
Consumul de fructe și legume este esențial pentru o viață sănătoasă, deoarece reprezintă sursa de vitamine și minerale indispensabile organismului. Există, însă, și modalități de consum în urma cărora alimentele de origine vegetală pot avea efect dăunător. Dieta cu sucuri naturale, promovată adesea în social media, ar putea fi, de fapt, o capcană. Cura cu smoothie-uri, o alegere frecventă când vine vorba despre a pierde rapid în greutate sau a curăța organismul după o perioadă de excese alimentare, ar putea afecta flora orală și cea intestinală. Modificările ar putea crește riscul de inflamație și declin cognitiv. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Northwestern University of Medicine, Chicago, și a fost publicată recent în Nutrients.
Chiar și trei zile de dietă cu sucuri naturale proaspăt făcute pot schimba semnificativ microbiomul din cavitatea bucală și crește riscul unor probleme grave de sănătate.
Detoxifierea de trei zile, o capcană?
Cercetătorii americani au constatat că detoxul de trei zile cu sucuri naturale crește permabilitatea intestinului gros, ceea ce creste riscul ca toxinele si bacteriile să ajungă în sânge. Concluzia stârnește îngrijorări cu privire la utilizarea pe termen lung a unei astfel de diete.
De asemenea, specialiștii au constatat că și microflora din cavitatea bucală s-a schimbat rapid și semnificativ.
“În doar trei zile, am observat schimbări vizibile ale bacteriilor despre care se știe că se dezvoltă pe zaharuri simple și contribuie la inflamație”, a declarat autoarea studiului, dr. Melinda Ring, medic și director la Osher Center for Integrative Health, Northwestern University.
O trezire la realitate
Experții americani au explorat modul în care dieta cu sucuri influențeaza microbimul. La studiul lor au participat subiecți cu vârste cuprinse între 18.5 și 30 de ani, fără probleme de sănătătate. De asemenea, subiecții care ar putea trata inflamația, nivelul zahărului din sânge sau microbiomul.
Subiecții au fost împărțiți în trei grupuri cu următoarele planuri alimentare pe trei zile:
- consum exclusiv de suc presat la rece;
- suc presat la rece și produse integrale;
- produse integrale, fără suc.
În demersul lor, cercetătorii au colectat salivă și probe de scaun de la subiecți. Procedura s-a efectuat înainte, în timpul și după două săptămâni de dieta stabilită. Experții au urmărit modificările bacteriene cu ajutorul unei tehnici de secvențiere a genelor.
Concluziile sunt următoarele:
- grupul care a consumat doar sucuri a prezentat o creștere semnificativă a bacteriilor asociate cu inflamația și permeabilitatea intestinală;
- grupul care a consumat doar produse integrale a avut modificări intestinale favorabile
- grupul care a consumat suc presat la rece și produse integrale a prezentat modificări bacteriene mai puțin severe decât subiecții din grupul care a consumat doar suc
“Oamenii se gândesc că sucurile naturale ajută la o curățare sănătoasă a organismului, însă acest studiu oferă atrage atenția că realitatea este alta”, a declarat dr. Ring.
Detox cu fructe și legume? Gândiți-vă de două ori!
După analizarea microbiomului din cavitatea bucală, cercetătorii au remarcat o scădere a numărului de bacterii benefice Firmicutes și o creștere a bacteriilor Proteobacterii, asciate cu inflamația.
“Microbiomul oral este linia întâi de apărare a organismului. Joacă un rol important în descompunerea alimentelor și interacțiunea cu sistemul imunitar. Modificările în microbiomul oral au efecte în cascadă asupra întregului organism, explică dr. Ring. Bacteriile dăunătoare din gură pot călători în intestin, contribuind astfel la dezechilibre și inflamații”, a adăugat cercetătoarea.
Fibrele fac diferența
În urma procesului de prelucrare a fructelor și a legumelor pentru a le transforma în suc, se pierde o mare parte din fibre. Aceste fibre sunt importante pentru că hrănesc bacteriile benefice care produc compuși antiinflamatori, precum butiratul.
În absența fibrelor, bacteriile iubitoare de zahăr se pot multiplica. Mai mult decât atât, “conținutul ridicat de zahăr din suc poate alimenta bacterii dăunătoare” atrage atenția autoarea studiului.
De asemenea, sucurile nu doar că îndepărtează fibrele, dar nu au nici proteine importante pentru dezvoltarea mușchilor.
Cum să împrieteniți microbiomul cu sucul natural
Consumul ocazional de sucuri naturale nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, ci vă poate ajuta să vă suplimentați necesarul de fructe și legume. Pe de altă parte, o dietă bazată doar pe sucuri naturale poate duce la dezechilibre foarte mari în organism și poate spori inflamația.
Dacă vă plac atât de mult sucurile naturale încât nu doriți să renunțați la ele, autoarea studiului recomandă să le preparați cu ajutorul unui blender. Astfel, nu vor fi distruse în totalitate fibrele. O altă variantă ar fi să combinaţi sucurile cu alimente integrale pentru a echilibra impactul asupra microbiomului intestinal.
Experții americani sunt de părere că pacienții care doresc o curățare a organismului ar trebui să aleagă o dietă care să conțină produse integrale cu conținut ridicat de fibre. De asemenea, acești pacienți ar mai avea nevoie de o hidratare adecvată și de o reducere a consumului de zaharuri adăugate.