Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Dezechilibrul hormonal la pubertate

15 mai 2024
Share

Hormonii, mesagerii chimici secretati de glandele endocrine, sunt raspanditi în organism prin intermediul vaselor de sange si sunt responsabili de starea noastra fizica, dar si psihica. Atunci cand apare un dezechilibru hormonal, în organism apare un haos fizic si emotional: stres, insomnie, oboseala, acnee, celulita, caderea parului, hirsutism etc.

Hormonii influenteaza nu numai sanatatea, ci si forma corpului, activitatea fizica, starile sufletesti sau chiar modul de gandire.

Pubertatea se caracterizeaza printr-un salt in dezvoltarea fizica generala (inaltime, greutate, proportii) si mai ales prin cresterea si maturatia organelor genitale si aparitia caracterelor sexuale secundare.
Pubertatea este o perioada variabila ca moment de aparitie, nu numai de la un sex la altul, dar si in cadrul aceluiasi sex. In aceasta etapa intra in actiune lantul hormonilor sexuali, care maturizeaza organismul si-l fac apt pentru reproducere.

La aceasta varsta, dereglarile hormonale duc la cresterea necontrolata in greutate, tulburari de ciclu menstrual la fete si deficiente in dezvoltarea organelor sexuale la baieti. Nu lipsesc nici tulburarile de comportament – se tensioneaza relatiile intre tata si fiu, apar resentimente fata de criticile parintilor, sunt dezordonati, lenesi, extrem de sensibili.

Dereglarile hormonale la baieti…

Dintre hormoni, la baieti se secreta predominant testosteron si cantitati mai mici de estrogen. Cand testosteronul e produs in cantitati normale, acesta le confera masa musculara, forta fizica, vocea ingrosata, aparitia firelor de par la nivelul fetei. Deficitul de testosteron poate determina la baieti predispozitia spre obezitate, ginecomastie, inclinatia spre sedentarism, tendinta spre depresie. In mod cert, un baiat la varsta pubertatii, care nu a crescut intr-un ritm normal sau intr-o proportie echilibrata intre diferite segmente ale corpului, care are tulburari de comportament ce au aparut in aceasta perioada, trebuie examinat de medic.

…si la fete

Fetele sunt foarte preocupate de aspectul exterior. Stresul adolescentelor in devenire, combinat cu dezechilibrele hormonale, determina o labilitate psihica cu alterarea dispozitiei si anxietate.
Unele fete sunt mai predispuse decat altele la dezechilibre hormonale, de exemplu ele apeleaza la tratamente hormonale fara supravegherea medicului – cum ar fi anticonceptionalele, pastilele pentru slabit, antiinflamatoare din clasa cortizonului (hormonii de sinteza pentru infrumusetare).

Fetele pubere care sunt supuse unui stres psihic continuu sunt predispuse la supraproductia de hormoni masculini. Actionand asupra acestor factori se poate realiza echilibrul hormonal mult dorit. Micile dereglari hormonale la fete pot cauza, cel mai frecvent, tulburari de menstruatie dintre care as aminti: amenoreea (lipsa aparitiei sangerarii) si metroragiile disfunctionale (varietate de sangerari uterine anormale care nu au o cauza organica).

Menometroragiile pubertare

Sangerarile uterine anormale care apar in primii doi ani dupa instalarea primelor cicluri menstruale definesc menometroragiile pubertare. Pentru a pune un astfel de diagnostic trebuie exclusa orice patologie genitala sau extragenitala. In cele mai multe situatii metroragiile disfunctionale pubertare sunt cauzate de cicluri menstruale anovulatorii si, implicit, de o dereglare a secretiei de estrogen si progesteron. In situatia aparitiei unei hemoragii disfunctionale in perioada pubertara, se vor face investigatii paraclinice (analize hematologice, coagulograma, dozari hormonale etc.) pentru a puttea aborda o conduita terapeutica corecta, care variaza in functie de severitatea sangerarii.

Dereglarile hormonale
, mai ales in perioada pubertara, pot fi cauza aparitiei acneei, o afectiune in care coexista leziuni inflamatorii pe fond de piele seboreica. In majoritatea cazurilor leziunile apar la 12 ani la fete si 14 ani la baieti. Ca profilaxie, tinerii vor evita grasimile, carnea, dulciurile si alcoolul.

Mancati sanatos si relaxati-va

Pentru a nu se ajunge la mari dezechilibre hormonale in perioada pubertatii, tinerele fete trebuie sa aiba o alimentatie corespunzatoare calitativ si cantitativ (tinand cont ca din dorinta de a fi cat mai slabe isi limiteaza intr-o maniera excesiva aportul alimentar). Foarte frecvent, din aceasta cauza, ele se confrunta cu deficite de fier si de calciu, fiind intalnite afectiuni precum spasmofilia si anemia.
Alimentatia trebuie sa cuprinda toate principiile nutritive (lipide, proteine, glucide). Trebuie consumate din abundenta produse lactate (pentru continutul lor de calciu) si alimentele ce contin proteine si fier: carne de pui, vita, peste, ficat de pui, oua, spanac. Vitamina C din legume si fructe influenteaza pozitiv absorbtia fierului.

Echilibrul intre hormonii masculini si feminini este supravegheat de hipofiza si hipotalamus, motiv pentru care o influenta deosebita o au nu numai de factorii fizici, ci si starile afective si relatiile cu cei din jur. Pentru a face fata hormonilor cauzati de stres este important ca tinerii sa invete sa se relaxeze. Stresul determina organismul sa secrete hormonul numit cortizol. 15 minute de relaxare pe zi reusesc sa reechilibreze cortizolul. Cateva minute de masaj ajuta la cresterea substantelor chimice secretate de creier – serotonina si dopamina – care controleaza starile psihice. De mare ajutor este somnul odihnitor, deoarece oboseala cronica are un efect pronuntat asupra dereglarii hormonale.

Tratamentul homeopat

Toate dereglarile hormonale din perioada pubertatii pot fi tratate si homeopat. In alegerea unui remediu, pe care o va face numai medicul homeopat, se tine cont de conditiile de ameliorare si agravare a simptomelor bolnavului, de reactia organismului la schimbarile vremii, de modificarile apetitului, comportamentului, probleme digestive, transpiratii, tulburarile somnului sau psihoemotionale. Prescrierea remediilor homeopate se face individualizat, fiecare tanar cu probleme hormonale primind un remediu care este cel mai indicat conform starii sale din acel moment. De exemplu:
D-glucarat de calciu – regleaza estrogenul si ajuta la detoxifierea organismului; Radacina de papadie – optimizeaza sanatatea ficatului; Radacina de lemn dulce – echilibreaza estrogenul cu progesteronul si scade excesul de testosteron; Sepia sau Vitex – regleaza ciclurile menstruale, combat amenoreea si sindromul premenstrual.
Dr. Ecaterina Bancila-Szanto
Medic homeopat
Cabinetul Denisa Medica Arad
www.homeopatiearad.go.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.