Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale la copii

15 mai 2024
Share

Cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale ce pot aparea in primii ani la copii si in special dupa debutul scolii sunt cifoza, scolioza si lordoza. Nediagnosticate si netratate la timp, pot genera complicatii grave care vor putea fi solutionate doar prin interventie chirurgicala. Modificarile coloanei vertebrale conduc, in timp, la alterarea activitatii intregului aparat locomotor, a miscarilor respiratorii si pot determina si alte modificari, in special la nivelul sistemului nervos.

Coloana vertebrala se prezinta ca un stalp osos, format din 33-34 de vertebre, dintre care: 7 cervicale, 5 lombare, 12 dorsale, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Curburile normale, fiziologice dau coloanei o mare elasticitate si sunt 4 in plan sagital si 3 in plan frontal. Curburile sagitale au rol in marirea rezistentei coloanei vertebrale si sunt orientate cu convexitatea inainte (lordoze) si cu convexitatea inapoi (cifoze). Acestea sunt: lordoza cervicala, cifoza toracica, lordoza lombara si cifoza sacro-coccigiana. Cand curburile naturale sunt exagerate sau in mod anormal reduse, tind sa aiba semnificatie patologica. Curburile in plan frontal (mai putin pronuntate decat primele) sunt in numar de trei si au rol compensator, stabilind echilibrul corporal.

Frecventa deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale la copil este foarte ridicata, estimarile specialistilor fiind de peste 50% din totalul copiilor evaluati in colectivitati.

Afectiuni frecvente ale coloanei vertebrale
Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (vertical), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei, in regiunea toracica, in fata. Scoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal. Sunt caracterizate prin rotirea corpurilor vertebrale de partea convexa, rotiri care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate de partea convexa. Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. Vorbim de o atitudine scoliotica atunci cand curburile se pot redresa usor si de scolioza adevarata, cand s-au produs modificari osoase. Incidenta scoliozei la nivel mondial este relativ constanta, de 2 cazuri la 1 000 de locuitori, mai frecventa la femei. Lordozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitate anterioara, aparute prin exagerarea curburilor normale ale coloanei. Datorita tonusului crescut al muschiului psoas si slabirii tonusului muschilor abdominali, bazinul este impins inainte, exagerand, astfel, curbura lombara.

Principalele cauze si factorii favorizanti
In 90% din cazurile de scolioza, originea bolii este necunoscuta (scolioza idiopatica), iar in procent de 10% scoliozele pot aparea din cauza malformatiilor vertebrale, fracturilor vertebrale, bolilor neuromusculare, maladiei Recklinghausen, inegalitatea membrelor inferioare etc. Se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta. Atitudinea cifotica apare fie din cauza unei debilitati generale sau pozitii gresite (in banca, la locul de munca etc.), fie din cauza prezentei miopiei. Cifozele adevarate au la baza un traumatism cu turtirea unei vertebre in unghi ascutit spre inainte (in pana), ceea ce determina asezarea coloanei in unghi deasupra si sub vertebra lezata. O cauza favorizanta de lordoza la femei este purtarea incaltamintei cu tocuri inalte, care determina inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi. Mai este prezenta si in luxatia congenitala de sold bilaterala, in spondilolistezis. Alte cauze medicale care pot determina aceste afectiuni sunt rahitismul, modificari ale auzului care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte, pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului.

Care sunt solutiile in cazul acestor afectiuni?
Prezentarea copilului sau a adolescentului la examene medicale periodice este importanta. Astfel, pot fi prevenite progresia bolii si aparitia complicatiilor. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic complet si a examenului radiologic. Uneori, mai pot fi cerute examen RMN (rezonanta magnetica nucleara) si examene de laborator. Cel mai frecvent tratament este cel nechirurgical. Acesta consta, in functie de tipul deformarii, in gimnastica medicala, purtarea unui corset pentru oprirea accentuarii curburii, masaj. Tratamentul chirurgical se practica in cazul deviatiilor mari scoliotice.

Cum putem preveni aparitia deviatiilor coloanei?
Chiar daca 90% dintre scolioze au o cauza necunoscuta, respectarea unor norme igieno-dietetice sunt importante. Astfel:
Educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului; Inaltimea adecvata a scaunului, a biroului si asigurarea corespunzatoare a sursei de lumina, astfel incat copilul sa nu se aplece asupra mesei, ci sa aiba spatele drept (pozitia corecta este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de spatar); Ghiozdanul purtat alternativ in maini sau pe spate, avantajand pozitia corecta a coloanei vertebrale; Practicarea unui sport (inotul, atletismul) inca din perioada prescolara, pentru intarirea si dezvoltarea musculaturii coloanei vertebrale; O alimentatie echilibrata, ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre DEVIAŢIILE COLOANEI VERTEBRALE LA COPII pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate:

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.