Revista care te menține sănătos

Nutriție

Diabet – nutritie adecvata si exercitiu fizic zilnic

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
16 noiembrie 2006
Share

Problema majora de sanatate publica, diabetul zaharat este o afectiune cronica grava, mai ales prin complicatiile sale pe termen lung. Secolul XX a adus, pe linga beneficiile civilizatiei, si o suma de boli „moderne”, intre care diabetul zaharat ocupa un loc central.

Diabet zaharat (DZ) – o boala cronica in care nivelul glucozei („zaharului”) din singe (glicemia) creste peste normal. Aceasta are o valoare, dimineata, pe nemincate, mai mare de 120 mg/ml. Excesul de glucoza in singe (glicemia crescuta, cu alte cuvinte) este daunator sanatatii.

Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde in celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie din cauza insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii, nivelul glucozei din singe depaseste valorile normale.

CAUZELE BOLII

Acestea sint diferite pentru cele doua tipuri care sint intilnite frecvent. In diabetul zaharat de tip 1 (DZ tip I), sistemul imun este cel afectat, boala distrugind celulele beta din pancreas, producatoare de insulina. Exista insa si alti factori implicati, cum ar fi: mostenirea genetica, autoanticorpii, virusurile, radicalii liberi. Diabetul zaharat de tip 2 ( DZ tip II) este cauzat de factori genetici (mai rar incriminati ca la tipul I), obezitate (in special cea abdominala), virsta inaintata, stil de viata (sedentarism, dieta bogata in calorii, stres, anumite obiceiuri alimentare nesanatoase). Pentru un pacient cu diabet, o viata lunga si sanatoasa e posibila daca se evita complicatiile, iar cheia consta in controlul cit mai bun al glicemiei.

SIMPTOMELE

In general, diabetul zaharat de tip 1 (DZ tip I ) apare la copii, adolescenti si adultii sub 40 de ani. Debuteaza rapid si are simptome clare, extrem de cunoscute: sete excesiva, polidipsie (consum de lichide in cantitate mare), poliurie (eliminarea unor cantitati mari de urina), scadere inexplicabila in greutate, astenie fizica.

Tipul 2 de diabet( DZ tip II) se prezinta cu simptome mai putin specifice: oboseala, stare de rau, eventual prurit (mincarime) vulvar la femei. Pot fi prezente si simptomele clasice: sete, poliurie, polifagie (foame exagerata), tulburari de vedere.

Pentru a afla daca sinteti supraponderal, calculati-va indicele de masa corporala (IMC) dupa formula: IMC = G/2xI unde G = greutatea actuala in Kg; I= inaltimea in metri.

IMC < 18,5 subponderal, IMC = 18,5 – 24,9 normoponderal, IMC = 25 – 29,9 supraponderal,

IMC = 30 – 39,9 obezitate, IMC > 40 obezitate morbida.

Greutatea ideala la adulti se calculeaza conform formulei Societatii Americane de Asigurari:
G = 50 + 0,75 (I -150) + (V-20) /4
G = greutatea exprimata in kg
I = inaltimea exprimata in cm
V = virsta exprimata in ani

Pentru femei rezultatul astfel obtinut se inmulteste cu 0,9.

ULTIMELE NOUTATI

Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (efectuate intre anii 2002 – 2004) arata ca in lume sint peste 200 milioane de persoane care sufera de diabet, iar numarul acestora se va dubla in urmatorii 20 ani. Zilnic, numai in SUA sint diagnosticate 3000 persoane cu virsta de peste 20 ani ca suferinzi de diabet. In Romania la inceputul anului 1998 existau 575.000 persoane bolnave de diabet (de ambele tipuri, I si II) aflate in evidenta centrelor specializate. Numarul real al persoanelor cu diabet nediagnosticat inca este apreciat la aproape un milion.

