Revista care te menține sănătos

Nutriție

Diabetul poate fi ameliorat cu ceapa verde

1 mai 2008
Share

Trecerea la primavara trebuie sa fie insotita de o schimbare radicala a regimului alimentar, o modificare in stilul de viata menita sa ne puna din nou in circuit vitaminele si mineralele necesare unei stari de sanatate firesti. Fructe si legume in salate si sucuri naturale de sezon isi regasec fiecare rolul bine determinat in alimentatia zilnica. Ceapa verde utilizata in salate isi arata ajutorul intr-o gama larga de afectiuni, de la cele dermatologice la prevenirea cancerului.

Ceapa, atat verde, asa cum apare primavara, cat si in variantele de pastrare folosite pe timpul iernii, are proprietati purificatoare, stimuland in acelasi timp procesele de regenerare ale organismului uman. Aceste proprietati sunt insa mai pronuntate in cazul cepei verzi. O astfel de cura efectuata pe perioada primaverii si chiar catre vara are un efect diuretic, depurativ, antialergic, regland activitatea endocrina a organismului.

Ceapa verde – ajutor in afectiunile dermatologice

Dereglarile hormonale pot produce in mare parte a cazurilor o serie de eczeme. Ceapa verde are un rol importrant in tratarea acestora mai ales in conditiile in care tratamentului i se mai adauga si un consum constant de marar si telina. O cura de ceapa verde pe o durata de 14 zile are efecte benefice si in cazul afectiunilor dermatologice care apar in perioada adolescentei. Consumata zilnic, ea aduce o mai buna curatare la nivelul tenului, mai ales combinata cu salata verde si telina.

 

Efectul hipoglicemiant – un alt beneficiu al cepei verzi

Inca din trecut, ceapa verde era folosita in cazul celor care sufereau de diabet, fiind unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante. Ceapa verde are in plus proprietati diuretice si reglatoare endocrine. Este indicata pentru cure de lunga durata, avand efecte puternice chiar si in diabetul aflat in faze avansate. In bolile renale cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si seara. Pentru a mari puterea acestui remediu, se asociaza in salate cu tarhon verde si ridichii.

 

Disfunctiile erectile, tratate cu ceapa verde

Chiar daca nu este la fel de rapida ca Viagra, cura indelungata cu ceapa verde are rezultate destul de sigure in sterilitate si impotenta sexuala, fara a declansa efectele secundare (problemele cardiace de exemplu) pe care le genereaza tratamentele medicamentoase. Este indicat consumul zilnic de ceapa verde impreuna cu telina (radacini si frunze), tarhon si patrunjel verde, usturoi verde si morcov (frunze si flori).

In general, ceapa verde este considerata a fi o importanta planta medicinala; printre altele, ea are si capacitatea de a produce un puternic efect sudorific, iar in unele cazuri poate indeparta si durerile de cap.

 

Ceapa verde si usturoi pentru virozele respiratorii

Usturoiul si ceapa contin alicina, substanta care previne virozele respiratorii. Aroma specifica acestor legume se datoreaza acestei substante, alicina, recunoscuta pentru efectul antibacterian, detoxifiant, expectorant. Datorita alicinei, ceapa si usturoiul se numara printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire si tratare a virozelor respiratorii. S-a demonstrat, de asemenea, ca alicina are proprietati anticoagulante. Astfel, ceapa si usturoiul pot impiedica formarea trombozelor (blocarea unui vas sangvin cu un cheag de sange). In acelasi timp, consumul de ceapa sau usturoi contribuie la scaderea nivelului colesterolului in sange si al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare.

Continut: 100 g ceapa verde ne furnizeaza 23 de calorii, 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic. Nutritionistii recomanda ceapa si pentru continutul de cuercitina (antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului).

 

Beneficiile usturoiului

100 g de usturoi contin 8 g de proteine, 16 g zaharuri, 620 mg potasiu, 25 mg magneziu, 19 mg calciu, 2 micrograme seleniu, 2 mg fier. Usturoiul este indicat pentru stimularea imunitatii, in controlarea hipertensiunii arteriale si pentru combaterea infectiei cu Helicobacter pylori, agentul etiologic al gastritelor, ulcerelor si cancerului de stomac.

Multe persoane evita consumul de ceapa si ustu¬roi din cauza mirosului neplacut. Daca ati consumat aceste legume si doriti sa va impros¬patati respiratia, mestecati cateva frunze de patrunjel sau de menta.

 

Ceapa ajuta la prevenirea cancerului

Ceapa si usturoiul sunt doua dintre alimentele cu proprietati anticancerigene puternice. Cercetatorii de la Institutul National de Studiu al Cancerului din Statele Unite ale Americii au aratat ca aceste doua legume scad riscul aparitiei cancerului de prostata la barbati. Potrivit acestora, 5-6 g de ceapa sau de usturoi zilnic scad riscul de cancer cu mai mult de 50%.

Proprietatile anticancerigene ale cepei si ale usturoiului se datoreaza compusilor sulfurati, din care face parte si alicina. S-a constatat, de asemenea, reducerea incidentei cancerului pulmonar la fumatorii care mananca usturoi sau ceapa zilnic. Rolul protector se datoreaza tot alicinei, care inlatura o parte din efectele negative ale fumatului.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.