Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul de tip 1: semne, simptome si complicatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 decembrie 2021
Share
Diabetul de tip 1: semne, simptome si complicatii

Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul nu poate secreta insulina, un hormon necesar transformarii zaharului in energie. Fara insulina, zaharul acumulat in sange poate atinge valori periculoase. Persoanele care sufera de acest tip de diabet trebuie sa urmeze tratament cu insulina pentru tot restul vietii, pentru a evita complicatiile ulterioare.

Diabetul de tip 1 poate sa apara in orice moment al vietii, insa este mai periculos atunci cand este diagnosticat inainte de varsta de 19 ani. Acesta poate sa apara atat la sexul feminin, cat si masculin.

In diabetul de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele de la nivelul pancreasului ce produc insulina, in comparatie cu diabetul de tip 2, in care pancreasul nu este atacat. Simptomele sunt asemanatoare in diabetul de tip 1 si cel de tip 2, insa acestea apar mai rapid in primul caz.

Care sunt semnele si simptomele diabetului de tip 1?

Semnele si simptomele diabetului de tip 1 tind sa apara brusc si pot include:

  • Setea excesiva, mai predominanta decat de obicei
  • Gura uscata
  • Respiratie fructata
  • Urinarea frecventa

Daca nivelul glicemiei (zaharului din sange) ramane crescut, diabetul de tip 1 poate duce, de cele mai multe ori, la:

  • Scaderea in greutate
  • Cresterea apetitului
  • Pierderea energiei, slabiciunea musculara

Multe persoane care sufera de diabet de tip 1 pot suferi de afectiuni neplacute ale pielii, precum infectii bacteriene sau fungice, mancarimi sau circulatie deficitara.

Sexul feminin este mai expus la infectiile fungice genitale. Bebelusii pot dezvolta candidoza, ce poate fi raspandita usor din zona scutecului pana la stomac.

Diabetul zaharat, cauze si tratament

Care sunt complicatiile diabetului de tip 1?

Atunci cand zaharul din sange nu este controlat, diabetul de tip 1 poate cauza aparitia mai multor simptome, precum:

Daca nivelul glicemiei este prea mare sau prea mic, se poate instala coma diabetica, ce poate sa apara fara vreun simptom in prealabil. Coma diabetica necesita tratament de urgenta.

Cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice

Diabetul de tip 1: semne, simptome si complicatii

Cum este diagnosticat diabetul de tip 1 si ce complicatii pot sa apara?

Diabetul poate fi diagnosticat pe baza valorii glicemiei din sange, atat in momentul examinarii, cat si prin dozarea hemoglobinei glicozilate (ce indica valoarea glicemiei in ultimele 3 luni). Testele trebuie efectuate in doua zile separate.

Mentinerea unui nivel crescut de zahar in sange poate afecta mai multe sisteme ale corpului. Diabetul de tip 1 favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral, insuficientei renale, tulburarile de vedere sau chiar orbirea, bolilor gingivale si caderea dintilor sau lezarea nervilor de la nivelul mainilor, picioarelor si al unor organe.

Cea mai buna metoda de a preveni aparitia complicatiilor este de a verifica zilnic nivelul zaharului din sange. Puteti realiza acest lucru prin intermediul unui glucometru la care se ataseaza niste benzi speciale ce permit verificarea sangelui. Rezultatele aparute sunt necesare pentru a alcatui planul de tratament si anume dozele de insulina ce trebuie administrate.

Pentru a tine sub control diabetul de tip 1, este necesar sa va monitorizati nivelul zaharului din sange, sa adoptati o dieta sanatoasa si adecvata diabetului, dar si sa optati pentru un plan de exercitii fizice de intensitate usoara sau medie. Exercitiile fizice trebuie efectuate in mod constant, insa numai dupa ce aflati indicatiile de care trebuie tinut cont inainte si dupa acestea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.