COMPLICATII POSIBILE

In timp, diabetul poate produce complicatii grave la nivelul:

ochilor (retinopatia diabetica) afectare a retinei ce constituie cea mai intilnita cauza a orbirii la persoanele de peste 65 ani; rinichilor (nefropatia diabetica) – rinichii se comporta ca un filtru care indeparteaza reziduurile din singe; diabetul poate afecta sistemul de filtrare si uneori rinichiul nu mai functioneaza deloc; vaselor de singe (ateroscleroza accelerata) – vasele de singe din inima si din intreg corpul pot fi blocate de depozite de grasime sau de cheaguri de singe; aceste blocaje intrerup circulatia catre tesuturi si pot duce la aparitia de accidente vasculare cerebrale sau evenimente cardiace grave; nervilor (neuropatia diabetica) nervii pot fi afectati pe diverse portiuni provocind de la amorteli, parestezii, dureri in zona membrelor inferioare (polineuropatia periferica) si pina la dificultati in inghitire, evacuare gastrica intirziata, diaree sau constipatie (neuropatia vegetativa la nivelul tractului intestinal) sau chiar paralizia vezicii urinare, impotenta si ejaculare retrograda. gingiilor, dintilor, etc. De asemenea, exista riscul scaderii bruste a nivelului glucozei din singe (hipoglicemie) sau cresterii ei (hiperglicemie), cu coma si risc de deces.

CE ESTE DE FACUT?

Este esentiala mentinerea sub control a diabetului. Aceasta presupune urmatoarele patru mari obiective:

1. controlul glicemiei
2. controlul grasimilor sangvine
3. controlul greutatii corporale
4. scaderea riscului complicatiilor; oculare, renale si nervoase

Dieta si exercitiul fizic sint cheia realizarii obiectivelor de mai sus. In plus, persoanele care sufera de diabet de tip I si o parte din cele cu diabet de tip II necesita administrare de insulina sau alte medicamente care scad nivelul sangvin al glucozei. Din acest motiv, va recomandam sa apelati la sfatul medicului specialist pentru a stabili schema terapeutica cea mai eficienta pentru cazul dumneavoastra.

DIETA IN DIABET

Daca pina recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata in grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), in paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si favorizeaza decesele premature.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase.

In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

Exista suplimente nutritionale al caror continut de fitosteroli (uleiuri esentiale extrase din coaja grinelor cum sint griul, orezul si soia) favorizeaza o functionare corecta a membranei celulare la toate nivelele. Permite totodata o admisie corecta a nutrimentilor si evacuarea reziduurilor astfel incit sa aiba loc reglarea functiilor metabolice, esentiala in cazul persoanelor cu diabet.

Aceste suplimente asigura necesarul de cereale integrale aflat la baza piramidei alimentatiei echilibrate, pe care de altfel nu il putem acoperi in cadrul alimentatiei zilnice datorita rafinarii si prelucrarii industriale a alimentelor (ex: piinea alba, orezul si soia decorticate etc).

Regimul dietetic este deosebit de important in ambele tipuri de diabet zaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentos urmat.

Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functie de virsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si de eventualele boli asociate (obezitate, hipertensiune arteriala, afectiuni renale etc.).

O persoana cu diabet trebuie sa manince cite putin, dar mai des (5 – 6 mese pe zi), sa respecte anumite ore fixe de masa, iar cina sa fie cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Alimente permise in diabet:

rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata, morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi; pepene, lamii, capsune, cirese, coacaze, nuci;carne, peste si derivatele lor; lapte si derivate (brinzeturi, smintina, frisca, unt); oua; bauturi nealcoolice preparate fara zahar (cu indulcitori).

Alimente cu un continut glucidic mare, interzise in diabet:

zahar, miere, malt; biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva; smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi, marmelada;

Alimente ce trebuie consumate doar dupa cintarire:

piine alba; piine graham; cartofi, fasole boabe, mazare boabe; orez.

Pentru un adult tinar cu inaltime de 170 cm si greutate de 70 kg, care realizeaza o activitate fizica medie (consum energetic de 40 cal/kg/zi), un exemplu de regim poate fi urmatorul:

Dimineata: lapte cu cafea (250 g), piine (60 g) cu brinza de vaci (100 g) si ardei gras
Gustare: piine (40 g) cu unt (20 g), fructe (100 g)
Dejun: supa limpede de legume si crutoane (piine 100 g), perisoare cu verdeturi si piureu de cartofi (150 g), salata verde, piine (60 g), compot cu zaharina (100 g fructe)Gustare: brinza telemea (50 g) cu rosii si piine (40 g), fructe (100 g)
Cina: salata asortata, piine (40 g), budinca de orez cu carne, crema de ou (o cescuta)
La culcare: lapte (250 ml) si piine (20 g)
Total calorii: 2800 cal/zi

