Revista care te menține sănătos

Știri

Diabetul gestațional legat de calcificarea arterelor coronare

Elena Coroianu; sursa: everydayhealth.com
22 februarie 2021
Share
Diabetul gestațional legat de calcificarea arterelor coronare

Femeile care au diabet gestațional în timpul sarcinii prezintă un risc crescut pentru calcificarea arterelor coronare la mai mult de un deceniu după ce au născut. Calcificarea arterelor coronare sau calcifierea coronariană reprezintă depunerea de placă în principalele vase de sânge (artere) care alimentează inima.

Femeile de vârstă mijlocie au o probabilitate de peste două ori mai mare să dezvolte calcificarea arterelor coronare dacă au antecedente de diabet gestaţional, chiar și atunci când glicemia lor revine la un nivel sănătos după sarcină. Concluzia aparţine unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat recent în jurnalul medical al Asociației Americane a Inimii, Circulation.

Diabetul gestaţional efecte pe termen lung

Studiul a urmărit 1.133 de mame pentru o medie de aproape 15 ani, inclusiv 139 de femei cu antecedente de diabet gestațional. Niciuna dintre ele nu a avut diabet înainte de sarcină. Toate au avut teste periodice de toleranță la glucoză. Acestea compară nivelul zahărului din sânge înainte și după consumul unei băuturi cu zahăr, pentru a determina dacă au dezvoltat diabet zaharat complet sau glicemia ușor crescută, cunoscută sub numele de prediabet.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, chiar și femeile cu niveluri sănătoase de zahăr din sânge aveau 2,3 ori mai multe șanse de a dezvolta calcificarea arterelor coronare atunci când aveau antecedente de diabet gestațional. Diabetul gestațional le-a dublat riscul de calcificare a arterelor coronare femeilor cu prediabet sau cu glicemie ușor crescută și femeilor cu diabet de tip 2.

Potrivit autorilor, diabetul gestațional poate dezvălui condiții metabolice care se pot agrava odată cu înaintarea în vârstă și creșterea în greutate, care afectează sănătatea cardiovasculară pe termen lung a unei femei. Chiar dacă femeile cu diabet gestațional pot atinge ulterior niveluri normale ale glicemiei, aceste modificări subtile ale metabolismului pot afecta vasele de sânge și pot promova formarea plăcii în arterele coronare care cresc riscul de boli de inimă.

Diabetul zaharat şi sarcina: ce trebuie să ştiţi

calcificarea arterelor coronare, diabet gestaţional, boli cardiovasculare, glicemie,

Mai multe studii, o singură concluzie

Studii anterioare au arătat că persoanele cu diabet gestațional prezintă un risc mai mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, chiar dacă au reușit să-și controleze glicemia. De exemplu, o meta-analiză a 83 de studii cu un total de aproape 29 de milioane de pacienți publicată în 2019, tot în Circulation, a constatat că diabetul gestațional a fost asociat cu un risc cu 70% mai mare de boli cardiovasculare.

O altă meta-analiză a nouă studii cu un total de aproximativ 5,4 milioane de participante publicată în martie 2019 în Diabetologia a constatat că femeile cu antecedente de diabet gestațional au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare. Această analiză a constatat, de asemenea, că diabetul gestațional a fost asociat cu un risc cu 56% mai mare de evenimente precum atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în rândul femeilor fără diabet de tip 2, ceea ce înseamnă că au avut o glicemie normală sau doar puțin crescut după sarcină.

Studiul actual arată că femeile fără simptome de boală arterială pot prezenta un risc crescut de acumulare a plăcii în aceste vase de sânge atunci când au antecedente de diabet gestaţional. Iar autorii studiului recomandă începerea timpurie a screeningului şi controlarea factorilor de risc pentru boli cardiovasculare.

Ateroscleroza: metode prin care o puteţi ţine sub control

Recomandări pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare

Liniile directoare publicate în 2019 de Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii recomandă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare:

  • Faceți cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute (pe săptămână) de exerciții fizice intense.
  • Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în legume, nuci, cereale integrale, proteine vegetale sau animale, dar carne slabă și pește.
  • Limitați sau evitați consumul de carne roșie și procesată, carbohidrați rafinați, băuturi răcoritoare și băuturi cu zahăr.
  • Renunță la fumat.
  • Evaluați-vă riscul pe 10 ani de apariție a bolilor cardiovasculare aterosclerotice și discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nevoie de scanarea calciului din arterele coronare (scorul de calciu coronarian).
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.