Problemele dermatologice apar în aproximativ 50% dintre cazurile de diabet zaharat. Potrivit Asociaţiei Americane de Diabet, anumite afecţiuni dermatologice pot fi semnele unui diabet zaharat nediagnosticat. Atunci când aceste afecţiuni sunt diagnosticate într-o fază incipientă, pot fi şi tratate. Iar cel mai bun tratament este controlul glicemic optim.
Problemele dermatologice care pot fi întâlnite în cazul unui diabet necontrolat sunt infecţii bacteriene, rash cutanat, bula diabetică, dermatopatia diabetică, xantomatoză eruptivă, infecţie fungică şi necrobiosis lipoidica diabeticorum. Rash-ul şi leziunile tegumentare sunt un semn că nivelul glicemiei este crescut. Când apar problemele dermatologice este important să discutaţi cu medicul curant diabetolog în legătură cu dieta, exerciţiile fizice şi medicaţia. Dar şi cu un specialist dermatolog pentru prevenirea unor posibile complicaţii.
Infecţii bacteriene
Persoanele care suferă de diabet prezintă o predispoziţie pentru infecţiile bacteriene. Acestea se manifestă de multe ori prin apariţia unor peteşii – pete localizate la nivelul pleoapei superioare sau infecţii ale unghiilor. De regulă, zona afectată va fi roşie, fierbinte, dureroasă şi tumefiată. Tratamentul presupune control glicemic bun, antibiotice orale sau local creme cu antibiotic.
Infecţii fungice
Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt susceptibile la infecţii fungice, în special cu Candida Albicans. Această infecţie fungică se caracterizează prin vezicule mici cu aspect de solzi, localizate la nivelul încheieturilor sau între degete. Alte infecţii fungice comune includ impetigo, piciorul de „atlet”, infecţii vaginale etc. Tratamentul presupune un bun control glicemic şi tratament antifungic, atât local, cât şi oral.
Vascularizaţia deficitară, secundară unui control glicemic precar
Pruritul localizat la nivel tegumentar la persoanele care suferă de diabet poate avea drept cauză o piele deshidratată – uscată sau probleme de circulaţie sangvină. Când cauza principală a pruritului este reprezentată de vascularizaţie deficitară, picioarele sunt cele mai afectate. În acest caz se recomandă produse speciale pentru o piele delicată, atât pentru spălat, cât şi pentru hidratare. Atenţie, este esenţial să evitaţi aplicarea cremei între degete.
Vitiligo
Este o afecţiune caracterizată prin lipsa pigmentului melanină în anumite zone ale pielii, care va duce la o depigmentare localizată la nivelul mâinilor, feţei şi pieptului etc. Nu există un tratament specific, dar fototerapia şi corticoterapia pot ajuta. Persoanelor care suferă de această afecţiune li se recomandă utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară 30.
Neuropatia diabetică poate avea consecinţe grave
Probleme tegumentare caracteristice neuropatiei diabetice
Diabetul zaharat poate avea drept complicaţie neuropatia diabetică. Această afecţiune poate duce la scăderea sensibilităţii. De multe ori poate surveni şi un ulcer la nivelul piciorului, care se poate infecta. Se recomandă igiena şi inspecţia zilnică a picioarelor.
Bullosis diabeticorum
Această afecţiune este rară, iar veziculele se pot dezvolta la nivelul degetelor de la mâini sau picioare. Neuropatia diabetică creşte riscul de apariţie a veziculelor. Acestea sunt nedureroase şi se vindecă singure în decurs de câteva săptămâni.
Xantomatoza eruptivă
Diabetul necontrolat poate duce la xantomatoză eruptivă. De regulă, se prezintă sub forma unor umflături galbene care prezintă un halou roşu şi pruriginos. Sunt localizate de obicei la nivelul palmelor, pe brate şi picioare. Bărbaţii, care prezintă colesterol şi trigliceride crescute, sunt mai predispuşi la xantomatoză eruptivă. Tratamentul este reprezentat de un control glicemic bun, dar şi de administrarea de statine pentru scăderea colesterolului.
Acanthosis nigricans
Se localizează de regulă la nivelul pliurilor cutanate, astfel încât tegumentul devine de culoare mai închisă, mai gros şi mai catifelat. Pacienţii supraponderali sau obezi sunt mai predispuşi. Nu există niciun tratament specific, dar scăderea ponderală poate ajuta. S-a constatat că această afecţiune dermatologică poate apărea chiar înainte de a fi diagnosticat diabetul.