Exista o serie de alimente care duc la cresterea nivelului de zahar din sange, in cazul persoanelor cu diabet, chiar daca acestea nu contin deloc zahar sau au zero calorii. Desigur, sunt si alimente ori activitati fizice care au ca rezultat scaderea nivelului zaharului din sange. Aflati care sunt efectul unor alimente comune.
Cofeina: creste
Nivelul zaharului din sange poate creste dupa ce consumati cafea, chiar daca este vorba doar despre cafeaua neagra cu zero calorii. De asemenea, si ceaiul negru, verde sau bauturile energizante pot creste nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor cu diabet. Fiecare persoana reactioneaza diferit, deci cel mai bine este sa tineti evidenta raspunsurilor la anumite alimente sau activitati.
Alimentele fara zahar: cresc
Multe alimente etichetate ca fiind fara zahar va vor creste nivelul zaharului din sange, deoarece acestea pot contine multi carbohidrati. Cercetati nivelul de carbohidrati de pe eticheta inainte de a le consuma. Ar trebui sa cautati denumirile de sorbitol si xylitol. Acestia indulcesc alimentele cu mai putini carbohidrati decat zaharul, insa tot pot avea suficienti pentru a creste nivelul de zahar.
Mancarea chinezeasca: creste
In acest tip de mancare nu numai orezul reprezinta o problema, insa si grasimile continute pot face ca nivelul crescut de zahar din sange sa fie de durata. Acelasi principiu se aplica si pentru pizza, cartofi prajiti si alte mancaruri ce sunt bogate in carbohidrati si grasimi. Verificati-va nivelul de sange la doua ore dupa ce mancati ca sa vedeti in ce masura va afecteaza.
O raceala puternica: creste
Nivelul de zahar din sange creste pe masura ce corpul incearca sa lupte contra unei afectiuni. Beti multa apa si alte lichide ca sa mentineti hidratarea. Sunati medicul daca aveti diaree sau daca vomitati mai mult de doua ore sau daca sunteti bolnav de doua zile si situatia nu se imbunatateste. Fiti atenti cu unele medicamente, precum antibiotice sau decongestionante nazale, deoarece acestea pot creste nivelul zaharului din sange.
Stresul: creste
Atunci cand sunteti stresat, organismul secreta hormoni ce cauzeaza cresterea zaharului din sange. Acest lucru apare mai des la persoanele cu diabet tip 2, fata de cele cu diabet tip 1. Incercati sa va relaxati prin respiratii profunde si exrecitii fizice. Daca este posibil, schimbati situatia ce va aduce atat de mult stres.
Covrigii: cresc
Care este diferenta intre a manca o felie de paine alba si un covrig? Covrigii sunt plini de calorii si carbohidrati, mai multi decat o felie de paine. Daca va este pofta de un covrig, optati pentru unul mai mic sau jumatate.
Fructele uscate: cresc
Fructele reprezinta o alegere excelenta, insa cele uscate contin multi carbohidrati. Doar doua lingurite de fructe uscate au atata zahar precum un fruct proaspat.
Treburile casnice: scad
Curatenia si alte treburi casnice pot aduce beneficii diabeticilor: scad nivelul zaharului din sange. Majoritatea acestora sunt considerate a fi activitate fizica moderata, ce aduce numeroase beneficii sanatatii.
Iaurtul: scade
Alimentele care contin bacterii sanatoase, precum iaurtul, sunt denumite “probiotice”. Acestea imbunatatesc digestia si ajuta in mentinerea sub control a zaharului din sange. Cea mai buna alegere pentru persoanele cu diabet este reprezentata de iaurtul natural sau degresat fara zahar adaugat.
Dieta vegana: scade
Conform unui studiu, persoanele cu diabet tip 2 ce au trecut la o dieta vegana sau bazata in intregime pe legume, au avut un control mai bun asupra nivelului de zahar din sange si au necesitat mai putina insulina. O dieta bogata in fibre continute de cerealele integrale sau de fasole ar putea avea un rol, prin incetinirea digestiei carbohidratilor. Insa, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma valoarea unei diete vegane pentru diabetici. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a face o schimbare majora in dieta.
Sursa: webmd.com
Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriarie si gerontologie