 

Un alt regim in diabetul fara complicatii, de data aceasta insumind 1600 calorii este urmatorul (este necesara ajustarea dietei in functie de activitatea fizica):

Dimineata: ceai cu zaharina, piine (20 g), brinza de vaci (50 g)
Ora 11.30: iaurt (250 g)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne (100 g) si cartofi (150 g), salata de varza, piine (40g)
Ora 18: salata din fructe (100 g) si frisca cu zaharina (15 g)
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi (200 g) si rosii, spuma de gris (15 g gris) cu lapte (250 ml) si mar ras (200 g), piine (40 g)
Total calorii: 1600 cal/zi

Nu trebuie uitat ca regimurile de mai sus constituie exemple de urmat in cazul diabetului necomplicat (afectiuni renale, obezitate) si fara alte boli asociate (ulcer gastroduodenal cronic, colecistita cronica, hepatita cronica, hipertensiune arteriala etc.)

Pe linga categoriile de alimente care sint permise in aceasta afectiune, este nevoie sa cunoasteti si anumite reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sint cunoscute de catre pacienti:

nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatirea alimentelor; pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau al altor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se va adauga la sfirsitul pregatirii preparatului; prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosi legumele trecute prin sita; piinea, daca se consuma prajita, va trebui cintarita inainte de prajire pentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;

NU UITATI DE EXERCITIILE FIZICE

Exercitiul fizic are o serie de efecte benefice pentru diabetic: creste sensibilitatea celulara la insulina, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne aparitia complicatiilor cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala), scade nivelul grasimilor sangvine, ajuta la pierderea excesului ponderal etc. Acesta este cel de-al doilea pilon esential al tratamentului diabetului. Se porneste de la nivelul la care se afla pacientul si se creste treptat, pina se ajunge la minimum 5 sesiuni/saptamina.

Exercitiul cuprinde o perioada de incalzire de 10 minute (mers pe jos lent, de exemplu), urmata de exercitii de intindere a muschilor scheletici inca 10 minute. Urmeaza exercitiul fizic propriu-zis, care poate fi mers pe jos in pas vioi, alergat, ciclism, inot etc., si care dureaza in medie 30 minute. Se va incheia intotdeauna cu o sesiune de „racire” a muschilor, asemanatoare incalzirii. Inainte cu doua ore de exercitiu si pe parcursul lui se vor consuma cantitati generoase de apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie. Se va acorda o atentie deosebita calitatii incaltamintei de sport si ingrijirii piciorului, avind in vedere riscul de complicatii.

In concluzie, conform celor mai recente studii efectuate de specialistii din SUA atit preventia cit si tratarea diabetului trebuie sa includa:

Pastrarea unei greutati corporale normale. Exercitiu fizic zilnic. O nutritie corecta printr-o alimentatie corecta.
Supravegherea constanta a greutatii prin evitarea unui stil de viata sedentar; Minimum 30 – 60 minute zilnic de exercitiu fizic moderat sau mers pe jos in ritm alert; Eliminarea grasimilor saturate din alimentatia zilnica (reducerea consumului de carne si inlocuirea cu peste; inlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de masline; evitarea alimentelor prajite in ulei – se vor frige pe gratar in schimb sau se prepara fierte); Cresterea consumului de legume si fructe proaspete precum si de cereale integrale (inlocuirea piinii albe cu piine integrala sau de secara; cereale integrale la masa de dimineata si seara; evitarea pastelor, produselor fainoase din faina alba si reducerea dulciurilor si prajiturilor precum si a bauturilor racoritoare indulcite cu zahar);

RETINETI!

Controlati permanent glicemia si tensiunea arteriala pentru a reduce riscurile aparitiei complicatiilor microvasculare diabetice. Specialistii recomanda ca, periodic, pacientul sa se adreseze medicului curant pentru examinarea picioarelor, astfel incit sa fie observate la timp eventualele infectii. Anual, trebuie efectuat un control oftalmologic si un test de urina pentru depistarea problemelor la ochi sau rinichi.

 

Text: Dr. Alin Popescu

Dr. Irina Spuderca

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.