În ultimii ani, detoxifierea este un subiect ce a câștigat tot mai multă credibilitate în rândul populației. Oamenii, în general, caută diverse metode prin care să devină sau să rămână sănătoși, astfel încât detoxifierea a devenit un trend, dacă nu chiar un „must” pentru anumite categorii sociale. De care parte sunteţi, pro sau contra?
Din nefericire, de cele mai multe ori, în urma acestor „cure de detoxifiere”, care nu prezintă o bază medicală solidă, oamenii își pot pune în pericol sănătatea. Științific, detoxifierea este un proces natural, realizat de către corpul uman sănătos, realizat prin intermediul rinichilor, ficatului, pielii și chiar procesului respirației. Un corp sănătos se va descurca de minune să elimine toxinele acumulate.
De ce curele de detoxifiere nu ajută organismul
Procesul de detoxifiere realizat prin diverse metode, precum „sare amară” poate duce până la deshidratare – pierderea de electroliţi, stare generală de rău. Într-un cuvânt, pune în pericol sănătatea. O altă formă prin care oamenii încearcă detoxifierea este prin intermediul așa-ziselor sucuri naturale presate la rece sau nu, care, de asemenea, pot realiza diverse dezechilibre în corp. Alte forme prin care se încearcă detoxifierea presupun ajutorul clismelor, unele realizate cu diverse soluții care ajung în colon și nu fac altceva decât să producă un dezechilibru în organism. Mare atenție, clisma este un procedeu care trebuie realizat în mediul spitalicesc sub îndrumare medicală, cu recomandare în anumite afecțiuni sau înaintea unor proceduri paraclinice de investigații și doar de către personal medical specializat.
În exces, apa poate fi dăunătoare
Totodată, în unele cazuri se realizează detoxifierea cu apă, care presupune ingestia unor cantități mari de apă într-un interval scurt de timp, pe motiv că ajută la detoxifiere și pierderea de apă din țesuturi. Este adevărat că apa este vitală, că trebuie să consumăm o anumită cantitate în funcție de vârstă, sex și să ținem cont dacă există anumite afecțiuni. Dar mare atenție! Excesul de apă, din contră, poate să fie reținut în țesuturi și poate duce la dezechilibre hidroelectrolitice, de tipul hiponatremiei.
Trebuie precizat, și mai ales conștientizat, că aceste proceduri NU sunt necesare corpului uman. Putem să îl ajutăm să funcționeze optim și, uneori, să ia o „pauză” atunci când ne axăm pe o alimentație sănătoasă și ne hidratăm corespunzător. În cazul în care nu avem nicio problemă de sănătate, putem adopta, câteva zile, o alimentație predominant vegetariană, cu accent pe cereale integrale, legume și fructe, deoarece conţin fibre, minerale și vitamine.
Sfatul specialistului
Hidratarea permanentă este necesară pentru funcționarea optimă a corpului uman. În concluzie, procedurile de detoxifiere NU au nicio susținere medicală. În schimb, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu evitarea alimentelor procesate, dulciurilor rafinate, alcoolului, băuturilor dulci carbogazoase putem ajuta organismul să fie cât mai sănătos, fără a apela la diverse proceduri care, din contră, pot pune în pericol sănătatea.