„Am un dezechilibru hormonal” este una dintre afirmatiile cu care medicul endocrinolog se intalneste extrem de des in practica. In unele cazuri, aceasta afirmatie este adevarata, desi, cel mai des, „dezechilibru” este cu totul altul decat cel la care se gandeste pacientul.
Exista zeci de hormoni care pot genera sute de tipuri de dezechilibre hormonale. Rolul lor este de a transmite mesaje, de a coordona actiuni, de a genera efecte, de a constitui o interfata care moduleaza fiecare proces biologic, incepand cu cresterea, dezvoltarea pubertara, ritmul cardiac, termoreglarea, apetitul, digestia. Se incheie cu reproducerea. Pentru a-si exercita functia, hormonii se leaga de receptorii prezenti la nivelul membranei celulare sau in interiorul celulei.
Nivelul fiecarui hormon fluctueaza in functie de ora, zi, sezon, varsta
Hormonii sunt produsi de glande endocrine, principalele fiind hipofiza, tiroida, glandele paratiroide, pancreasul, glandele suprarenale, ovarul si testiculul. Sinteza si eliberarea fiecarui hormon este controlata printr-un mecanism de feedback extrem de fin si precis, al carui rol este de a mentine o functie normala si un nivel adecvat al hormonilor, de a evita „dezechilibrele hormonale”, ce ar trebui definite ca disfunctie endocrina. Totusi, nivelul hormonal nu poate fi privit ca o constanta si cu atat mai putin ca o balanta care se poate dezechilibra. Nivelul fiecarui hormon fluctueaza in functie de ora, zi, sezon, varsta, permitand adaptarea si desfasurarea normala a proceselor biologice.
Ce rol au hormonii in organism
Oricare dintre glandele endocrine poate functiona anormal – poate produce hormoni in cantitate prea mica sau prea mare ori intr-un moment inadecvat. Lipsa hormonului de crestere duce la nanism, excesul sau, la gigantism sau acromegalie, in functie de varsta la care debuteaza boala. Ovarul si testiculul au apoi rolul de a produce hormoni pentru a promova dezvoltarea pubertara – daca incep sa produca estrogeni sau testosteron la o varsta prea tanara, determina pubertate precoce. Daca nu initiaza dezvoltarea pubertara la timp, afectiunea poarta numele de pubertate intarziata. Ulterior, nivelul hormonilor sexuali variaza, pentru a promova functia reproductiva si a sustine maturizarea ovocitelor si spermatozoizilor. In final, ei scad pentru a marca declinul perioadei fertile si intrarea la menopauza.
Un fenomen atat de banal precum ciclul menstrual presupune interventia modulatoare si interactiunea a zeci de hormoni si mediatori, fiecare actionand coordonat intr-o anumita secventa, la un anumit moment. Fiecare hormon implicat are un rol si efecte multiple in tesuturi – hormonii estrogeni au receptori nu doar la nivel ovarian si hipofizar, ci si la nivelul mucoasei uterine, sanului, hipotalamusului, osului, inimii, plamanului, creierului, prostatei si vaselor de sange.
Cum se descopera fluctuatiile nivelului de hormoni?
Complexitatea proceselor este sporita de ritmul de secretie a hormonilor si viteza cu care ei sunt inactivati, motiv pentru care unele dintre analizele hormonale necesita conditii speciale de recoltare si trebuie recomandate de un medic, pentru a putea fi interpretate corect. Exista, de asemenea, hormoni al caror nivel nu poate fi determinat printr-o simpla recoltare a unei probe de sange – spre exemplu, pentru evaluarea nivelului hormonului de crestere in cazul unui copil mic de statura, este necesar un test de stimulare a hormonului de crestere, ce trebuie sa depaseasca o valoare prag pentru a confirma sau exclude un diagnostic.
Sfatul specialistului
Afirmatia „Am un dezechilibru hormonal” este, de obicei, acompaniata de „Vreau toate analizele!”. De cele mai multe ori, insa, examenul clinic permite o evaluare corecta si formularea unui diagnostic pentru care medicul stabileste investigatiile necesare. Este important ca pacientul sa inteleaga ca „toate analizele” pot fi, uneori, neconcludente sau inutile. Singura recomandare valabila in fata unei liste prea lungi de factori care pot genera disfunctii endocrine ramane cea de a incerca sa pastram un stil de viata sanatos.
Exista relativ multe cauze care pot genera disfunctii endocrine – incepand cu o predispozitie genetica pentru anumite afectiuni si continuand cu stilul de viata, alimentatia, mediul si, nu in ultimul rand, abuzul de steroizi si expunerea la disruptori endocrini.
Dr. Anca Hoisescu
Medic specialist endocrinologie
Centrul Medical Medsana