creier. Retinopatia diabetica este una dintre complicatiile vasculare ale diabetului. Aceasta apare din cauza lezarii vaselor mici de sange.

Retinopatia diabetica este prima cauza de orbire ireversibila si apare dupa o perioada mai indelungata de la dobandirea diabetului. Daca aceasta nu este tratata la timp, poate duce la orbire. Controlul riguros al nivelului zaharului din sange reduce riscul de aparitie al retinopatiei.

Diabetul este o afectiune cronica, ce necesita o monitorizare atenta si constanta. Nivelul zaharului din sange poate fi controlat cu usurinta printr-o dieta adecvata, saraca in zahar, fainoase si grasimi animale, precum si cu ajutorul medicamentelor. Complicatiile diabetului pot fi prevenite sau cel putin amanate. Pentru a realiza acest lucru, sunt necesare vizitele constante la medic, precum si dozarea glicemiei zilnic.

Anchor

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.