Diabetul gestațional este o formă de diabet care afectează femeile în timpul sarcinii. Ca și în cazul celorlalte tipuri de diabet, cel gestațional acționează asupra modului în care celulele utilizează glucoza.
În mod normal, nivelul de zahăr din sânge este controlat de hormonul numit insulină. Însă, în timpul sarcinii, unele femei au un nivel de glucoză în sânge mai ridicat decât în mod normal, pe care insulina nu îl poate controla.
Diabetul gestațional apare, de obicei, în trimestrul 3 de sarcină (după 28 de săptămâni) și dispare după nașterea bebelușului. Poate afecta sarcina și sănătatea copilului, iar femeile cu diabet gestațional prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet tip 2 mai târziu în viață.
Care sunt simptomele de diabet gestațional?
Diabetul gestațional nu prezintă simptome în mod obișnuit. Între săptămânile 8 și 12 se face, de obicei, un test pentru a se depista nivelul glicemiei. Dacă riscul de diabet gestațional este crescut, atunci între săptămânile 24 și 28 se vor face alte teste complete. Cu toate acestea, un nivel ridicat de glucoză în sânge (hiperglicemie) poate duce la apariția unor simptome precum gură uscată, senzație permanentă de sete, oboseală, nevoia de a urina frecvent mai ales noaptea, infecții recurente, vedere încețoșată.
De ce apare diabetul gestaţional?
Cercetătorii nu cunosc exact cauzele apariției diabetului gestaţional. Dar, pentru a înțelege diabetul gestațional, ar trebui să înțelegeți cum afectează sarcina nivelul de glucoză. Organismul digeră alimentele pe care le consumați pentru a produce glucoză care ajunge în fluxul sangvin. Ca răspuns, pancreasul produce insulină. Insulina este un hormon ce ajută zahărul din sânge să ajungă din fluxul sangvin în celulele corpului, unde este folosit ca energie.
În timpul sarcinii, placenta care conectează fătul la rezervele organismului mamei produce niveluri crescute ale altor hormoni. Aproape toți acești hormoni afectează modul în care insulina acționează în celule, fapt ce duce la creșterea glicemiei. Mici creșteri ale glicemiei în sarcină, mai ales după masă, sunt normale. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, placenta produce din ce în ce mai mulți hormoni de acest gen. În diabet gestational, hormonii placentari duc la o creștere a nivelului de glucoză ce poate afecta și fătul.
Există factori de risc pentru diabet gestațional?
Orice femeie poate dezvolta diabet gestațional, însă printre factorii de risc se numără:
- Obezitatea;
- Vârsta de peste 25 de ani;
- Diabetul gestațional prezent la prima sarcină;
- Istoricul familial;
- Dacă ați născut înainte un copil de peste 4.000 g;
- Dacă aveți hipertensiune arterială;
- Chiar și rasa poate fi un factor de risc pentru diabet gestațional: se pare că femeile hispanice, cele din America, India sau Asia sunt mai predispuse să dezvolte diabet gestațional.
Cum vă poate afecta diabetul gestațional?
Diabetul gestațional poate duce la nașterea unui bebeluș foarte gras atunci când glucoza din sânge în exces, care traversează placenta, determină pancreasul bebelușului să producă insulină în exces (macrosomie). Apoi, femeia însărcinată poate naște prematur, iar fătul poate avea probleme la nivelul aparatului respirator. Uneori, bebelușii femeilor cu diabet gestațional dezvoltă hipoglicemie la scurt timp după naștere.
Cum se tratează diabetul gestațional?
Este esențial să monitorizați și să controlați nivelul de zahăr din sânge pentru a evita complicațiile acestui tip de diabet. Apoi, dieta are un rol foarte important. O dietă sănătoasă în timpul sarcinii în cazul diabetului gestațional se bazează pe fructe, legume, cereale integrale, în general alimente bogate în fibre și mai scăzute în grăsimi și calorii. De asemenea, carbohidrații rafinați sunt de evitat, inclusiv dulciurile. Și mișcarea joacă un rol important, pentru că ajută organismul să transforme glucoza în energie.
Tot exercițiile fizice cresc sensibilitatea celulelor la insulină, ceea ce înseamnă că organismul va produce mai puțină insulină pentru a transporta zahărul. Mersul pe jos și pe bicicletă și înotul sunt recomandate în sarcină. Dacă dieta și exercițiile nu își fac efectul, s-ar putea să fie nevoie de injecții cu insulină.