Septul nazal reprezinta o structura cartilaginoasa si osoasa care desparte cele doua fose nazale. In mod normal, septul este „asezat” pe linia mediana, determinand doua fose cu aproximativ acelasi diametru.
In realitate, la aproape trei sferturi din populatie exista o deviatie de sept, adica o lateralizare a septului catre una din fosele nazale. Totusi, dintre toti pacientii cu deviatie de sept, numai la un procent mic apar simptome de tip obstructiv nazal, dureri de cap, secretii mucoase sau muco-purulente. In aceste conditii, trebuie intervenit chirurgical pentru a corecta aceasta deviatie de sept nazal.
Semne si simptome
Deviatia de sept se poate manifesta prin urmatoarele semne:
- Obstructia uneia sau ambelor nari. Acest lucru cauzeaza probleme de respiratie, mai ales in cazul congestiei nazale produsa de raceala, gripa, infectii respiratorii superioare, alergii;
- Sangerarile nazale;
- Infectiile sinusurilor sunt urmarea blocarii mucusului si lipsei drenajului;
- Respiratia zgomotoasa din timpul noptii.
Deviatia de sept se corecteaza doar prin interventie chirurgicala
Simptomatologia obstructiva nazala indeamna pacientul spre un consult ORL in urma caruia se stabileste diagnosticul de deviatie de sept nazal. Corectia deviatiei de sept, adica asezarea acestuia pe linia mediana, se face exclusiv chirurgical. Tratamentul chirurgical se poate efectua in maniera clasica, de tip rezectie-repozitie septala si/sau sub control endoscopic, cu punerea in evidenta a intregii anatomii a fosei nazale.
Rinita cronica hipertrofica, alta cauza a obstructiei nazale
Experienta practica a pus in evidenta faptul ca, de cele mai multe ori, cauza obstructiei nazale este reprezentata nu numai de deviatia de sept nazal, ci si de hipertrofia cornetelor nazale inferioare (rinita cronica hipertrofica). Deci, pentru a obtine un rezultat respirator optim, este necesara o cura chirurgicala endoscopica de permeabilizare nazala, ce vizeaza si septul nazal, si cornetele inferioare.
In mod normal, interventia nu dureaza mai mult de jumatate de ora
Interventia chirurgicala se poate efectua cu anestezie locala sau generala si dureaza in jur de jumatate de ora. La finele operatiei, pacientul va fi tamponat nazal (pentru 24, maximum 48 de ore), cu niste bureti expandabili care muleaza fosa nazala si mentin septul nazal in pozitia mediana. Trebuie mentionat ca tampoanele nazale sunt suportate cu destula dificultate, iar detamponarea este un procedeu ce poate provoca durere, dar suportabila.
Pacientul isi revine complet dupa 10-14 zile de la operatie
Post-operator si dupa detamponare, pacientul va respira convenabil in primele zile, efectuandu-se toaleta zilnica a foselor nazale. Rezultatul final, adica respiratia normala, se obtine la 10-14 zile dupa interventie.
Dr. Vlad Budu,
Medic primar ORL,
Centrul Medical Anais,
021/222.17.82.